Aylaklığa övgü: Yunan adaları

Gezi 15 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Üstünüzde sonsuz güneşle yıkanan masmavi bir gökyüzü, altınızda mavi yeşil sular… Ilık rüzgar yüzünüzü yalarken deniz ürünleri ve mezelerden bir masa kurmuşsunuz. Bir de hiç bitmesin istediğiniz bir muhabbet… Kışın “ah o günler” dedirtecek günler sizi çağırıyor. Şimdi turkuvaz denizi ve pitoresk köyleriyle Yunan adalarına gitmenin tam zamanı!

Saatlerin neredeyse durduğu, bildiğimiz zamanın sakin sakin, telaşsızca önümüzden geçtiği günlerdeyiz işte, hele komşu sularda geziniyor, güzelim Ege ve İyon denizlerinin hakkını veriyorsanız… Yunan tanrılarıyla tanrıçaların sohbetlerine kulak kabartmışsanız, hele elinizde Kavafis’ten, Seferis’ten, Ritsos’tan dizeler varsa ya da Cevat Şakir’den, değmeyin keyfinize. Kazancakis’in ‘Zorba’da dediği gibi “Ölmeden Ege Denizi’ni gezen insana ne mutlu!”. Ruh halimiz buysa Yunan adalarının çağrısına kulak vermenin zamanı gelmiştir.

Korfu

Yemyeşil doğasıyla İyon Denizi adalarının cazibe merkezi. Büyük bir ada olduğu için 1 haftanızı ayırın. Parke taşlı sokakları ve büyüleyen güzelliğiyle eski kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Agios Georgios Pagon, Paleokastritsa, Glyfada, Barbati ve Kouloura turkuvaz rengi denizin yeşille buluştuğu, öne çıkan plajları arasında. Agni, Agios Stefanos, Kaminaki ve Kalami’nin de aralarında olduğu birbirinden şirin köyleri keşfetmek için mutlaka zaman ayırın. Su kayağı yapmak istiyorsanız adresiniz Gouvia Körfezi ya da yamaç paraşütü için Dassia. Fransızlar tarafından inşa edilen Liston Arcade ve Spianada Meydanı ise çok ünlü. Atina aktarmalı uçak seferlerini tercih edebilirsiniz.


Naxos

Kiklad Adaları’nın en büyüğü ve en yeşili olan Naxos, sonsuz kumsallarıyla adından söz ettiriyor öncelikle. Özellikle adanın batı kıyısı kilometrelerce uzanan sahiliyle göz kamaştırıyor. Agios Prokopios, Kastraki ve Agia Anna plajları çok ünlü. Adanın merkezinden kalkan otobüslerle plajlar dahil her yere kolayca gidebilirsiniz. Feribotlar adanın merkezi Chora’ya geliyor. Adanın sembolü M.Ö 6’ıncı yüzyıldan kalan Portara yani antik mermer kapı. Naxos’un otantik atmosferini keşfetmenin yolu köylerinden geçiyor. Köylerdeki ev yapımı şarapları, yerel peynirler graviera ve arsenikoyu ve yerel limon likörü olan kitronu denemeden, Sangri’nin beyaz badanalı sokaklarında gezmeden dönmeyin. Adaya Atina’dan günlük uçuşlar var. Yunanistan’ın tüm limanlarından feribot seferleri yapılıyor. Ayrıca Yunan adalarının çoğundan da geçebilirsiniz.


Syros

Santorini, Mikonos ve Paros’a göre daha sakin olan Syros, geleneksel Yunan tavernalarıyla gönlünüzü çalacak. Milano’daki efsanevi La Scala Tiyatrosu’nun küçültülmüş hali olan Apollo Tiyatrosu, mavi panjurlu evleri, taş döşeli dar sokakları ve kiliseleriyle çok hoş. Venedik mimarisi ve limanıyla öne çıkan Ermoupolis ve şehrin tepesindeki pitoresk mahalle Ano Syros’u mutlaka keşfedin. Adadan Kythnos, Patmos, Naxos, Sisam ve Girit’e feribotla geçebilirsiniz. Atina’dan ya da Kuşadası’ndan Samos’a geçip, oradan feribotla Syros’a gelebilirsiniz.


Paxos

Çok fazla sefer olmaması nedeniyle turistlerin henüz kirletemediği, İyon adaları arasında en bakir kalmayı başaranlardan. Diğer Yunan adalarında pek rastlanmayan bol yeşiliyle, özellikle zeytin ve çam ağaçlarıyla kalbinizi çalması an meselesi. Korfu’ya yakınlığıyla da dikkat çeken Paxos, amacınız çılgın kalabalıktan uzak kalmak ise kesinlikle doğru seçim. Adanın merkezi olan Gaios kasabası pastel renkli evleriyle göz dolduruyor. Gastronomi tutkunuysanız en doğru adres Logos köyü ama siz diğer köyleri de es geçmeyin, hele masmavi koyları dolaşmadan asla dönmeyin. Atina’dan Korfu’ya uçakla gelip, Korfu’dan feribotla Paxos’a ulaşabilirsiniz.


Patmos

Yunanistan’ın 12 adalar grubunun en popüler olanlarından Patmos, hacıların Aziz John Manastırı ve Kıyamet Mağarası’nı ziyaret ettiği popüler bir dini destinasyon. Skala, Agriolivado, Kambos ve Geranou en ünlü plajları. Plajların çoğuna yürüyerek ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Skala limanından teknelerle Leros, Lipsi, Arki ve Marathi adalarına gidebilirsiniz. Patmos’ta kalınacak yerler genellikle adanın merkezi ve ana liman şehri olan Skala’da. Patmos’un ana kenti olan Chora’da çok hoş tavernalar var. Marechiaro en ünlü dondurmacısı. Patmos’a iki şekilde gidebilirsiniz. İlki Atina’dan. İkincisi ise Bodrum Limanı’ndan kalkan feribotlarla Kos’a, oradan da 2.5 saatlik bir yolculukla adaya gelebilirsiniz.


Girit

En büyük Yunan Adası olan Girit her şeyden önce lezzet tutkunlarının müdavimi olduğu destinasyonlardan. Kazancakis şöyle diyor: “Girit’in gizemi çok derinlerdedir. Bu adaya her kim ayak basarsa damarlarında sıcak bir şekilde akan gizemli bir gücü hisseder.” Yürüyerek ya da tekneyle ulaşabileceğiniz Hanya’daki Balos Lagünü, Elafonisi ile Falarsana’yı görmeden dönmeyin. Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Rethymno, canlı başkent Kandiye ve sayfiye yeri Agios Nikolaos mutlaka görülecekler listenizde olmalı. Atina’dan Girit’e direkt uçuş var. Ayrıca Marmaris’ten Rodos’a, oradan da Girit’e geçebilirsiniz.


Kefalonya

İşte köknar ormanlarına sahip, eşine az rastlanır yemyeşil doğasıyla bir Yunan adası daha… İyon Denizi’ndeki adaların bir üyesi olan Kefalonya, hayranlık uyandıran plajlarıyla pek çok turist için vazgeçilmez bir adres. Ainos Dağı’nın yamaçlarındaki üzüm bağlarını ve şarap imalathanelerini keşfedin. En güzel köyler; güzel neoklasik binalarını koruyan Fiscardo, Assos, Agia Efimia ve Valsamata. Atina’dan uçakla gelmek adaya ulaşmanın en rahat yolu. Ayrıca Batı Yunanistan, İyon Denizi’ndeki pek çok adadan feribotla geçebilirsiniz.


Hydra

Araç trafiğine kapalı olduğu için güzelce korunan, geleneksel mimarisiyle güzel, küçük bir Yunan adası Hydra. Özellikle 60’lı yıllarda Leonard Cohen başta olmak üzere pek çok sanatçıya ev sahipliği yapmasıyla haklı bir üne kavuştu ve sanatçıların koloni olarak yaşadığı bir yer halini aldı. Huzur dolu bir tatil geçirmek isteyenler için özellikle. Hydra ile Atina arasında düzenli feribot bağlantısı var. Feribotlar Pire Limanı’ndan her gün kalkıyor ve 2 saat sürüyor. Hydra ayrıca feribotla Poros, Spetses ve Peloponnese’le de bağlantılı.


İthaka

Homeros’un ünlü Odysseia destanındaki Ulysses’in anavatanı olarak bilinen İthaka, İon adalar grubundan. Skinos Körfezi Plajı, Sarakiniko, Marmaka, Filiatro, Gidalki ve Raçi adadaki en güzel plajlar arasında başı çekiyor. Kioni ve Vathy köylerinde dolaşmadan adadan ayrılmayın! Adanın en turistik yerleri Vathy, Kioni ve Frikes. Buralardan plajlara ve otobüs bağlantılarına kolayca ulaşabilirsiniz. Adaya gelmek için Yunanistan’ın batısındaki Astakos Limanı’ndan ya da Mora Yarımadası’ndaki Killini Limanı’ndan kalkan feribotlara binebilirsiniz. Lefkada ve Kefalonya’dan da tekneler kalkıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.