Gurme gezginler için lezzet rotaları: Bu şehirler gastronomik maceralar vadediyor

Yerel kültürleri keşfetmenin en keyifli yolu o ülkenin geleneksel mutfağını denemekten geçiyor. Seyahat deneyiminizi ileri bir seviyeye taşımak için gastronomisiyle öne çıkan şehirlere göz atmayı unutmayın!

Gezi 9 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Şehir tatili seçerken göz önüne alabileceğiniz birçok etken var: O şehrin kültürel mirasını yansıtan müzeler ya da kiliseler ve katedraller gibi mimari şaheserler… Ancak bazı gezginler için en az bunlar kadar önemli bir konu daha var: Gastronomi…

Damak çatlatan gastronomik deneyimler

Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi inceleyen, iştah açıcı ve lezzetli yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı olarak adlandırılan gastronomi aynı zamanda belirli bölgelerin pişirme yöntemleri ve iyi yeme biliminin incelenmesi anlamına geliyor. En basit haliyle dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, hazırlanırken hangi tekniklerin kullanıldığı, servisinin nasıl uygulanacağı ve kullanılan malzemelerin nasıl üretildiği konularını kapsıyor. Yemek hazırlama, beslenmenin duyusal niteliklerini keşfetme, tatma, deneyimleme, araştırma ve yazma gastronominin belli başlı konularından. Yerel lezzetler sunan pazarlar, nadir bulunan malzemeler ve özel malzemelerin yetiştiği dönemler ise gastronomi tutkunlarının ilgi alanları arasında.

Lyon / Fransa

Fransa’nın gastronomi başkenti olarak kabul edilen Lyon, çoğu geleneksel Fransız yemeğinin doğum yeri. Geleneksel Lyon mutfağından yemekler sunan restoranlarda yani bouchon’larda kremalı turna balığı ile doldurulmuş bir çeşit balık köftesi olan quenelle ile kıyılmış otlar, arpacık soğanı, tuz, biber, zeytinyağı ve sirke ile tatlandırılmış beyaz peynir kasesi cervelle de canut servis ediliyor. Hamura sarılıp kızartılmış et ezmesi Pate en croute, 19’uncu yüzyıldan kalma bir tavuk yemeği olan Poulet Celestine ile dana işkembesinden yapılan Tablier de sapeur Lyon’da bulabileceğiniz en ünlü lezzetlerden.

Lima / Peru

Peru’nun en sevilen lezzetlerinin başında ulusal yemeği Ceviche geliyor, öyle ki her yıl 28 Haziran’da Ulusal Ceviche Günü kutlanıyor. Ceviche limon suyuyla marine edilen ve genellikle kırmızı soğan, haşlanmış mısır ve tatlı patatesle birlikte servis edilen, soğuk pişirilmiş bir balık yemeği. Meksika’da yapılan Ceviche’nin aksine Peru’daki Ceviche’de domates ve avokado kullanılmıyor. Sığır eti kızartma, Kavrulmuş tavuk, Kremalı tavuk, Patates güveç, Picarones ile Papa a la Huancaina öne çıkan diğer lezzetler arasında.

Lizbon / Portekiz

Portekiz’in başkenti Lizbon’un mutfak kültürü çoğunlukla deniz kenarındaki konumundan etkilenmiş. Tuzlu morina balığı Bacalhau, kızarmış mürekkep balığı, haşlanmış et yemeği Cozido, ekmek üzerine dilimlenmiş domuz eti Bifanas ve Azeitao peyniri, ahtapot, zeytinyağı, patates ve sarımsak bazlı Polvo a Lagareiro şehrin spesiyalleri arasında. Pastel de Nata ise kremayla doldurulmuş muhallebili tart ve Lizbon’un en ünlü tatlısı.

Barselona / İspanya

Barselona iyi yemeğe ulaşmanın gerçekten kolay olduğu bir şehir. Paella’nın otantik versiyonlarına sıkça rastlayacaksınız. En popüler lezzetlerden biri bölgesel tapaslar. Patates püresine bulandıktan sonra yağda kızartılmış et topları olan Bombas’lar gerçekten bomba. Pa amb tomaquet sarımsak ve zeytinyağı eklenmiş domatesli ekmek. Üzerine şeker serpilen ve sıcak çikolataya batırılarak yenen yağda kızartılmış hamur çubukları Churros’lar kelimenin tam anlamıyla bir lezzet şöleni. Crema Catalana ise en geleneksel tatlı.

Tokyo / Japonya

Japonya’nın başkenti Tokyo, yeni mutfak deneyimleri açısından bir cevher. Michelin yıldızlı 200’ü aşkın restoranıyla dünyadaki tüm şehirleri gölgede bırakıyor. Dünyanın en sağlıklı mutfağı olarak kabul edilen Japon mutfağı, yemeklerin hazırlandığı ürünlerin tazeliğine ve kalitesine büyük önem veriyor. Tipik bir Japon tabağı olan Tempura, Tonkatsu, Ramen, Soba, Miso çorbası, Yakitori, Udon eriştesi ve tatlı pirinç Mochi’yi mutlaka deneyin!

Johannesburg / Güney Afrika

Yumuşak pişirilmiş bir mısır unu olan Pap, Güney Afrika yemek tarihinin ana besin maddesi. Etli güveçlerden kremalı ıspanağa kadar her şeyin yanında servis ediliyor. Bir çeşit yağlı kek kızartması olan Vetkoek, sade, şuruplu veya kıymalı olarak sunuluyor. Kurutulmuş et çubuğu Biltong Güney Afrika kültürünün ayrılmaz bir parçası. Melktert fırınlanmış muhallebili bir tart. Sokak lezzetlerinin en sevileni ise bir çeşit sandviç olan kota. İçi oyulan ekmekler patates kızartması, sosis, yumurta veya peynirle dolduruluyor. Bu ekmeğin içine doldurulmuş köri, et veya fasulye içeren Bunny Chow da çok beğeniliyor.

Guadalajara / Meksika

Çiftçi pazarları şehrin gelişen yemek kültürünün nabzını tutuyor. Geleneksel Meksika çorbası Pozole, kızartılmış domuz eti ve kırmızı soğanla doldurulmuş ekmeğin biberli domates sosuyla sunulduğu şehrin en ikonik sandviçi Tortas ahogadas, et yahnisi Birria, fasulye, sığır eti ve domuz pastırmasıyla yapılan ve çorba ile güveç arasında seyreden Carne en su jugo mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.

Marakeş / Fas

Fas mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan Tajin bir et türlüsü. Tajin aynı zamanda yemeğin piştiği toprak kabın da adı. Geleneksel Fas yemeklerinden Rfissa, Bastilla, kuzu etinden yapılan Mechoui, sebze, pirinç, et, ot ve baharatlardan yapılan Harira, Makouda ve salata Zaalouk Fas’ın en popülerlerinden.

Little India / Singapur

Singapur’da geleneksel Çin, Malay ve Hint yemeklerinin yanı sıra Endonezya, Tayland, Orta Doğu ve Avrupa mutfaklarından bazı belirgin etkileri ve bunların çeşitli kombinasyonlarını bulabilirsiniz. Çatılı yiyecek tezgahları sokak lezzetleri açısından çok zengin. Little India ve Çin Mahallesi duyularınız için bir ziyafet sunacak. Singapur’dayken dünyanın bu bölgesindeki çorbaların kraliçesi olan Laksa’yı ve Hainan Usulü Tavuklu Pilav’ı mutlaka deneyin.

Hanoi / Vietnam

Vietnam’ın başkenti Hanoi, Fransız etkilerini geleneksel Asya lezzetleriyle harmanlıyor. Erişteli çorbaların Vietnam mutfağında özel bir yeri var. Old Quarters’ta sığır ya da tavuk etiyle yapılan şehriye çorbası Pho bo, şehriyeli ördek çorbası Bun ngan ve 20’ye yakın malzeme eklenen Bun thang çorbası dahil birçok geleneksel yemeği keşfedebilirsiniz. Bun cha, erişteli ızgara domuz eti. Fransız mirasını yansıtan Banh Mi, ezmeli Vietnam bageti. Cha ca zerdeçal ile marine edilmiş ızgara yayın balığı. Hanoi’nin ikonik tatlısı ise pirinç ve maş fasulyeden yapılan pirinç keki Banh com.

Bangkok / Tayland

Baharatlı, ekşi, tatlı ve tuzlu… Tayland’ın başkenti Bangkok’un mutfak kültürü de en az kendisi kadar renkli. Özellikle Eski Kent sokak lezzetleri için birçok yerel lezzetle sizi karşılıyor. Gece yarısı yemek turları ya da tadımlık yemek turları bu ilginç kültürü keşfetmeniz için harika seçenekler. Tavuk, karides ya da domuz eti ile karıştırılarak tavada kızartılan pirinç eriştesi Pad thai, Tayland mutfağının en ünlü lezzeti ve yaygın olarak sokak yemeği olarak servis ediliyor. Tom Yum Goong karides, limon otu, havlıcan ve limon suyu ile yapılan bir çeşit çorba.Tay Usulü Tavuklu Pilav ve Yengeç Omleti’ni de mutlaka deneyin.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.