Çizgi dışı bir yemek deneyimi: Sıradanlığı aşan restoranlar

Gezi 6 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Sıcak hava balonu, kargo uçağı, mağara, su altı ya da dev bir kuş yuvası… Yemeğinizi nasıl bir ortamda alırdınız? Şık bir restoran keyifli anlara sahne olabilir ama bazı restoranlar var ki tematik kimlikleriyle unutulmaz bir deneyim vadediyor. Dünyanın en sıra dışı restoranlarına göz atmaya ne dersiniz?

Giraffe Manor (Nairobi / Kenya)

Siz kahvaltı ederken pencereden omzunuza meraklı, güzeller güzeli bir zürafanın dokunduğunu düşünün! Giraffe Manor, zürafaların korunmasına yönelik çalışmalarıyla tanınan çok şık bir butik otel. Orman içinde, Nairobi’nin en ikonik binalarından biri. Kendinizi ‘Out of Africa’ filminin setine girmiş gibi hissetmeniz an meselesi. Zaten 12 odadan biri de yazar Karen Blixen’in adını taşıyor.

Ali Barbour’s Cave Restaurant (Mombasa / Kenya)

Yaşı 120.000 ile 180.000 arasında olduğu düşünülen bir mağarada yer alan Ali Barbour’s Cave Restaurant, açık havada yemek yemeyi bambaşka bir boyuta taşıyor. Akşamları restoran, mumların sönük ışığında parlıyor ve yemek yiyenlerin gözleri doğal olarak yukarıda parıldayan yıldızlara çekiliyor. Ali Barbour Cave Restaurant, birbiriyle bağlantılı bir dizi odaya, doğal tavan ışığını getiren orijinal mağara deliklerine ve kokteyl barına sahip.

Alchemist (Kopenhag / Danimarka)

Alchemist, Kopenhag’ın endüstriyel binaları ve ünlü eski tersanesiyle bilinen bölgesi Refshaleoen’de yer alıyor ve iki tonluk bronz kapılardan geçerek restorana giriyorsunuz. Alchemist, bir restoranda deneyimlediğiniz hiçbir şeye benzemeyen bir yolculuk vadediyor. Bu deneyim konukları yol boyunca farklı mekanlara, sanat türlerine ve olağanüstü zanaatkarlığa götüren çeşitli eylemlere bölünmüş. Sürekli değişen çeşitli grafik manzaraların yer aldığı kubbe şeklindeki bir çatı altında yemek yiyeceksiniz. Michelin yıldızlı şef Rasmus Munk’un dehasına tanıklık etmek ise bambaşka bir deneyim.

Iris (Hardangerfjord / Norveç)

Salmon Eye deneyim merkezinin içinde bulunan Iris, Hardanger Fiyordu’nun ortasında yüzen bir restoran. Ziyaretçilere deniz yaşamını öğretmek için 2022 yılında açılan gümüş kürenin her tarafı muhteşem dağlar ve buzullarla çevrili. Iris, sürdürülebilirliğe ve sıra dışı okyanus malzemelerinin kullanımına olan bağlılığıyla tanınan Danimarkalı şef Anika Madsen tarafından yönetiliyor.

Restaurant Under (Lindernes, Norveç)

Su altı restoranı Under’in yemek odası deniz seviyesinden 5,5 metre aşağıda. 40 kişi kapasitesiyle dünyanın en büyük su altı restoranı. Misafirlerinin yemek yerken masmavi denize bakmasına olanak tanıyan devasa bir cam arka duvara sahip. Restoran, yapay aydınlatma kullanarak planktonları binanın yakınına çekebiliyor ve bu da diğer egzotik balıklardan oluşan geniş koleksiyonların ortaya çıkmasını sağlıyor. Norveç mimarlık firması Snohetta tarafından tasarlanan Under, deniz biyolojisi araştırmalarını kolaylaştıran bir deniz laboratuvarı işlevi de görüyor.

Rock Restaurant (Zanzibar / Tanzanya)

Yerel halkla beyaz kumsalları keşfetmek istiyorsanız Hint Okyanusu’ndaki bu güzel ada, beyaz kumlu plajları, berrak suyu ve sıcacık iklimiyle çok cazip ama en az ada kadar ilgi çeken bir restoranı var: The Rock Restaurant. Michanwi Pingwe sahilinde bulunan The Rock Restaurant, suya yerleştirilen devasa bir kayanın üzerinde duruyor. Taze okyanus esintisi altında yenen muhteşem deniz ürünleriyle ünlü.

El Avion (Quepos / Kosta Rika)

Pasifik Okyanusu’nun muhteşem gün batımında yemek keyfi unutulmaz olabilir mi? Kesinlikle! 80’li yılların kargo uçağı Fairchild C-123’ün içinde yer alan, Manuel Antonio’nun dünyaca ünlü restoranı El Avion, renkli bir tarihe sahip. Kardeş uçağı Nikaragua üzerinde düşürülürken bu uçak Kosta Rika’nın San Jose’deki havalimanında terk edilmiş. Uçağın içine, çevresine ve üstüne iki katlı bir bar ve restoran inşa edilmiş. El Avion Hindistan Cevizli Karides, Köri Deniz Ürünleri, Sarı Yüzgeçli Ton Balığı Biftekleri, Kızarmış Kalamar gibi deniz ürünleriyle ünlü.

Bird’s Nest Restaurant (Soneva Kiri Eco Resort, Tayland)

Bu restoran Tayland’ın cazibe merkezlerinden biri. Yemyeşil yağmur ormanlarının gölgesinde, yerden 16 metre yükseklikte duran dev bir kuş yuvasında yemek yediğinizi düşünün. İzleyeceğiniz harika manzara da cabası… Yiyecek ve içecekler nasıl mı geliyor, tabii ki çelik halatlarla!

The Grotto (Rayavadee, Krabi / Tayland)

Ayağınızın altında bembeyaz ve yumuşacık kumlar, karşınızda deniz manzarası ve nefis yemekler… Tayland’ın en özel restoranlarından biri olan ve Phra Nang Plajı’ndaki bir kireçtaşı mağarasında bulunan restoran, öncelikle etkileyici atmosferiyle ilgiyi hak ediyor. Kireçtaşı sarkıtları ise bu etkileyici görüntüyü tamamlıyor. Deniz ürünleri barbeküsüyle haklı bir üne sahip.

Ithaa Undersea Restaurant (Alif Dhaal Atoll / Maldivler)

Okyanus dalgalarının altında yemek yemenin ilginç bir deneyim olmadığını söyleyecek biri var mı? Ithaa Undersea Restaurant, Maldivler Cumhuriyeti’nin Alif Dhaal Atolü’ndeki Conrad Maldives Rangali Adası’nda, deniz seviyesinden 5 metre aşağıda bulunan bir su altı restoranı. Çoğunlukla akrilikten yapılan ve panoramik sualtı manzarası sunan restoran sadece 14 kişi kapasiteli.

Ninja Tokyo (Tokyo / Japonya)

Ninja temalı bu restoran, oldukça sıra dışı, çünkü bir ninja köyüne benzeyecek şekilde yaratılmış. Şelalenin ve kurbağaların ses çıkardığı bir göletin yanına dizilmiş ninja kulübelerinden birinde lezzetli bir yemeğin tadını çıkarabilirsiniz.
Yemek boyunca size rehberlik eden ninjalar görüyorsunuz. Ayrıca madeni paralar ve kartlar kullanarak konuklarını ‘Ninja Magic’ ile eğlendiren ninjalar da var. Peki ninja silahlarıyla fotoğraf çektirmek istemez misiniz? Burada hepsini yapabilirsiniz.

Vampire Cafe (Ginza / Japonya)

Victoria Dönemi mobilyalarıyla döşenmiş Gotik bir restoranda kafatasları, kana bulanmış aynalar, yarasaların asılı olduğu avizeler ve üzerinde mumlar yanan tabutlar arasında yemek yediğinizi hayal edin. Duvarlar kırmızı kadifelerle kaplanmış, garsonların smokinleri ya da hizmetçi kıyafetleri bu ürkütücü atmosferi tamamlıyor. Ayrıca farklı konseptlerde yemek odaları da var.

Fangweng Restaurant (Yichang / Çin)

Yangtze Nehri’ne bakan bir uçurumun kenarında duran Fangweng Restaurant, eşi benzeri olmayan bir mağara restoranı. Xiling Geçidi üzerinde asılı duran restoran, aşağısında akan Yangtze Nehri’nin nefes kesen manzarasına sahip. Tavandan sarkan geleneksel fenerlerle aydınlatılıyor. Ayrıca farklı bölgesel yemekler de sunuluyor.

The Labassin Waterfall Restaurant (Villa Escudero Resort, San Pablo City / Filipinler)

Bir şelalenin kıyısında yemek yemek ilginizi çeker mi? The Labassain Waterfall Restaurant, sizi çevreleyen ormanın güzelliğini yaşarken bambu masalarda oturup, otantik yerel mutfağın tadını çıkarmak için ideal. Labassin Şelalesi aslında
doğal değil, Filipinler’in ilk hidroelektrik santrali olan Labassin Barajı’nın akışı ama böyle bir deneyim fırsatı varken kimin umurunda!

Grotta Palazzese (Polignano a Mare / İtalya)

Sevimli bir balıkçı köyü olan Polignano a Mare’deki Grotta Palazzese, deniz kıyısındaki bir kireçtaşı mağarasına kurulmuş. Instagram’da sık sık karşınıza çıkan, İtalya’nın en ilgi çekici restoranlarından biri. İtalyan mutfağının en güzel örneklerini ve çok çeşitli leziz şarapları sunmasıyla ünlü. Teras, açık havada olmasına rağmen mağaranın tonozundan korunan bir yerde 150 kişiye kadar konaklama kapasitesine sahip. Bir tarafta muhteşem bir kıyı manzarası ve deniz ufku, diğer tarafta daha büyük bir mağara var.

The White Rabbit Restaurant Moscow (Smolenskaya Meydanı, Moskova / Rusya)

Smolenskaya binasının 16. katındaki yemek odasından 360 derecelik muhteşem Moskova manzarası sunan, cam kubbeli bu restoran, dünyanın en iyi şefleri arasında gösterilen Vladimir Mukhin’in yaratıcılığıyla adından söz ettiriyor. Közlenmiş marshmallowlu kuğu ciğeri ezmesi veya havyarlı fırında lahana çok ünlü. Alice Harikalar Diyarında temalı iç mekan da dikkat çekiyor. Eğlenceli tavşan resimleri, renkli rokoko mobilyalar ve peluş kanepeler eşliğinde gerçekten farklı bir dünyaya giriyorsunuz. Restorana çıkan asansör bile buna göre dekore edilmiş.

Prime Steakhouse (Niagara Şelalesi, Ontario / Kanada)

Klasik şelale manzarasına sahip çağdaş bir et lokantası. Birinci sınıf biftekler ve taze deniz ürünlerinden oluşan bir menü ve Niagara Şelalesi’nin en muhteşem manzarası… Tarihi Crowne Plaza Niagara Falls’da yer alan Prime, otelin uzun ve ünlü mirasının hayati bir parçası. Crowne, 1929 yılında Niagara’nın ilk lüks oteli olarak açılmış ve dünya standartlarında bir destinasyon olarak kalıcı bir itibar kazanmış.

Stratosfare Restaurant Queenstown (Yeni Zelanda)

Yeni Zelanda’nın Queenstown şehrindeki bu restorana ulaşmanın tek yolu teleferik yolculuğu yapmak. Teleferiğin tepesinde yer alan bu restoranda Queenstown, Wakatipu Gölü ve çevredeki dağların panoramik manzarası eşliğinde yemek yiyebilirsiniz. İnanılmaz manzaraların tadını çıkarırken leziz ızgara etler ya da deniz ürünleri de sizi bekliyor olacak.

Culiair Skydining Restaurant (Hollanda)

Dünyanın tek sıcak hava balonu restoranında sıra dışı bir yemeğe davetlisiniz. Yavaşça gökyüzüne çıkarken leziz şaraplar da yemeğinize eşlik edecek. 2003 yılında Hollandalı şef Anjelique Schmeinck’in çılgın bir fikir olarak ortaya attığı proje kısa sürede hayata geçmiş. Anjelique Schmeinck, balon gezileri için ünlü bir balon şirketiyle beraber çalışıyor. En yoğun sezon mayıs-eylül arası. Restoran ve mutfağa dönüşyürülen özel yapım sıcak hava balonu 6 ile 10 kişinin konaklamasına uygun.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.