Baharı karşılamanın dayanılmaz güzelliği: Peri masalından fırlayan kasabalar

Gezi 24 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Bir peri masalından çıkmış gibi önünüzde sakince uzanan, kartpostalları aratmayan muhteşem köyler baharı kucaklamayı beklerken seyahat rotanız için harika öneriler olabilir mi? Kesinlikle…

İçinizi güneş gibi ısıtan rotalar

Şehir hayatının getirilerinden, siyasal çalkantılardan, ekonomik çöküşlerden, çığrından çıkmış teknolojik gelişmelerden yorulan seyahat tutkunları burada mı? Alplerden İtalya’nın Orta Çağ köylerine, Fransa’dan Danimarka’ya kadar uzanan bir liste var önümüzde. Son yıllarda adı sanı daha çok duyulmaya başlasa da gizliliğini hala muhafaza etmeyi başaran küçük kasabalar farklı deneyimler peşindeki gezginlere ilham vermeyi sürdürüyor. Eğer isteğiniz aşırı pahalı Michelin yıldızlı restoranda olmak yerine bir balıkçı kasabasının yerel mekanlarını keşfetmek, kalabalıkta kaybolmak yerine hala bozulmadan varlığını korumayı başarmış rotalarında gezinmekse bu yazı öncelikle sizin için.

Lauterbrunnen (İsviçre)

Uçsuz bucaksız zirveler, yemyeşil çayırlar ve nefis şelalelerle doğanın tam kalbine yolculuk yapacağınız Lauterbrunnen, güzeller güzeli İsviçre’nin Bern kantonuna bağlı Interlaken-Oberhasli eyaletinde yer alan bir Alp kasabası. İsviçre Alpleri’nin göz bebeği. Dağ evleri ve kiliseleriyle gerçekten ömre bedel güzellikte.

Hallstatt (Avusturya)

Hallstatt Gölü ile Dachstein dağları arasında kalan Hallstatt, nefes kesen bir Alp köyü. Göl kıyısında, trafik gürültüsünden uzakta, huzur saatleri için ideal. Giden herkesin “tıpkı fotoğraflardaki gibi, eksiği yok, fazlası var” dediğini de belirteyim. Avusturya’da Graz Salzburg ya da Viyana’ya, Almanya’da ise Münih’e geldikten sonra, trenle ve otobüsle ulaşabilirsiniz.

Flam (Norveç)

Batı Norveç’in fiyord bölgesinin kalbinde yer alan Flam, ünlü Flam Demiryolu’nun son istasyonu. Trenle gelecekseniz önce Oslo’dan Bergen’e ulaşmalı, sonra da Flam Demiryolu hattına bağlanmalısınız. Dilerseniz Sognefjord üzerinde yapılan gemi yolculuğuyla da gelebilirsiniz. Şelaleler arasından geçeceğiniz Flamsbana tren yolculuğunu ise unutamayacağınız garanti.

Reine (Norveç)

Norveç’in en çok fotoğrafı çekilen köylerinden biri. Norveç ile ilgili seyahat kitaplarının kapağında fotoğraflarının yer alması tesadüf değil yani. Reine, Bodo’dan gelen feribotların varış limanı olan Moskenes’in 9 kilometre uzağında. Kuzey Kutup Dairesi’nin 100 kilometre yukarısında bulunan köyde masmavi bir gökyüzü altında denize inen dağlara ve rorbuer denen kırmızı-beyaz balıkçı kulübelerine hayran kalmanız an meselesi.

Ribe (Danimarka)

Su değirmenlerinin çağlayan suları, çan sesleri ve gece bekçilerinin akşam şarkıları… Danimarka’nın güneybatı Jutland bölgesindeki bu kasabanın tarihi 8’inci yüzyıla kadar uzanıyor. Arnavut kaldırımlı dar sokaklar ve önünüze çıkan her tabela, M.S 710’a kadar uzanan gururlu tarihi anlatıyor. Vikinglerle ünlü erken dönem tarihi yoğun şekilde hissediliyor. Orta Çağ şehir merkezi, Ribe Vikings Müzesi, Eski belediye binası ve Ribe Katedrali’ni ziyaret etmek için bolca zaman ayırın. Kuleden UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Wadden Denizi Milli Parkı’na bakılabilir ve Wadden Denizi Merkezi’ni görebilirsiniz.

Telc (Çekya)

Güney Moravya’da bulunan ve 13’üncü yüzyılda kurulan Telc, kafeleri, ana meydandaki rengarenk Rönesans ve Barok tarzı evleri ile eşsiz bir görünüm sunuyor. 1992 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. 14. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Gotik kalesiyle pek ünlü. Kutsal Rahibe Kilisesi ve Cizvit Kilisesi Orta Çağ ve Rönesans mimarileri ile inşa edilmiş.

Cesky Krumlov (Çekya)

Çekya’nın Güney Bohemya Bölgesi’nde, Vltava nehrinin kıyısında yer alan Cesky Krumlov Gotik, Rönesans ve Barok unsurların yer aldığı 13. yüzyıldan kalma bir kalenin etrafında kurulmuş. Mimari mirası bozulmadan kalan küçük bir Orta Avrupa Orta Çağ kasabasının olağanüstü bir örneği. Cesky Krumlov’un tarihi merkezi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve bu da onu Çekya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri yapıyor.

Portree (Skye Adası, İskoçya)

Portree, yemyeşil tepeler ve kayalıklarla çevrili İskoç adası Skye’ın en büyük yerleşim yeri. Limanı süsleyen rengarenk evler ise gün batımında köyün pitoresk görüntüsünü güçlendiriyor. Lüks otellerden konuk evlerine kadar birçok konaklama alternatifi var. Otobüsle ada çevresinde turlar yapılıyor. Portree çevresindeki yaylaları keşfetmek için en iyi yol, midilli gezileri. Adaya gitmek için Edinburg’tan Inverness’e trenle gelmelisiniz. Şehrin adaya iki otobüs bağlantısı var. Dilerseniz trenle Kyle of Lochalsh’a gidebilirsiniz. Yolculuk, adayı anakaraya bağlayan Skye Köprüsü’nün yakınında sona eriyor ve treniniz otobüs servislerine bağlanıyor. Edinburg ve Inverness’ten çoğunlukla üç günlük turlar da yapılıyor.

Dean (İskoçya)

Leith Nehri ile komşu olan bu İskoç köyü, Edinburgh şehir merkezine çok yakın. Arnavut kaldırımlı sokakları, 19’uncu yüzyıldan kalan binaları ve yemyeşil doğasıyla modern dünyanın el değmemiş bir köşesi. Muhteşem manzaralar sunan köyü keşfetmenin en keyifli yolu ise yürüyüş rotaları.

Giethoorn (Hollanda)

De-Weerribben-Wieden Milli Parkı ile çevrili Giethoorn, sonsuzmuş gibi duran yeşilliği ve kanallarıyla ülkenin en güzel köşelerinden. “Hollanda’nın Venedik’i” olarak anılan Giethoorn, araç trafiğine kapalı ve 150 köprüyle birbirine bağlı. Giethoorn’a gitmek için Amstardam’dan trenle Steenwijk şehrine gelmeli, oradan da otobüse binmelisiniz.

Tellaro (İtalya)

Kuzey İtalya’nın Ligurya bölgesindeki La Spezia Körfezi’nin doğu kıyısındaki bir kayalığın üzerinde yer alan bu küçük balıkçı köyü, İtalya’nın en güzel köylerinden biri. Ligurya seyahatinizde keşfedeceğiniz bu köy, küçük ve dar sokaklarıyla adeta bir labirent. Ligurya bölgesinin en romantik köylerinden biri olarak eskimeyen bir güzelliğe sahip. Köyün sembolü olarak karşımıza çıkan St. George Kilisesi, küçük liman, kayalık sahil, Stella Maris Kilisesi ve tekne gezileri unutulmaz anlar vadediyor.

Manarola (İtalya)

Fransa sınırından başlayıp Toskana’ya kadar uzanan ve muhteşem kıyı şeridinden dolayı İtalyan Rivierası olarak da anılan Ligurya bölgesindeki Cinque Terre’nin beş köyünden en güzeli. Bir kayalığın ucunda kurulan köy denize ulaşan rengarenk evleriyle çok ünlü. Gün batımlarının muhteşem olduğunu söylemeye bile gerek yok. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Manarola kayalık yamaçlardan aşağı sıralanan evleri ve İtalyan lezzetleriyle gönlünüzde taht kuracak.

San Gimignano (İtalya)

Floransa ve Siena arasında kurulan, Toskana’nın en müthiş Orta Çağ kasabalarından biri. Tipik Orta Çağ mimarisini korumasından dolayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Dar sokakların, ilginç meydanların ve asırlık kulelerin karşıladığı köyde ev yapımı makarnaların, Toskana şaraplarının ve gün batımının tadını çıkarmaya doyamayacaksınız.

Bibury (Birleşik Krallık)

17’inci yüzyıldan kalma taş evler ve köyün içinden akan Coln Nehri bu küçük ve sakin köye inanılmaz bir güzellik katıyor. İngiltere kırsalındaki Cotswolds’ın en güzel köylerinden olan, yemyeşil ve huzur dolu Bibury, ikonik Arlington Row yoluyla fotoğraf tutkunlarının da göz bebeği. Londra’dan ya da Oxford’dan yapılan günlük turlara katılarak Bibury’yi görebilirsiniz.

Castle Comb (Birleşik Krallık)

Güzeller güzeli Cotswolds’ın harika köylerinden biri. Sapsarı taş binalar, yemyeşil düzlükler, şirin köy sokakları ve sakince akan nehirler sizi bir huzur evrenine ışınlıyor. Köyün sonundaki taş köprü ise fotoğraf tutkunlarının favorileri arasında. Londra’dan trenle 1,5 saat, otobüsle ise 3 saat sürüyor.

Saint Paul de Vence (Fransa)

Nice’in yukarısındaki tepelerde, muhteşem Cote d’Azur’da yer alan köy, sanatseverler için bir cennet. Labirenti andıran daracık taş sokaklar ve sarmaşıkların sardığı taş evler sanat galerileriyle dolu. Avrupa’nın en büyük 20’inci yüzyıl sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Fondation Maeght ise olağanüstü.

Kotor (Karadağ)

Karadağ’ın en eski kasabası olan Kotor, dar sokakları ve Venedik mimarisine sahip taş binalarıyla öne çıkıyor. Kotor Körfezi’nin sakin bir köşesinde, Lovcen Dağı’nın eteğinde bulunan bu sahil kasabası UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Eski şehir Stari Grad, panoramik bir manzara sunan San Giovanni Kalesi ve araç trafiğine kapalı olan minik köy Perast mutlaka görülecekler listenizde olsun.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.