Kristal berraklığında bir deniz ve bembeyaz kumsallar: Ada kültürü eşliğinde derin sulara yelken açmak

Hint Okyanusu, Endonezya, Güney Pasifik, Karayipler ve Fransız Polinezyası; Seyşeller, Maldivler, Bora Bora ve Bali gibi popüler rotalara sahip olabilir ama onlar kadar güzel diğer adalara da haksızlık etmemek lazım.

Gezi 7 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Beyaz kumlu plajlar, yemyeşil yağmur ormanları, rengarenk bir sualtı dünyası ve karşı konulmaz ada kültürü… Rüya gibi bir tatil için dünyanın en güzel adalarına doğru yola çıkmanın tam zamanı.

Britanya Virgin Adaları (Karayipler)

Britanya Virjin Adaları, Karayipler’de Küçük Antiller’in bir parçası olan ve Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık’a bağlı olan adalar topluluğu. Dört büyük ve irili ufaklı yaklaşık 50 adacıktan meydana geliyor. En büyükleri Tortola Adası. Tortola’nın merkezi Road Town, tüm İngiliz Virgin Adaları’nın başkenti. Diğer büyük adalar ise Virgin Gorda, Anegada ve Jost Van Dyke. Bu harika sular yelken tutkunlarının da gözdesi.

Hvar (Hırvatistan)

Adriyatik Denizi’nde, tepeleri çam ormanlarıyla kaplı bu güzel ada, plajları, lavanta tarlalarıyla dolu yolları, mükemmel güzellikteki koyları, şelaleleri, turkuvaz rengi suları ve şirin balıkçı kasabalarıyla ünlü. 13’ncü yüzyıldan kalan Tvrdava Fortica Kalesi muhteşem manzarasıyla turistlerin göz bebeği. Stari Grad bölgesi ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Mlini Beach, Plaza Sveta Nedelja Beach, Hvar Limanı ve Saint Stephen Katedrali mutlaka radarınızda olsun.

Cozumel (Meksika)

Adaya ilk yerleşenler Mayalar, dolayısıyla bu büyük kültürün izlerini görebilirsiniz. Cozumel ya da diğer adıyla Cancun, Meksika’nın doğusunda, Yucatan Yarımadası kıyısında, Karayip Denizi’nde bulunuyor.Özellikle tüplü dalış ve şnorkelli yüzme olanaklarıyla ünlü. Palancar ve Columbia mercan resifleri gibi sualtı hazineleriyle dalgıçların hayallerini süsleyen bir destinasyon. Şehir merkezi San Miguel, leziz yemekler sunan restoranlarıyla adından söz ettiriyor. San Gervasio Maya harabelerini veya Passion Adası’nı keşfetmek için günübirlik turlara göz atabilirsiniz.

Boracay (Filipinler)

Büyülü günbatımları ve kristal berraklığında cam gibi sular… Boracay, beyaz kumlu plajlarının yanı sıra dünyanın en iyi dinlenme destinasyonlarından biri olmasıyla ünlü. Pek çok turizm dergisinin anketine göre ‘Dünyanın En İyi Adaları’ arasında. White Beach, tatil köyleri, oteller, pansiyonlar ve restoranlarla cıvıl cıvıl. White Beach’ten sonra Diniwid Beach ve Bulabog Beach adanın en popüler plajları. Rüzgar sörfü, şnorkelli yüzme ve kiteboard ise her daim popüler sporlar arasında.

Curacao (Karayipler)

Yan yana sıralanmış Hollanda ve Portekiz havasını yansıtan evleriyle Karayipler’in en gözde adalarından. Trinidad ve Tobago gibi Güney Amerika’nın kıta sahanlığında yer alan Curocao, koyları, körfezleri ve kaplıcalarıyla yılın her dönemi turist çekiyor. Adanın güney tarafında bulunan plajları arasında Boka St. Michael, Bay Beach, Grote Knip, Kokomo Beach, Mambo Beach, Playa Lagün ve Santa Cruz ilk anda akla gelenler. Christopher Parkı, Hato Mağaraları, Hofi Mango ve Shete Boka Ulusal Parkı doğal güzelliğiyle büyülüyor.

Antigua ve Barbuda (Karayipler)

Canlı renkleriyle göz kamaştıran sömürge binaları, sanat galerileri, hayranlık uyandıran plajları, klasik yat yarışı ve Yelken Haftası’yla adından söz ettiren Antigua ve Barbuda; Karayip Denizi’nin doğusunda, Küçük Antiller ada grubundaki bağımsız bir ada ülkesi. Ülkeye adını veren iki büyük ada ve çeşitli adacıklardan oluşuyor. Darkwood Beach, Galley Bay Beach, Fort Bay Beach en ünlü plajları. Shirtley Hights ise muhteşem bir ada panoraması sunuyor.

Sardinya (İtalya)

Nefes kesen sahiller, zümrüt yeşili bir deniz, pitoresk kasabalar ve göz alabildiğine uzanan üzüm bağları… Sardinya, Sicilya’dan sonra Akdeniz’in 2’nci en büyük adası. Tarih boyunca Fenikeliler, Kartacalılar, Doğu Roma İmparatorluğu, Aglebiler, Cenevizliler, İspanyollar ve Fransızlar tarafından ele geçirilen Sardinya, Carasau adı verilen ekmeği ve yerel Cannonau şarabıyla pek ünlü. Adanın merkezi ise yolcu gemilerine ev sahipliği yapan limanı Porto Cervo. Güzel limanı Alghero, Sassari, La Pelosa Beach, Cala Mariolu, Palau Köyü ve ulusal park Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Sicilya (İtalya)

Harika köyleri, görkemli katedralleri, eşi benzeri olmayan mutfak kültürü ve bozulmamış plajlarıyla Akdeniz’in en büyük adası. İtalya’nın beş özerk bölgesinden biri olan ve ‘The Godfather’ (Baba) filmiyle hafızalarımıza kazınan Sicilya, güzelliğini keşfetmeniz için kollarını ardına kadar açmış sizi bekliyor. Doğu Sicilya’nın iç kısmında bulunan, Avrupa’nın en büyük aktif yanardağı olan Etna’yı yakından görebilir, Stromboli ve Vulcano’da yürüyüş yapabilir, en büyük üç şehir olan Palermo, Katanya ve Messina’yı keşfedebilirsiniz. Sicilya, Veneto ve Emilia-Romagna bölgelerinden sonra İtalya’nın en büyük üçüncü şarap üreticisi ve Marsala şarabı ile ünlü. Ayrıca Syrah, Chardonnay ve Merlot gibi yerli olmayan üzüm çeşitlerinden de yüksek kaliteli şaraplar üretiliyor.

Azor Adaları (Portekiz)

Madeira ile beraber Portekiz’in iki özerk bölgesinden biri olan Azor takımadaları adaları, dokuz volkanik adadan oluşuyor ve Atlantik Okyanusu’nun kuzey yarım küresinin ortasında yer alıyor. Lizbon ve Porto’dan direkt uçuş var. Azor Adaları’nın en büyük şehri Ponta Delgada. Deniz etkisi nedeniyle sıcaklık yıl boyunca son derece ılıman. Adaların her biri farklı özelliklere sahip. Örneğin En küçük ada Corvo. Flores engebeli bir ada. Faial, bir kalkan yanardağı. Terceira, bölgedeki en büyük kraterlerden birine sahip. En büyük ada Sao Miguel. Krater gölleri, mağaralar, kaplıcalar ve göz alabildiğine uzanan ormanlarla doğanın muhteşemliğine tanık olacaksınız.

Fiji (Güney Pasifik Okyanusu)

Mükemmel plajlar, renkli deniz yaşamı ve harika konaklama seçenekleri… Tropik ormanlarla çevrili bir grup volkanik takımadalardan oluşan ada cumhuriyeti Fiji’de 215’i ıssız olmak üzere 332 ada var. Kıyıdan aniden yükselen dağlar ve ormanlarla kaplı Fiji takımadalarının en büyüğü Viti Levu. Vanua Levu, Kadavu Adası ve Taveuni Adası diğer büyük adalar ve hepsi doğa tutkunları için adeta cennet. Fiji’nin yoğun ormanlarında yürüyüş yapmak unutulmaz bir deneyim vadediyor.

Barbados (Karayipler)

Karayipler’in en doğusundaki ada olan Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenadinler, Grenada, Trinidad ve Tobago’nun komşusu. Kıyı bölgesi Oistins, bir balıkçı köyüne sahip olmasının yanı sıra son derece hareketli bir turizm bölgesi. Plajları ise dillere destan.

Koh Samui / Tayland

Palmiyelerle kaplı plajlar, turkuvaz bir deniz, Ang Thong Ulusal Deniz Parkı’ndaki mercan resifleri ve denizden yükselen zümrüt yeşili zirveler… Koh Samui ziyareti sırasında küçük kardeş adalar Koh Phangan ve Koh Tao’ya, kayalarla kaplı Chaweng ve Lamai plajlarına uğramayı ihmal etmeyin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.