Harikalar diyarına gidiyoruz

Gezi 2 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Muhteşem manzaralar, karlar altında pudra şekeri serpilmiş gibi duran çam ağaçları, battaniye altında sıcak çikolata, noel pazarları ve ışıl ışıl şehirler… Kışın gri, kasvetli ve keyifsiz olduğunu söyleyenler yalan söylüyor, çünkü Avrupa kışın bir harikalar diyarına dönüşüyor.

St. Moritz (İsviçre)

Muhteşem Alplerle çevrili İsviçre, şüphesiz dünyanın en güzel ülkelerinden biri; yazı yemyeşil kışı bembeyaz… Kayak pistleri, buz beyazı gölleri ve şık şehirleriyle kış tatili sevenlerin vazgeçilmezlerinden. Sadece ihtişamlı ve ışıltılı St. Moritz değil, Bern Aplerindeki harika dağ köyü Grindelwald, Zermatt, Gstaad, güzeller güzeli Cenevre Gölü’nü kucaklayan Montreux ve daha nicesi sizi bekliyor. Muhteşem manzaraları yakından görmek isteyenler için ise Glacier Ekspresi ile Montreux tren istasyonundan kalkan GoldenPass treni sizi Alp dağlarına taşıyacak yolculukların en güzelleri.

Plitvice Gölleri (Hırvatistan)

Hırvatistan’ın en ünlü turistik mekanı. Başkent Zagreb’e 2 saat uzaklıkta, Bosna Hersek sınırına yakın bir bölgede yer alan Plitvice Gölleri Milli Parkı göller, şelaleler ve ormanlık alandan oluşuyor. Parkta 16 muhteşem göl var ve hepsi şelalelerle birbirine bağlı. Yükseklik açısından alt ve üst göller olarak ikiye ayrılan göller UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde. Milli parkta farklı göl turları ve yürüyüş parkurları var. Kayak merkezi de kış turizmi açısından ülkenin ilgi çeken özelliklerinden biri.

Laponya (Finlandiya)

Finlandiya’nın dörtte birini oluşturan Laponya’nın büyük bir bölümü Kuzey Kutup Dairesi’nin kuzeyinde kalıyor. Finlandiya’nın en kuzey bölgesi, dolayısıyla her şeyden önce gerçekten muhteşem manzaralarla kucaklayacak sizi. Bölgenin merkezi Rovaniemi kış turizmiyle şehrin ekonomisinde önemli bir yere sahip. Laponya’da kızak çeken Husky köpekleri ve Ren geyikleri eşliğinde karlı manzaraların tadını çıkarabilir, Noel Baba köyünde masalsı bir deneyim yaşayabilir, şanslıysanız Kuzey ışıklarının büyüsüne kapılabilisiniz.

Neuschwanstein Şatosu (Almanya)

Kışın bir masal diyarına dönüşen Almanya’nın en turistik yerlerinden biri. Disneyland, Disneyland Paris ve Hong Kong Disneyland’daki Uyuyan Güzel Şatosu’na ilham veren bir şatoyla karşı karşıyayız, dolayısıyla en çok fotoğrafı çekilen şatolardan biri. Bavyera eyaletine bağlı Füssen yakınlarındaki bu görkemli şato, sarp bir tepeye kurulmuş. Bavyera Kralı II. Ludwig tarafından 19’uncu yüzyılda yaptırılmış. 24 yılda tamamlanan 6 katlı şato, Würzburg ile Füssen’i birbirlerine bağlayan Romantik Yol’un en popüler duraklarından biri.

Cotswolds (İngiltere / Birleşik Krallık)

İngiltere’nin köy evleri ve muhteşem doğasıyla ünlü kırsal bölgesi Cotswolds ilkbahar ve yaz aylarında sonsuzmuş gibi uzanan yemyeşil çayırlarıyla her zaman bir cazibe merkezi olabilir ama bir de karlar altındayken görün, doğanın güzelliğine hayran kalacaksınız. Hele buz gibi soğuğun ardından yerel bir kafede sıcak çikolata içmenin tadını çok az şey verir. Cotswolds’ı oluşturan köy ve kasabalar İngiltere kırsalında olabilir ama ‘köy’ deyip geçmeden önce bir düşünmek lazım. Londra sosyetesinin, sanatçılarının ve politik şahsiyetlerinin dudak uçuklatan fiyatlarda evleri var burada.

Braşov (Romanya)

Braşov, Güney Karpatlar ile çevrili, bir dönem Macaristan toprakları olan Transilvanya bölgesinin bir parçası olan harika bir Orta Çağ şehri. Estetik yapıları ve sanatsal atmosferiyle hayranlık uyandıran Braşov’da eski şehir merkezi, Siyah Kilise, Orta Çağ evleriyle çevrili şehrin kalbinin attığı meydan Piata Sfatului, Trompet Kulesi, Kont Drakula’nın şatosu olarak ünlenen Bran Kalesi ve Raşnov Kalesi radarınızda olsun!

Kopenhag (Danimarka)

Danimarka’nın başkenti Kopenhag bir Viking balıkçı köyü olarak kurulmuş ve 15’inci yüzyıldan bu yana başkent. Refah seviyesinin hayli yüksek olması Danimarka’yı dünyanın en mutlu ülkelerinden biri yapıyor. Langelinje Pier bölgesinde duran, bronz ve granitten yapılmış ünlü deniz kızı heykeli şehrin en ünlü simgesi. Kanal kenarındaki Nyhavn renkli binaları ve tekneleriyle Noel döneminde kusursuz bir güzelliğe bürünüyor. Tivoli Bahçeleri ise Noel’de her zamankinden daha ihtişamlı.

Budapeşte (Macaristan)

Kaleleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, Gotik, Rönesans ve Barok dokusuyla Tuna Nehri’nin incisi, Macaristan’ın başkenti Budapeşte, karlı mevsimin en güzel görüntülerini vadediyor. Açık hava buz pateni pistleri, ışıl ışıl sokaklar ve ışık gösterileri bu ay size unutulmaz dakikalar yaşatabilir. Özellikle akşam üzeri nehir turuna çıkmayı unutmayın ve “ışıklar şehri” Budapeşte’nin büyüsüne kendinizi kaptırın. Buda Kalesi, Parlamento Binası, Aziz Stefan Bazilikası, Zincir Köprü, şehir parkı Varosliget, pazar yeri Central Market Hall, şehrin en geniş bulvarlarından Andrassy ut keşfetmenizi bekliyor. Geleneksel hamamlarda SPA keyfi yapmayı da ihmal etmeyin tabii.

Dublin (İrlanda)

Otantik bir İrlanda barında karlı bir kış gecesinin keyfini sürmeye itirazınız var mı? Öyleyse yerel biralar ve puding sizi bekliyor. Çıtır çıtır yanan bir şöminenin karşısında yorgunluk atmanın keyfi ise bambaşka. İrlanda’nın başkenti ve en büyük şehri olan Dublin, Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulmuş. Paris ve Londra’dan sonra Avrupa’da en çok ziyaret edilen başkentlerden biri. Grafton Caddesi’ndeki süslü mağazalar, ışık enstalasyonları ve ağaç aydınlatmaları ise göz kamaştıracak boyutta.

Riga (Letonya)

Letonya’nın başkenti Riga, Baltık devletleri içinde en büyük şehir olmasının yanı sıra, önemli bir kültür, siyaset ve endüstri merkezi. Eski şehir merkezi olarak bilinen Vecriga UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor, özellikle Art Nouveau yapılarıyla haklı bir üne sahip. Ünlü Alberta ve Elizabetes adlı caddeler ile Aziz Peter Kilisesi ve Riga Katedrali burada. Melngalvju nams (Karakafalar Evi), Dannestern Malikanesi, kulelerindeki iki kedi heykeliyle ünlü Kedi Evi, Riga’nın en eski evlerinden olan ve yan yana sıralanan Üç Kardeşler ve KGB Müzesi görülmesi gereken yerler arasında.

Montreal (Kanada)

Quebec eyaletinin en büyük, Kanada’nın ise ikinci büyük kenti olan Montreal’in her yerinde parlayan ışıklar yılın bu döneminde şehri bir cazibe merkezi yapıyor. Jacques-Cartier Köprüsü, St. Lawrence Nehri üzerinde renk renk parlıyor. Eğlence bölgesindeki binaların cepheleri film ekranlarına dönüşüyor. Notre-Dame Bazilikası’nın içi ışık ve sesle görsel bir şölen sunuyor. Montreal Üniversitesi’nin tarihi Saint-Jacques kilise çan kulesi her gece parlıyor. Şehrin en yeni simgesi The Ring’in tamamı her gece ışıklandırılıyor. Hem Quartier Latin hem de Quartier des spectacles eğlence bölgeleri ise son teknoloji aydınlatmalara ev sahipliği yapıyor.

Bled Gölü (Slovenya)

Bled, Slovenya’nın dört mevsim en popüler tatil beldelerinden. Kuzeybatı Slovenya’nın Julian Alpleri’nde, Bled Kasabası’na bitişik olan Bled Gölü ise yazın zümrüt yeşili, kışın kristal parlaklığına bürünen suyu ve dağ manzarasıyla büyüleyici bir güzellik. Gölün ortasında, tekneyle ziyaret edebileceğiniz küçük bir adanın üzerinde bulunan St. Martin Kilisesi’nin ünü dünyayı sarmış durumda.

Dolomit Dağları (İtalya)

İtalya’nın kuzeydoğusunda, Avusturya sınırında bulunan 18 zirveli dağ sırası olan Dolomitler Alp Dağları’nın bir parçası. İtalya’nın Belluno, Güney Tyrol ve Trentino bölgelerinde bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu harikalar, doğayla baş başa kalmanız için bulunmaz fırsat. St. Magdalena bölgesi, Dolomiti Bellunesi, Milli Parkı, Val di Funes, bölgenin kayak merkezi olan Alpe di Siusi, muhteşem manzarasıyla Tre Cime di Lavaredo ve Braies Gölü mutlaka görülecekler listenizde olsun.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.