Evrenin muhteşemliğine tanıklık etmek: Astro-turizm rotaları

Gezi 5 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Kuyruklu yıldızları mı izlemek istersiniz, Samanyolu’nu mu, meteor yağmurunu mu yoksa Kuzey ışıklarını mı? Astronomi meraklıları gezginler parmak kaldırsın! Teleskoplarla gök olaylarını izlemekten astronomi rehberliğine kadar geniş hizmetler sunan astro-turizm destinasyonları meraklılarını bekliyor.

Sıra dışı güzelliklerin izinde

Seyahat anlayışları gün geçtikçe kabuk değiştiriyor. Ekstrem rotalardan sıra dışı güzellikler vadeden seyahatlere kadar genişleyen bir felsefe çığ gibi büyüyor. Doğa ve astronomi tutkusunu keyifli zaman geçirmekle birleştiren seyahat tutkunlarının göz bebeği olan astro-turizm de son yıllarda hızla büyüyen anlayışlardan biri. Ancak astro-turizm için bazı kriterler gerekiyor, öncelikle de karanlık bir gökyüzü, çünkü hava kirliliği ile birleşen yoğun aydınlatma gök olaylarını görebilmeyi zorlaştırıyor.

Önceliğimiz karanlık gökyüzü

Karanlık gökyüzü; ışık ve hava kirliliğinin yoğun olduğu kent yaşamından kurtulmuş, gökyüzünün açıkça görülebildiği, gece kolayca izlenebildiği yerleri öne çıkarıyor. Gözlemevleri ve planetaryumlar, yıldız gözlem siteleri, bazı ulusal parklar ve özel sertifika alan işletmeler astronomi meraklılarını memnun edecek çeşitlilikte. Şili’deki Atacama Çölü, Norveç’teki Svalband, Hawaii’deki Mauna Kea, Yeni Zelanda’daki Mackenzie Havzası ile Kanada’daki Jasper Ulusal Parkı ise Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği tarafından Karanlık Gökyüzü Sertifikası alan yerler.

Kakslauttanen Arctic Resort (Saariselka / Finlandiya)

Muhteşem cam igloları ve şaleleriyle adından söz ettiren Kakslauttanen Arctic Resort, Laponya’da Kuzey ışıkları sezonunun en sevilen duraklarından. Farklı temalarda konaklama alternatifleri var. Cam iglolar gerçeküstü bir deneyim sunuyor ve nisan sonuna kadar rezerve edilebilir. Kelo-cam iglolar; dağ evlerinin sıcaklığını cam igloların heyecan verici manzarasıyla birleştiriyor. Kütük dağ evleri 10 kişiye kadar kalmaya uygun. Kar igloları macera tutkunları için öncelikle. ‘Geleneksel Ev’ Laponya’nın geleneksel yaşam tarzına tanıklık etmenizi sağlıyor. En büyük dağ evi ise Svakka.

Aurora Village (Yellowknife / Kanada)

2000 yılındaki açılışından bu yana Yellowknife’ın önde gelen kutup ışıklarını izleme noktalarından biri. İşletmenin sahipleri Yellowknife’ı evleri olarak adlandırdıklarını ve misyonlarının Aurora Village aracılığıyla Kuzeybatı bölgelerinin Aborijin mirasını, kültürünü ve geleneklerini başkalarıyla paylaşmak olduğunu söylüyor. Aurora Village, Kuzey ışıklarının her açısını yakalayabilmeniz için 360 derece dönebilen özel yapım, ısıtmalı dış mekan izleme koltukları sunan dünyadaki tek yer. Beş görüntüleme tepesi ile gece gökyüzünü sessizce özümseyebilirsiniz.

Hotel Ranga (Hella / İzlanda)

Güney İzlanda’da bulunan ve yıldızları seyredebileceğiniz bir gözlemevi barındıran Hotel Ranga, nehir kıyısında gözlerden uzak bir ortamda hizmet veriyor. Yerel gökbilimcilerle gece turları düzenleniyor. Kuzey ışıkları uyandırma hizmeti sayesinde ne zaman gerçekleşeceği asla belli olmayan bu harika doğa olayını yakalayabiliyorsunuz. Volkan buzulunda kar motosikleti kullanmaktan, siyah kumlu bir plajda İzlandalı atlara binmeye, büyük nehirlerin üzerinde helikopterle süzülmeye kadar herkes için bir şeyler var. İskandinav mutfağını keşfederken Eyjafjallajökull yanardağının manzarasını da izleyebilirsiniz. Ayrıca Reykjavik’e arabayla 2 saat uzaklıkta.

Mount Cook Lakeside Retreat (South Canterbury / Yeni Zelanda)

Güney ışıklarını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden biri Yeni Zelanda. Aoraki Mackenzie Uluslararası Karanlık Gökyüzü Koruma Alanı’nda bulunan Mount Cook Lakeside Retreat’te Güney ışıklarını yakalayamasanız bile görülecek daha çok şey var. Aoraki Mount Cook, doğal harikalarıyla dillere destan. Buraya yolculuk yapmak geniş ve kadim bir manzaraya adım atmak anlamına geliyor, çünkü bastığınız toprak M.Ö 20.000 civarında. Muazzam buzulların kaymasıyla binlerce yıl boyunca şekillenmiş. Lüks villalar sıcak ve konforlu. Gözlemevinde özel bir yıldız izleme deneyimiyle evrene bakabilir ya da Aoraki Cook Dağı ve Tekapo Gölü çevresinde doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.

Primland Resort, Auberge Resorts Collection (Virginia / ABD)

Lüks bir doğaya dönüş deneyimi… Virginia’nın dağlık bölgeleri boyunca tüm ihtişamıyla uzanan Blue Ridge Dağları, ormanlarla kaplı zirveler ve güneşle kaplı vadilerden oluşan doğal bir cennet. Primland Resort, 12.000 dönümlük dağ arazisinde, lodge’dan romantik ahşap kulübelere ya da Dan Nehri Geçidi’nin yukarısındaki ağaç evlere kadar pek çok olanak sağlıyor. Tam donanımlı gözlemevinde yıldızlarla dolu gökyüzünü izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz. Primland’ın rakımı ve gece gökyüzünün olağandışı berraklığı, yıldızları, gezegenleri, bulutsuları ve diğer gök cisimlerini ortam ışığının sıkıcı etkileri olmadan inceleyebilmenizi sağlıyor.

Awasi Atacama (San Pedro de Atacama / Şili)

Atacama Çölü, kuzey Şili’nin engebeli Pasifik kıyılarından güneybatı Bolivya’nın dik And yamaçlarına kadar uzanıyor. Yüksek rakımı, karanlık ve açık gökyüzü sayesinde çok sayıda uluslararası gözlem evine ev sahipliği yapıyor. Awasi Atacama ise kerpiç duvarların ardına saklanmış bir vaha. Yıldızlarla dolu gökyüzü, restoran ve bar için tavan görevi görüyor. İnka öncesi harabelerinden ilham alan 12 kerpiç süit, büyüleyici sazdan çatılara ve açık havada duşlu özel solaryumlara açılan büyük banyolara sahip. Yuvarlak şekilli doğal yapı malzemeleri; kerpiç, taş ve ahşap sayesinde süitler günün sıcağında serin, soğuk akşamlarda ise sıcak oluyor. Ayrıca her odaya özel bir rehber tahsis ediliyor.

Explora Atacama (San Pedro de Atacama / Şili)

Explora Atacama, deneyim ve kondisyon seviyenize göre tasarlanmış, yürüyerek, bisikletle veya at sırtında gerçekleştirilebilecek 40’tan fazla aktivite sunuyor. Her şey dahil hizmet veren otelin mutfağında ünlü Perulu şef Virgilio Martinez’in imzası var. Atacama Çölü, Altiplano, Paskalya Adası ve Patagonya’nın aralarında bulunduğu özel gezi programları ile fotoğraf programlarını da seçebilirsiniz.

3100 Kulmhotel Gornergrat (Zermatt / İsviçre)

Deniz seviyesinden 3.100 metre yükseklikte bulunan 3100 Kulmhotel Gornergrat, İsviçre Alpleri’nin en yüksek oteli, doğal olarak eşsiz bir manzaraya sahip. Gornergrat, 100 yılı aşkın süredir gökbilimcilerin ve bilim adamlarının ilgisini çekiyor. Bilimsel araştırma merkezine ev sahipliği yapan Gornergrat Gözlemevi yılın özel günlerinde ziyaret edilebiliyor.

Sao Lourenço do Barrocal (Alentejo / Portekiz)

Dünyanın ilk Starlight Turizm Destinasyonu olan Dark Sky Alqueva Rezervi içinde yer alan çiftlik evi Sao Lourenço do Barrocal, geceleri gökyüzünü izlemek için ayrıcalıklı bir ortam sunuyor. Bir Alentejo gecesinde gökyüzünde sürükleyici bir deneyim için antik arı bahçesinde veya arenada Dark Sky Alqueva gökbilimcileriyle özel bir gözlem yapabilirsiniz. Kutup Yıldızı’nı, takımyıldızları ve gezegenleri nasıl bulacağınızı ve bir teleskop yardımıyla bulutsular, galaksiler, Satürn ve Ay’ı nasıl gözlemleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Arazinin hemen yakınında Alqueva Gölü Gözlemevi bulunuyor.

andBeyond Sossusvlei Desert Lodge (Sossusvlei / Namibya)

Çöl sessizliğinde lüks bir deneyim. NamibRand Doğa Rezervi’nin Uluslararası Karanlık Gökyüzü Rezervi’nin sınırında doğayla yeniden bağlantı kurabilirsiniz. Gözlemevinde bilgisayarlı bir teleskop, yatağınızın üzerinde ise yıldızları izleyen büyük bir tavan penceresi ile tamamlanan bir yıldız ziyafeti sizi bekliyor. Uygun olduğu zaman, gözlemevinde Namibya göklerinin gizemlerini çözen gökbilimciye katılmaya davet ediliyorsunuz. Gözlemevi, gökbilimcilerin en parlak ve en güzel takımyıldızlara, Samanyolu’na ve uzak, gizemli gezegenlere işaret ettiği berrak çöl gökyüzünün harikalarına hayranlıkla bakmak için ideal.

Kalahari Plains Camp (Kalahari / Botswana)

Botswana’nın Merkezi Kalahari Av Koruma Alanı’nın Deception Vadisi bölgesine yakın olan Kalahari Plains Camp, bu son derece ödüllendirici destinasyonun sırlarını keşfetmek için ideal bir başlangıç ​​noktası. Branda ve ahşaptan inşa edilen ve tamamen güneş enerjisiyle çalışan bu kamp, ​​sabah ve öğleden sonraları açık araçlarla av gezileri ve çöldeki yaşamın büyüleyici sırlarını keşfetmek için rehberli yürüyüşler sunuyor. Personelin çoğu yerel San/Bushman klanlarının soyundan geliyor. Salon ve yemek alanı, kampın önündeki yaban hayatını izlemek için mükemmel.

Hyatt Regency Maui Resort & SPA (Hawaii / ABD)

Ünlü Ka’anapali Plajı’nda yer alan Hyatt Regency Maui Resort & Spa , tropikal lüks bir ortamda otantik bir Hawaii deneyimi. Yakın zamanda ‘Dünyanın En İyi Yıldız Gözlem Oteli’ seçilen Hyatt Regency Maui’nin ünlü çatı astronomi programı Yıldız Turu, konuklara Maui’nin efsanevi berrak gökyüzünün eşsiz bir manzarasını sunuyor. Astrofotografi Atölyesi konukların gece gökyüzü fotoğrafçılığının temellerini keşfetmelerine de olanak tanıyor. Otel aynı zamanda Afrika Taçlı Turnaları, Güney Afrika Kara Ayaklı Penguenler ailesi, beyaz ve siyah kuğular ve rengarenk papağan ve kuş sürüsü dahil 30’dan fazla yaban hayatı türüne de ev sahipliği yapıyor.

Soneva Fushi (Kunfunadhoo Island / Maldivler)

Soneva Fushi, Baa Mercan Adası UNESCO Biyosfer Rezervi’nde yer alan, Maldivler’deki en büyük adalardan biri. 53 özel ada villası, zengin ormanların yemyeşil bir alanında yer alıyor. Hepsi geniş yaşam alanlarına ve gün doğumu ya da gün batımına doğru manzaralara sahip. Kendi gözlemevine sahip olan otelde nefis bir akşam yemeği gezisi unutulmaz olabilir, çünkü bu inanılmaz deneyim, gün batımının sonlarında başlıyor ve şarap eşleştirmeleriyle birlikte dört çeşit yemek sunuyor. Yerel bir gökbilimci gece gökyüzünde size bakan yıldızlar boyunca rehberlik ediyor ve evrenin sırlarını paylaşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.