Bir şenliktir Noel pazarları

Gezi 3 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Köşe başlarında şarkı söyleyen müzisyenler, zencefilli kurabiyeler, havaya yayılan sıcak çikolata kokusu, sıcak şarap, yerel lezeetler ve yüzlerce neşe kaynağı… Yeni yıl ruhu sizi de sarmaya başladı mı? Öyleyse aralık ayında bir kış festivaline dönüşen Avrupa’nın en güzel Noel pazarlarına gitmenin tam zamanı.

Colmar (Fransa)

Fransa’da Noel ruhu denince ilk akla gelen yerlerden biri kesinlikle Colmar. Eğer yolunuz yılın bu görkemli zamanında Strazburg’a düşmüşse Alsace’ın harika hazineleri Colmar ve Riquewihr’e mutlaka uğrayın. Colmar’da eski şehrin içinde ve çevresindeki Place des Dominicains, Place Jeanne d’Arc, Place de l’Ancienne Douane, Koifhus, Petite Venise ve Gourmet Market Place de la Cathedrale sizi bekliyor. Evlerin dış cephelerinin ışık gösterileriyle süslendiği Colmar artık çok popüler olduğu için yılın bu dönemi aşırı kalabalık ama daha sakin ve sempatik bir yer arıyorsanız Riquewihr tam size göre.

Strazburg (Fransa)

Alsace’ın muhteşem şehri Strazburg, sadece masallardan fırlamış gibi duran evleriyle değil, ışıl ışıl süslenen meydanlarıyla da “Noel’in başkenti” sıfatını sonuna kadar hak ediyor. Kleber Meydanı’nda kurulan Christmas Market şehrin ana Noel pazarı. Kleber Meydanı’nın biraz ilerisinde, Strazburg Katedrali’ne çıkan Gutenberg Meydanı’ndaki pazar da atlıkarıncasıyla göz kamaştırıyor. Yaklaşık 450 yıllık geçmişiyle Fransa’nın en eski Noel pazarlarına ev sahipliği yapan şehirde Fransız Noel geleneği olan lezzetlere kayıtsız kalmayın!

Londra (İngiltere / Birleşik Krallık)

Londra her zaman iyi bir fikirdir hele yılın tam da bu zamanı… Muhteşem bir deneyime hazır mısınız? Hyde Park’ın içine kurulan Winter Wonderland’de Avrupa çapında 100’den fazla eğlence ve etkinlik, dönme dolap, sirk gösterileri, buz gösterisi ve konserler sizi bekliyor. Heykeltıraşlar tarafından 500 tondan fazla buz ve kar kullanılarak yapılan Büyülü Buz Krallığı, ziyaretçileri devler, ateş ve buz ülkeleri arasında dolanan, fantastik yaratıkların ve ikonik İskandinav tanrıları ve tanrıçalarının çarpıcı temsillerini içeren heykellerin yüksekliği bir Viking Buz Köyü’nü keşfetmeye davet ediyor. Birleşik Krallık’ın en büyük açık hava buz pateni pisti ise mükemmel bir deneyim.

Brüksel (Belçika)

‘Plaisirs d’Hiver’ yani ‘Kış Zevkleri’ her yıl bu dönemde Borsa Binası, Place de la Monnaie, Place Sainte-Catherine ve Marche aux Poissons çevresindeki açık alanları festival havasına sokuyor. 20 metrelik görkemli bir ağacın süslediği Grand Place meydanında kurulan Brüksel Noel Pazarı, yılın bu zamanı şehre gelen turistlerin ve yerli halkın buluşma noktası. Kokulu mumlar, rengarenk şekerler, el işi oyuncaklar, çoraplar, atkılar, nefis sokak lezzetleri ve ışık gösterileri sizi bekliyor. Patates kızartması yemeden ve çeşit çeşit biralardan tatmadan dönmek büyük hata olur.

Brugge (Belçika)

Brugge yılın her zamanı muhteşem ama kışın bambaşka bir romantizme bürünüyor. Özellikle Noel zamanını yakaladıysanız Markt ve Simon Stevinplein’de kurulan Noel pazarlarının cazibesine kapılmamak mümkün değil. En dikkat çeken ürünler; leziz peynirler ve tadına doyamayacağınız butik Belçika çikolataları elbette.

Basel (İsviçre)

İsviçre’nin en ünlü Noel pazarlarından biri ülkenin üçüncü büyük kenti olan Basel’de, Barfüsserplatz ve Münsterplatz meydanlarına kuruluyor. Tahta oyuncaklardan keçeden yapılmış eldivenlere, kaşmir atkılardan el işi çantalara ve tabii ki raclette peynirine kadar çok geniş bir yelpazede harika hediyelikler bulabilirsiniz. Münsterplatz’daki Noel ağacının güzelliğine hayran kalacaksınız.

Viyana (Avusturya)

Kestane kokuları, atlıkarınca ver havaya yayılan Noel şarkıları… Viyana’daki Noel pazarı geleneği 13’üncü yüzyıla kadar uzanıyor dolayısıyla günümüzde pek çok Noel pazarı kuruluyor ama Belediye Binası’nın yakınındaki Rathausplatz Meydanı’ndaki Noel pazarı çok ünlü. ‘Christkindlmarkt’ olarak anılan bu pazar, her yıl Noel coşkusunu yaşamak isteyen her yaştan insanı cömertçe ağırlıyor. Wiener Noel Pazarı ise her yaştan insana festival neşesi yaşatıyor.

Salzburg (Avusturya)

Salzburg’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eski kenti Noel zamanı peri masallarını aratmıyor. Residenzplatz ve Salzburg Katedrali’nin önünde kurulan Noel pazarı Christkindlmarkt ise koro gösterilerinin yanı sıra Salzburg Noel turuyla da bir cazibe merkezi.

Budapeşte (Macaristan)


Yerel lezzetlere eşlik eden Çigan müziği ve ışık şovları… Budapeşte’nin görkemli kilisesi St. Stephen Bazilikası önünde, St. Stephen Meydanı’nda kurulan Basilica Noel Pazarı, buz pistiyle de kelimenin tam anlamıyla büyüleyici. Macaristan mutfağının ünlü tatlılarını ve Noel zamanı yapılan şekerlemeleri yemeden dönmeyin!

Aachen (Almanya)

Aachen Katedrali’nin bulunduğu meydanda kurulan Aachen Noel Pazarı, öncelikle buram buram kokan nefis yerel yiyecekleriyle gönlünüzü fethedecek. Sahne gösterileri turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Zencefilli kurabiyelerden nefis nugalardan mutlaka deneyin!

Berlin (Almanya)

Almanca ‘weihnachtsmarkt’ olarak anılan Noel pazarlarının tarihi neredeyse Orta Çağ’a kadar uzanıyor. Şehrin ilk Noel pazarının geçmişi ise 1530 yılına ait. Sadece Berlin’de 60’dan fazla Noel pazarı kuruluyor. El işi hediyelik eşyalar, oyuncaklar ve Alman mutfağından leziz atıştırmalıklar dahil ne ararsanız var. Gendarmenmarkt ve Alexanderplatz pazarları da göz kamaştıracak boyutta.

Köln (Almanya)

Noel müzikleri, kukla gösterileri ve sayısız sahne performansı… Köln’de birçok yerde muhteşem Noel pazarları kuruluyor ama en büyüğü Köln Katedrali’nin olduğu yerde. Neumarkt’taki Markt der Engel yani Melekler Pazarı, ağaçlardaki sayısız parlayan yıldız ve ışıklarla özel bir atmosfer yaratıyor.

Prag (Çekya)

Prag masalsı mimarisiyle aralık ayında gerçek bir Noel cennetine dönüşüyor. Noel pazarları eski şehir meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Wenceslas Meydanı veya Barış Meydanı gibi Prag’ın çeşitli meydanlarında kuruluyor. Özellikle eski şehir meydanında kurulan Noel pazarı çok ilgi görüyor. Astronomik Saat Kulesi ve Orta Çağ’dan günümüze uzanan evlerin muhteşem mimarisi bu görselliğe bambaşka bir boyut katıyor. Tiyatro gösterileri, konserler, çocuk ve folklor topluluklarının performansları da çok ilgi çekici.

Tallin (Estonya)

Avrupa’nın en iyi Noel pazarlarından biri Estonya’nın başkenti Tallin’de, Raekoja Plats Meydanı’nda kuruluyor hatta Tallin Noel Pazarı 2019 yılında Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı ödülünü almıştı. Tarihi Belediye Binası’nın bulunduğu meydandaki Noel ağacı ilk kez 1441 yılında kurulmuş, dolayısıyla Avrupa’da sergilenen ilk Noel ağacı olarak anılıyor ve her yıl kurularak yoğun ilgi görüyor.

Moskova (Rusya)

Kremlin Sarayı ve St. Basil Katedrali’nin bulunduğu Rusya’nın en ünlü meydanı Kızıl Meydan’a kurulan Red Square Christmas Market’te antika eşya tezgahları, seramikler, hediyelik eşyalar ve el işi hediyelik eşyalar var.

Kopenhag (Danimarka)

‘Julemarked’ Dancada Noel pazarı anlamına geliyor ve en güzellerinden biri de ünlü Tivoli bahçelerinde kuruluyor ve Tivoli Christmas Market her yıl binlerce kişiye festival ruhu yaşatıyor. Ahşap oyuncaklar, el işi patchwork’ler, yün kazaklar, çoraplar çok cezbedici. Danimarka mutfağını, glogg adlı sıcak şarabı, karamelize kızarmış bademleri ve Kuzey kültürünü yakından tanımak için bulunmaz fırsat.

Zagreb (Hırvatistan)

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb, Noel pazarları söz konusu olunca haklı bir üne sahip. Zagreb’in ana meydanı Ban Josip Jelacic Square’de geleneksel Noel tezgahlarına ve pek çok konsere rastlayabilirsiniz. Tomislavac’taki buz pateni pistleri ise Noel pazarlarındaki görsel şöleni tamamlıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.