Damak çatlatan lezzetlerin izinde… Ünlü şarküteriler bizi bekler

Gezi 25 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Gastronomiye düşkün gezginler burada mı? Tütsülenmiş etlerden kaz ciğerlerine, kremalı peynirlerden sürülebilir soslara kadar bir lezzet denizi olan şarküterilere ilgisiz kalamıyorsanız Paris, Roma ve Londra’nın en iyi şarküterileri sizi bekliyor.

Kelimenin tam anlamıyla bir ziyafet

Seyahattesiniz, zamanınız değerli ve bir kadeh şarabın yanında kaliteli şarküteri ürünleri arıyorsunuz ya da seyahatten dönmeden önce gittiğiniz ülkenin medar-ı iftiharı şarküteri ürünlerinden almak istiyorsunuz. Gerçekten özel bir şeyler arıyorsanız doğru adresi bilmeniz lazım, çünkü şarküteri ürünleri lokma büyüklüğünde bir lezzet deposuna sahip.

Peynire adanmış bir mutfak kültürü

Eğer Fransa, İsviçre ya da İtalya’daysanız her üç ülke de kaliteli ve leziz peynir denince inanılmaz bir çeşitliliğe sahip. İsviçre’de ünlü gravyer peyniri dahil yaklaşık 450 çeşit peynir var. Hollanda’nın gouda, edam ve maasdam peynirleri ulusal bir miras. Red Leicester, cheddar, stilton ve cheshire cheese İngiltere’nin en sevilen peynirleri arasında. Tabii her ülke bu doyumsuz yolculuğa kendine özgü lezzetleri ekliyor. Hele ekşi mayalı ve ya da cevizli ekmeklerle sunuluyorsa değmeyin keyfinize…

Binlerce yıllık bir Fransız geleneği: Şarküteri

Fransa’da şarküterinin tarihi 15’inci yüzyıla kadar uzanıyor. Peynir, Fransız kültürünün ayrılmaz bir parçası ve doğal olarak Fransa hayli geniş bir peynir seçkisine sahip. Paris’in doğusundaki Brie bölgesine ait brie, koyun peyniri rokfor, küflü peynirler ailesine giren bleu d’Auvergne, keçi peyniri chevre, pastörize edilmemiş inek sütünden yapılan comte, maroilles, camembert, yumuşak bir inek peyniri olan saint-marcellin, Alsace bölgesinde üretilen Munster, raclette, fondü yapımında da kullanılabilen reblochon ve Hollanda’nın edam peynirine benzeyen mimolette ilk anda akla gelen peynir çeşitleri. Sadece domuz etinden ya da domuz etiyle beraber diğer etlerin karışımından yapılan salam benzeri saucisson, kaz ciğeri, ördek ciğeri, terin, genellikle domuz etinden yapılan rillettes ve jambon ise Fransız şarküterilerinin göz bebeği lezzetleri.

“Bir parça Parmigiano-reggiano lütfen!”

İtalya’nın en iyi peynir üreten yerleri arasında Sicilya, Puglia, Campania, Piedmont ve Lombardy öne çıkıyor. İtalya’da kurutulmuş domuz eti salumi, pepperoni, porchetta, pancetta, tuzlanmış sığır eti bresaola, domuz etinden yapılmış sosis mortadella ve tütsülenmemiş jambon prosciutto çok meşhur. İtalyan peynirlerine gelince; burrata, provolone, mozzarella di bufala, ricotta, grana padano, mascarpone, scamorza, gorgonzola ve tabii ki parmigiano-reggiano.

Pfunds Molkerei (Dresden / Almanya)

Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren ve ‘en güzel süt dükkanı’ olarak tescillenen bir yer var karşınızda. 1892 yılında Pfund kardeşler tarafından açılan Pfunds Molkerei, günümüzde Dresden’in en popüler turistik mekanlarından biri. Villeroy & Boch’un el boyaması karolarıyla süslü büyüleyici görünümünün yanı sıra çeşitli peynir spesiyalitelerini sunuyor. Süt sabunları, süt grappası, Dresden Eierschecken likörü ve karamel kreması en çok satın alınan ürünler arasında. Hediyelik eşyalar ise seçim yapmakta zorlanacağınız kadar güzel.

Maison Verot (Paris / Fransa)

Champ-Elysees’deki Galleries Lafayettes’te de mağazası bulunan Maison Verot, ilk olarak 1930 yılında Saint-Etienne’de açılmış. Paris’teki en iyi kurutulmuş et ve patelerden bazılarını sunuyor. Gilles Verot, ürünlerini aile tariflerinden oluşturuyor. Şarküteri ürünlerinde mükemmelliğe ulaşmak için etik tarıma bağlılığı ve yerel malzemeleri tercih etmeyi misyon edinmiş. Fıstıklı Lyon sosisi, kaz ciğeri kavanozları, ev yapımı rillettes’leri ve beyaz jambonlarıyla ünlü.

Cul de Cochon (Paris / Fransa)

1930 yılından bu yana Paris’in en popüler şarküterilerinden biri. Taze etler, kaz ciğeri ve sandviç konusunda bir uzman. Champs-Elysees ve Odeon/St. Germain des Pres dahil tam beş yerde dükkanı var. Fransız sosisleri, kurutulmuş domuz eti, dana jambonlar ve günlük yapılan taze sandviçleriyle harika bir seçim.

Pascal Joly (Paris / Fransa)

Kalite, lezzet ve gelenek denince ilk anda akla gelen, Paris’in 15’inci bölgesinde bulunan Pascal Joly, ürünlerinin tümünün ev yapımı ve yüzde 100 doğal oluşuyla haklı bir üne sahip. Müşterileri tarafından “sıcak bir mahalle dükkanı” olarak anılan Pascal Joly, modern ve zarif bir şarküteri. Ayrıca mükemmel tavsiyeler almanız bir tercih sebebi olabilir rahatlıkla.

Maison Thielen (Paris / Fransa)

Rue de Martyrs’de bulunan Maison Thielen, geleneksel şarküteri yöntemlerinin ustası Stephane Thielen tarafından kurulmuş. Klasik pate de campagne’den boudin noir’a kadar deneyebileceğiniz birçok çeşit var. Kemik üzerinde kızarmış jambon, yabani sarımsaklı tavşan terrine, köy pate, tütsülenmiş göğüs eti, tütsülenmiş sosis, Strazburg sosisi ve tütsülenmiş sosisiyle adından söz ettiriyor.

Lastre Sans Apostrophe (Paris / Fransa)

Ördek ciğeri pate, limonlu tavuk konfit, estragon hardallı pate en croute ya da morina balığı veya mayonezli feuillete e la Brandade… 2012 yılında Yohan Lastre tarafından kurulan Lastre Sans Apostrophe’da dilediğiniz her şey var.

Bageteria del Fico (Roma / İtalya)

12 yıldır Piazza Navona’nın merkezinde yer alan Bageteria del Fico, müşterilerine yüksek kalitede ürünler sunuyor. Tütsülenmiş etleri, reçelleri ve peynirleri hem estetik güzelliği hem de yüksek kaliteyi ön planda tutuyor. Ayrıca büyük ve lezzetli sandviçler, leziz bruschetta ve İtalyan gastronomisine ait soğuk yemekler de bulabilirsiniz.

Prosciutteria Cantina dei Papi (Roma / İtalya)

Roma’nın üç yerinde mağazası var: Piazza Navona, Trevi Çeşmesi ve Trastevere. Her gün gece yarısına kadar açık olan ve bir şişe kaliteli şarap veya şampanya eşliğinde servis edilen şarküteri ürünleri arasında çeşitli ekmekler, ezmeler, peynirler ve etler yer alıyor.

Cobble Lane Cured (Londra / Birleşik Krallık)

Toskana bölgesine özgü klasik İtalyan salamı finocchiona’ya İngiliz yorumu olan rezene ve sarımsak salamı, bastardo sığır salamı, karışık kurutulmuş et tabağı ve yabani geyik salamı favorileri arasında. İtalya, Almanya ve Polonya’da Avrupa’nın en büyük şarküteri imalatçılarından bazılarının yanında çalışan ekibi, kasaplık, terbiye, tütsüleme ve olgunlaştırma süreçleri konusunda çok tecrübeli.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.