Filmlere ilham veren şehirler

Gezi 21 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Koltuğunuzda otururken dünyayı gezmeye ne dersiniz? Paris’ten Viyana’ya kadar dünyanın en güzel şehirleri sadece yazarlara ve şairlere değil, film yapımcılarına da ilham veriyor. Bu hafta sonu sinemanın masalsı atmosferine dalıp, dünyanın en güzel köşelerini geziyoruz.

Paris (Fransa)

Fransa’nın başkentiyle ilgili bugüne kadar yazılmamış, söylenmemiş şey kalmamıştır herhalde, değişmeyen tek gerçek ise dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğu. Evet, çok kalabalık, çok kozmopolit, her an bir protestoya rastlayabilir, polis sirenlerini duyabilirsiniz. Yollar, metrolar aniden kapanabilir ama o Seine Nehri’nin üzerinde gerdanlık gibi duran köprüleri yok mu, akşam oldu mu sokak lambalarıyla sizi alır ve bir masal dünyasına götürürür. Montmarte’ı, Saint-Germain’i, müzeleri, kafeleri, meydanları ve parklarıyla eve döndüğünüz zaman “Ah Paris” dedirtir size.

Hangi filmlerde var?

Les Amants du Pont-Neuf (Köprü Üstü Aşıkları), Jules et Jim (Jules ve Jim), A Bout de Souffle (Serseri Aşıklar), Belle de Jour (Gündüz Güzeli), Amelie, La Mome (Kaldırım Serçesi), Midnight in Paris (Paris’te Gece Yarısı), Trois Couleurs: Bleu (Üç Renk: Mavi), Hugo, Paris J’Taime (Paris Seni Seviyorum), Before Sunset (Gün Batımından Önce), Da Vinci Code (Da Vinci’nin Şifresi), Charade (Öldüren Şüphe).

Provence (Fransa)

Göz alabildiğine uzanan lavanta tarlaları, sarmaşık kaplı taş evler, Orta Çağ köyleri, yumuşacık bir güneş ışığı, yemyeşil tepeler, üzüm bağları ve güzelliğiyle nefes kesen bir doğa. Fransız ressamların neden bu bölgeyi çok sevdiğini kullandıkları sıcak renklerden anlıyorsunuz. Güney Fransa’nın Provence bölgesi Aix-En-Provence, Cassis, Marsilya, Nice, Mentob, Antibes ile romantik filmlerin göz bebeği.

Hangi filmlerde var?

Catch a Thief (Kelepçeli Aşık), Paris Can Wait (Paris Bekleyebilir), A Good Year (İyi Bir Yıl), French Kiss (Fransız Öpücüğü), Magic in the Moonlight (Ay Işığında Büyü), Jean de Florette, Damdaki Süvari, Mal de pierres (Aşk Mektupları) ve Un long dimanche de fiançailles (Kayıp Nişanlı).

Toskana, Floransa, Roma (İtalya)

Uçsuz bucaksız yemyeşil ovaları, kaleleri, çiftlikleri ve güzeller güzeli Orta Çağ köyleriyle Toskana, mimari şaheserleri ve tarihi atmosferiyle Rönesans’ın doğum yeri Floransa ve kolezyumu, meydanları ama en önemlisi Trevi Çeşmesi’yle İtalya’nın kalbi Roma… Nefis bir mutfak, harika şaraplar, sanat tarihinin en önemli yapıları ve Akdeniz güneşi… İtalya’ya gitmek için çok ama çok sebebiniz var.

Hangi filmlerde var?

La Dolce Vita (Tatlı Hayat), Ladri di Biciclette (Bisiklet Hırsızları), Fellini’s Roma, Roma Açık Şehir, Under the Sun (Kızgın Güneş), Cinema Paradiso (Cennet Sineması), The Talented Mr. Ripley (Yetenekli Bay Ripley), Letters to Juliet (Aşk Mektupları), To Rome with Love (Roma’ya Sevgilerle), Aşk Çeşmesi (When in Rome), Angels and Demons (Melekler ve Şeytanlar)

Viyana (Avusturya)

Tarihi yapılarla çevrili parke taşlı caddeler, mahalleler, kafeler, Viyana Devlet Operası, Avusturya Ulusal Kütüphanesi, Schönbrunn Sarayı, Belediye Binası, Belvedere Sarayı, katedraller, şehri dolaşabileceğiniz atlı arabalar, saraylar, sokak çalgıcılarından yayılan klasik müzik ve çok daha fazlası. Avusturya’nın muhteşem başkenti Viyana, tarihi boyunca Avrupa’nın en büyük sanat merkezlerinden biri olmuş. Müzelerinin her biri devasa bir sanat kütüphanesi boyutunda.

Hangi filmlerde var?

The Third Man (Üçüncü Adam), Mesmer, Before Sunrise (Gün Doğmadan), A Dangerous Method (Tehlikeli İlişki), La Pianiste (Piyanist), Klimt, The Great Waltz, Mission: Impossible – Rogue Nation (Görevimiz Tehlike 5), When Nietzsche Wept (Nietzsche Ağladığında), Cache (Saklı), Red Sparrow (Kızıl Serçe).

Prag (Çekya)

Görmezseniz pişman olacağınız şehirlerden. İçinden nehir geçen şehirlerin güzelliği dillere destan, tabii Prag’ın da… Orta Çağ’dan uzanan güzelliği, barok ve gotik mimarinin nefes kesen yapıları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan eski şehir meydanı Old Town, eski belediye binası, Astronomik Saat, Vltava Nehri üzerindeki Kampa Adası, Charles Köprüsü ve Opera Binası’yla buram buram tarih kokuyor.

Hangi filmlerde var?

Kafka, Kolya, Amadeus, The Unbearable Lightness Of Being (Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği), Immortal Beloved (Ölümsüz Sevgili), Yentl, Mission: Impossible (Görevimiz Tehlike), Casino Royal, The Illusionist (Sihirbaz).

Budapeşte (Macaristan)

Macaristan’ın başkenti Budapeşte, Tuna Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan köprüleriyle muhteşem görüntüler sunuyor. Nehir kıyısındaki Parlamento Binası, Macar Ulusal Müzesi, şehrin en havalı caddesi Andrassy Bulvarı ve Opera Binası başta olmak üzere meydanları, kafeleri ve müzeleriyle bir kültür başkenti. Şarap evleri, parklar ve termal hamamlar çok popüler. Tabii gulaş ve ünlü tatlısı kurtos kalacs’ı yemeden dönmeyin!

Hangi filmlerde var?

Music Box (Müzik Kutusu), Cyrano de Bergerac, Sunset (Gün Batımı), Love and Death (Aşk ve Ölüm), The King (Kral), Munich (Münih), Radioactive (Radyoaktif), ‘Mission: İmpossible (Görevimiz Tehlike).

Brugge (Belçika)

Avrupa’nın günümüze kadar gelebilmiş güzeller güzeli Orta Çağ şehirlerinden biri. Belçika’da Flaman Bölgesi’nin en büyük şehri ve başkenti. Taş ve kırmızı tuğladan yapılmış, beşik çatılı Flaman evlerinin arasından sakin sakin akan kanalları, kanallarda yüzen kuğuları, suya kadar inen ağaç dalları, taş köprüleri ve parke taşlı sokaklarıyla huzur dolu. Kanal turu yapmadan ve çeşit çeşit biralarını denemeden dönmeyin!

Hangi filmlerde var?

In Bruges (Brüj’de), The Abyss, Aria (Arya), Love, Romance and Chocolate, L’Oeuvre Au Noir (Uçurum), Buddenbrooks, Dog of Flanders, The Nun’s Story (Rahibenin Hikayesi)

Edinburgh (İskoçya)

İskoçya’nın başkenti Edinburgh, Glasgow’dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti. Eğitim ve kültür düzeyi hayli yüksek Avrupa şehirlerinden biri olan Edinburgh’ta Kraliyet İskoçya Ulusal Müzesi, Kraliyet Botanik Bahçesi, Edinburgh Kalesi, Eski Edinburgh Hayalet Hikayeleri ve Tarih Turu, Victoria Caddesi, Royal Mile ve eski şehir merkezi Old Town mutlaka görülecekler listenizde olsun. Tabii pub’ları, barları ve kafeleri de dillere destan. İskoç viskilerini tadabileceğiniz tadım turları ise lezzet tutkunlarını ağırlıyor.

Hangi filmlerde var?

The 39 Steps (39 Basamak), Churchill, Brave Heart (Cesur Yürek), Margaret’s Museum, The Railway Man (Geçmişin İzleri), La Corrispondenza, Mary Queen of Scots (İskoçya Kraliçesi Mary), Shallow Grave (Mezarını Derin Kaz).

Cotswolds (Birleşik Krallık)

İngiltere’nin başkenti Londra’ya yolunuz düştüyse ve muhteşem kır yaşamına tanıklık etmek istiyorsanız taş evleri, yemyeşil çayırları ve sanki sonsuza kadar uzanıyormuş gibi görünen çayırları sayıya boyayan akşam üzeri güneşiyle Cotswolds’ı görmeden dönmeyin! Bibury, Burfold, Bourton-on-the-Water, Castle Combe ve Stow-on-the Wold en güzel Costwolds köyleri olarak nitelendiriliyor.

Hangi filmlerde var?

Remains of the Day (Günden Kalanlar), Downton Abbey, Emma, Pride & Prejudice (Aşk ve Gurur), Jane Eyre, Persuasion, The Duchess, Vanity Fair, Bridget Jones’s Diary (Bridget Jones’un Günlüğü), Stardust.

Barselona (İspanya)

İspanya’nın Madrid’den sonraki en büyük şehri ve özerk bölge Katalonya’nın başkenti olan Barselona, Antoni Gaudi’nin modern sanat akımına yön veren eserleriyle muhteşem bir seyir vadediyor. La Sagrada Familia, Casa Mila, dolambaçlı yolları ve mozaik desenli merdivenleriyle Park Güell, Joan Miro Vakfı,
Picasso Müzesi ve cazibe merkezi La Rambla mutlaka görülecekler listenizin başında gelmeli.

Hangi filmlerde var?

Vicky Christina Barselona, All About My Mother (Annem Hakkındaki Her Şey), Biutiful, Land and Freedom (Ülke ve Özgürlük), Salvador, Perfume (Bir Katilin Hikayesi), Marlowe, Lumiere and Company (Lumiere ve Şirketi),

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.