Bir doğa harikasına tanıklık etmek: Kuzey ışıkları

Gezi 16 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Kuzey ışıklarını görmek ‘Ölmeden önce yapılacaklar listesi’nin ilk sıralarında yer alıyor. Bu muhteşem doğa olayına tanık olmak için kutuplara yakın coğrafyalara gitmeniz şart. En iyi zaman ise 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasında kalan dönem.

Bu ışıklar adını Roma mitolojisinden alıyor

Gece olmuş, gökyüzü karanlık ve berrak; aniden iç içe geçmiş yemyeşil ışıklar fantastik desenlerin patlamasıyla tepenizde dans etmeye başlıyor. Sizce de Kuzey ışıklarını görmek unutulmaz bir deneyim olmaz mı?
Kutup ışıkları ya da yaygın adıyla Kuzey ışıkları, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalar olarak tanımlanıyor. Kuzey enlemlerinde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılıyor. Güney enlemlerindeki benzer ışımalar ise aurora australis (güney kutup ışıkları) adını alıyor. Aurora sözcüğü Roma Şafak Tanrıçası’nın adından geliyor. Boreas ise Yunancada kuzey rüzgarına Pierre Gassendi tarafından 1621’de verilen ad. Finlandiya başta olmak üzere Kuzey ışıklarının görüldüğü ülkeler ise bir cazibe merkezi olarak macera ve lüks seyahat tutkunlarına birçok seçenek sunuyor.

Kuzey ışıkları nerelerde görülüyor?

Genellikle geceleri görülen bu doğa harikası olay yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında, kutbun yaklaşık 1.500 mil içindeki herhangi bir alanda meydana geliyor, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşüyor. Kuzey ışıklarının görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artıyor. Lapland, Kakslauttanen, inari, Rovaniemi, Saariselka (Finlandiya), Reykjavik ve Thingvellir Ulusal Parkı (İzlanda), Tromso, Svalbard adaları, Finnmark, Bodo, Alta, Narvik, Kjollefjord ve Lofoten Adaları (Norveç), Abisko Ulusal Parkı ve Kiruna (İsveç), Faroe Adaları ve Nuuk, Ilulissat, Isortoq ve Ammassalik gibi Grönland’ın güney şehirleri (Danimarka), Fairbanks (Alaska / ABD), Yellowknife ya da Whitehouse gibi Kuzey Kanada kasabaları en sık görüldüğü yerler. Murmansk, Naryan-Mar, Vorkuta, Yakutski, Kirovsk ve Petrozavodsk ise Rusya’da Kuzey ışıklarının görüldüğü noktalar.

Kakslauttanen Arctic Resort (Saariselka / Finlandiya)

Muhteşem cam igloları ve şaleleriyle adından söz ettiren Kakslauttanen Arctic Resort, Laponya’da Kuzey ışıkları sezonunun en sevilen duraklarından. Farklı temalarda konaklama alternatifleri var. Cam iglolar gerçeküstü bir deneyim sunuyor ve nisan sonuna kadar rezerve edilebilir. Kelo-cam iglolar; dağ evlerinin sıcaklığını cam igloların heyecan verici manzarasıyla birleştiriyor. Kütük dağ evleri 10 kişiye kadar kalmaya uygun. Kar igloları macera tutkunları için öncelikle. ‘Geleneksel Ev’ Laponya’nın geleneksel yaşam tarzına tanıklık etmenizi sağlıyor. En büyük dağ evi ise Svakka.

Arctic TreeHouse Hotel (Rovaniemi / Finlandiya)

Kuzey ışıklarını izlemek söz konusu olunca dünyanın en lüks noktalarından biri. Kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz diğer otellerde olduğu gibi ışıklar görülünce uyandırma servisi burada da var. TreeHouse süitlerinin her biri, konukların Arktik manzaralarını yataktan görmelerine olanak tanıyan panoramik bir pencereye sahip. Executive Suit’in ayrı bir oturma odası ve şömineli terası var. Arctic GlassHouse ise iki yatak odası ve saunası ile çok çekici.

Hotel Ranga (İzlanda)

Kendinizi şımartmak ve büyülü Kuzey ışıklarını görmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Güney İzlanda’da bulunan Hotel Ranga, ‘Lüks & Şık’, ‘Zarif & Orijinal’ ve ‘Şık & Çağdaş’ konseptleriyle master ve junior süitler ile delüks superior odalar sunuyor. Bu lüks tesis ışık kirliliğinden uzakta konumlanmış. Güçlü teleskoplara sahip kendi gözlemevi bile var. Ayrıca Aurora uyandırma hizmeti sayesinde Kuzey ışıklarının görünmesini kaçırmıyorsunuz. Odanızdaki telefondaki bir düğmeye basmanız yeterli. İskandinav mutfağını keşfederken Eyjafjallajökull yanardağının manzarasını da izleyebilirsiniz. Ayrıca Reykjavik’e arabayla 2 saat uzaklıkta.

Aurora Village (Yellowknife / Kanada)

Yellowknife’ın önde gelen kutup ışıklarını izleme noktalarından biri. İşletmenin sahipleri Yellowknife’ı evleri olarak adlandırdıklarını ve misyonlarının Aurora Village aracılığıyla Kuzeybatı bölgelerinin Aborijin mirasını, kültürünü ve geleneklerini başkalarıyla paylaşmak olduğunu söylüyor. Aurora Village, Kuzey ışıklarının her açısını yakalayabilmeniz için 360 derece dönebilen özel yapım, ısıtmalı dış mekan izleme koltukları sunan dünyadaki tek yer.

Arctic Bath (İsveç)

İsveç Laponyası’nda, Lule Nehri üzerinde yüzen bir otelde Kuzey ışıklarına tanık olmak mı? Su üzerine inşa edilen otel, bölgenin mevsimselliğine uygun olarak yaz aylarında yüzüyor, kış aylarında ise donarak buzun içinde kalıyor. Kuzey Kutup Dairesi’nin güneyinde yer alan otelin mimarisi çevredeki doğayla kusursuz bir şekilde bütünleşiyor. 12 odalı otel, mimarlar Bertil Harström ve Johan Kaupp tarafından tasarlanmış. Ana binadan kısa bir mesafede ve su kenarında yüzen kabinler bulunuyor. Dilerseniz ağaçlarla kaplı kıyıda inşa edilmiş altı adet yükseltilmiş kulübe de var ve hepsi yerden ısıtmalı.

Sorrisniva Arctic Wilderness Lodge (Norveç)

Norveç’in yüksek Arktik bölgesinde, Alta Nehri’nin kıyısında bulunan otel, üstün kaliteli bir orman evinde kalarak Kuzey ışıkları, kar safarileri ve nehir teknesi gezileri dahil olmak üzere geleneksel Sorrisniva sezonluk olanaklarını deneyimlemek isteyenler için benzersiz bir deneyim vadediyor. 17 nehir odası, 5 nehir süiti ve 2 çift kişilik oda premium süit bulunuyor. Odaların tamamı yerden tavana uzanan panoramik pencerelere sahip ve bu pencereler bitişikteki nehrin ve Arktik vahşi doğanın manzarasını en üst düzeye çıkarmanın yanı sıra Kuzey ışıklarının izlenmesine olanak tanıyor.

Hotel Arctic (Grönland / Danimarka)

Grönland kelimenin tam anlamıyla bir Arctic cennet. Doğada konaklama konusunda yeni bir standart belirleyen Hotel Arctic, 2004 yazında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Ilulissat Buz Fiyordu’nun kıyısında, dünyanın en kuzeydeki dört yıldızlı oteli. Ilulissat, dağ yamacındaki rengarenk ahşap evlerin modern yapılarla birleştiği, insan ve doğa arasındaki yakın etkileşimin olduğu şirin bir kasaba ve geleneksel Grönland yaşam tarzını sonuna kadar sürdürüyor. Otelde kalırken buzdağlarının yanında kano yapmak, fiyort üzerinde helikoptere binmek ve kasabada yürüyüş yapmak gibi pek çok aktiveteye katılabilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.