Edebiyat tutkunu gezginlerin buluşma noktaları: Ünlü kitabevleri

Gezi 22 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Kitap tutkunu gezginler burada mı? Bu kitabevlerinden biri, bir sonraki seyahatinizde aradığınız gizli cennet olabilir. Bu haftaki rotamız, edebi dünyanın buluşma yerleri olan ama mimari güzellikleri ve görkemli tarihleriyle de yeni kitapseverlere ilham veren dünyaca ünlü kitabevleri.

Shakespeare and Company (Paris / Fransa)

Notre Dame Katedrali’nin karşı köşesindeki Rue de la Bucherie’deki bu tarihi kitabevi Paris’in en çok ziyaret edilen mekanlarından biri kuşkusuz. George Whitman’ın 1951 yılında açtığından bu yana İngilizce konuşan yazar ve okurların buluşma yeri. Mağaza ilk açıldığında Le Mistral adını taşıyormuş. Whitman 1964’te, William Shakespeare’in doğumunun 400. yıldönümünde orijinal Shakespeare and Company’yi 1919’da kuran Sylvia Beach’in onuruna ismi şimdikiyle değiştirmiş. Allen Ginsberg, William Burroughs, Anais Nin, Julio Cortazar, Henry Miller ve Lawrence Durrell mağazanın ilk ziyaretçileri arasında.

El Ateneo Grand Splendid (Buenos Aires / Arjantin)

National Geographic ve The Guardian tarafından ‘Dünyanın En Güzel Kitapçısı’ olarak adlandırılıyor El Ateneo Grand Splendid ve Sante Fe Bulvarı üzerindeki binasında yılda bir milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. Mimarlar Pero ve Torres Armengol tarafından inşa edilen bina ilk kez 1919 yılında Teatro Grand Splendid adıyla açılmış. İtalyan sanatçı Nazareno Orlandi’nin yaptığı tavan freskleri ve Troiano’nun heykelleri gerçekten görülmeye değer. O dönem Carlos Gardel dahil ünlü isimlerin performanslarıyla ses getirmiş. 20’li yılların sonunda sinemaya dönüştürülmüş ve şehirde sesli film gösterimi yapılan ilk yer olarak ünlenmiş. 2000 yılında ise yenilenerek bir kitap ve müzik mağazası olarak yeniden açılmış. Artık yılda bir milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. Tavanı, süslü oymaları, kırmızı sahne perdeleri, oditoryum aydınlatması ve birçok mimari detayıyla göz kamaştırıyor.

Libreria Acqua Alta (Venedik / İtalya)

Venedik gibi bir şehirde olduğu için kitaplarını küvetlerin, su geçirmez çöp kutularında tutan bir kitapçı var karşımızda. Zaten ismi de ‘Yüksek Su Kitapçısı’ anlamına geliyor. Luigi Frizzo’nun 1004 yılında kurduğu kitabevi, duvardan duvara kitaplar, dergiler, haritalarla doldurulmuş odalardan oluşuyor. Ortada duran ve kitap dolu tam boyutlu gondol kitabevinin güzelliğine güzellik katıyor. Çoğunlukla ikinci el ve baskısı tükenmiş kitaplar bulabilirsiniz. Yolunuz düşerse kitap merdivenini ve kitap labirentini andıran dar geçitleri mutlaka görün. Suya bakan acil çıkış bile birinci sınıf bir manzaraya sahip.

Selexyz Dominicanen (Maastricht / Hollanda)

13’üncü yüzyıldan uzanan bu kilise 2005 yılında Merkx + Girod mimarlık firması tarafından kitapçıya dönüştürülmüş. Kilise Napolyon ordusunun askeri amaçlarla el koyduğu 1794 yılından bu yana dini bir etkinliğe ev sahipliği yapmıyor. 13’üncü yüzyıl gotik mimarisi tarih ve modernizmin buluştuğu bir noktada durduğu için Hollanda’nın cazibe merkezlerinden biri. Tarihi 1294 yılına dayanan binada artık merdivenler, asansörler ve yürüyüş yolları ile tamamlanan üç katlı bir kitaplık var.

Bertrand (Lizbon / Portekiz)

Bertrand kitabevi 1732 yılında Pedro Faure tarafından Portekiz’in Chiado kentinde açılmış. Portekiz’in en büyük ve en eski kitabevi zinciri. 2011 yılında ‘Dünyanın Faaliyette Olan En Eski Kitapçısı’ olarak Guinness Dünya Rekoru’nu kazandı. Ülke çapında 52 kitapçıya sahip bir zincirin adı. Livraria Bertrand kendi deyimiyle tuhaf bir kitapçı; kitapçı olmasının yanı sıra, çeşitli odalar ve onlara sponsor olan yazarlar arasında bir keşif gezisine çıkmanın mümkün olduğu bir alan. Odaların her biri arasında bir bağlantı noktası olan koridoru ise kitabevinin tarihi hakkında bilgi veren bazı resimlerle süslü.

Lello (Porto / Portekiz)

1906’da Jose ve Antonio Lello kardeşler tarafından açılan ve mimar Xavier Esteves tarafından tasarlanan Livraria Lello derin bir tarih ve hikayeyi içinde taşıyor. Kapılarını açtığı günden bu yana okurların, yazarların, sanat ve edebiyat meraklılarının buluşma noktası. Kültürel açıdan anlamlı bir program yürüterek Porto şehrinin kültür elçisi rolünü de üstleniyor. Ayrıca JK Rowling’in Hogwarts tanımlarına ilham verdiği rivayet edilen dalgalı merdivenleriyle de çok ünlü.

Peter Harrington (Londra / Birleşik Krallık)

Bugün iki mağazalı bir işletmeye dönüşen Peter Harrington 1969 yılında Chelsea Antika Pazarı’nda Peter Harrington ve kardeşi tarafından işletilen bir tezgah olarak yola çıkmış. İçeride yaklaşık 20.000 kitap var. Kitabevinin bugünkü sahibi olan Peter Harrington’ın oğlu Pom Harrington Londra’daki mağazalarından dünyanın her yerindeki koleksiyonculara nadir kitaplar sattıklarını, tüm kitap ve el yazmaların uzmanlar tarafından seçilip kataloglandığını, böylece orijinalliğini garanti edebildiklerini söylüyor.

Waterstones (Londra / Birleşik Krallık)

Avrupa’nın en büyük kitapçısı olarak nitelendirilen ve Londra’nın Piccadilly semtinde bulunan Waterstones’un 200.000’den fazla kitap içeren eşsiz bir koleksiyonu var. Kurgu, seyahat, tarih ve sanat bölümleri özellikle öne çıkıyor. Ayrıca ilk basım kitaplar da bulabilirsiniz.

Blackwell (Oxford / Birleşik Krallık)

1879 yılında kurulan Blackwell Oxford sakinlerinin ve öğrencilerinin gözde kitapçısı. Oxford’ın tarihi caddesi Broad Street’te 18. yüzyıldan kalma ikinci derecede koruma altındaki büyük bir binada bulunan kitapçı ünlü isimlerin de katıldığı özel etkinlerden yeni imzalanmış seçkilere kadar edebiyat dünyası için bulunması güç bir cevher niteliğinde.
Modern ilk basımlar dahil olmak üzere tüm alanlardaki nadir ve koleksiyon kitaplarını satın alıyor ve satıyor.

Atlantis Books (Santorini / Yunanistan)

2004 yılında Santorini’nin Oia kasabasının hurdalıklarından toplanan raflarla ve seyahat edenlerin otellerde bıraktığı kitapların bir araya getirilmesiyle kurulan Atlantis Books artık ana caddede edebiyat tutkunlarının uğrak yerlerinden biri. Mavi pencereleri ve beyaz badanalı duvarlarıyla tipik Yunanistan ruhunu taşıyor. Klasik eserler, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Çince ve Yunanca kitaplar, Yunan mitolojisi, resimli yayınlar, eski yayınların basımı, nadir bulunan antika kitaplar ve şiirler artık bu gözde kitabevinde okurlarıyla buluşuyor.

Tronsmo (Oslo / Norveç)

Financial Times 2021 yılında dünyanın en parlak kitapçılarının listesini oluşturdu. Tronsmo onlardan biri. Allen Ginsberg’e göre “Dünyanın en iyi kitapçısı.” İllüstratör Anette Moi gibi sanatçıların eserleriyle dekore edilmiş bu iki katlı mağaza feminist kitaplardan çizgi roman, film, müzik ve kartpostallara uzanan zengin bir koleksiyona sahip. Tronsmo’da Amerikan ve Avrupa klasiklerini, İsveç dizilerini, Danca çevirisindeki Avrupa dizilerini, mangaları ve Amerikan yeraltı edebiyatını bulabilirsiniz.

Strand (New York / ABD)

Benjamin Bass’ın 1927 yılında kurduğu 828 Broadway adresindeki ana binasının yanı sıra diğer mağazaları, Central Park ve Times Meydanı’nda da kioskları bulunan Strand ‘18 mil kitap’ sloganıyla övünmeye devam ediyor ama 23 mil’den fazla kitaba sahip. Kitabevini 1956’da oğlu Fred Bass, sonrasında da kızı Nancy Bass Wyden devraldı. Strand nadir bulunan kitap koleksiyonuyla da adından sıkça söz ettiriyor. Bugün Strand’da felsefeden finansa kadar çok çeşitli konuları kapsayan 2,5 milyondan fazla kullanılmış, yeni ve nadir kitap bulunuyor. Ayrıca Moleskines’ten kahve kupalarına, birçok hediyelik eşya ve ürün sunuyor.

City Lights (San Francisco / ABD)

Beat akımının en ünlü kalelerinden biri olarak nam salmış bir kitabevi burası. 1953 yılında şair Lawrence Ferlinghetti ve Peter D. Martin tarafından kurulmuş ve okuyucu, yazar, sanatçı ve aktivistlerin buluşma yeri haline gelmiş. City Lights Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birkaç gerçekten büyük bağımsız kitapçıdan biri. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından kitapseverlerin göz atmak, okumak ve sadece keyif almak için geldiği bir yer. City Lights’ın künyesinde “1953’ten bu yana edebi bir buluşma yeri” yazıyor. 1955’te kurulan City Lights Publishers ise bugün şiir, düzyazı, kurgu, kurgu dışı, uluslararası ve yerel yazarlar olmak üzere geniş bir yelpazede kitap yayınlamaya devam ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.