Otantik Yunan cazibesi… Bu adalar gizli mücevherler gibi parlıyor

Derin mavi denizler, göz kamaştıran sahiller, dost canlısı bir halk, romantik köşeler, geleneksel köyler ve muhteşem tavernalar… Bir sonraki durağınız hangi Yunan adası olsun?

Gezi 20 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Tadına doyulmaz yemekler, pırıl pırıl plajlar, güneş, daha çok güneş, nefis bir deniz ve sonsuz bir neşeyle harmanlanmış yaz akşamları… Ege güneşinde pırıl pırıl parlayan Yunan adalarına gitmek için o kadar çok nedeniniz var ki….

Maviyle beyazın aşkına tanık olmak

Yaz denince Yunan adalarının cazibesine kapılmamak mümkün değil. Herkesin seveceği bir Yunan adası mutlaka var ama 200’ün üzerinde seçim yapabileceğiniz bu bereketli topraklardan hangisini seçeceğiniz gerçekten zor. Yemyeşil bir doğa ve el değmemiş plajlarda mahremiyet, sakinlik ve huzurlu saatler mi tercih edersiniz yoksa şatafatlı partiler mi? Mikonos, Santorini, Kos ya da Rodos çok popüler olabilir ama en az onlar kadar sevebileceğiniz, daha az bilinen adalara da mutlaka şans tanıyın.

Skopelos

‘Mamma Mia’ filminin çekim mekanları arasında sayılan bu nefis ada çam ormanları ve turkuvaz deniziyle kesinlikle göz kamaştırıyor. Ağaçlarla dolu plajları ve tanha koylarıyla bu pitoresk güzellikte yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Taş döşeli sokakların arasındaki şapellere, beyaz badanalı evlere, dut ağaçlarına ve neoklasik binalara hayran kalacaksınız. Milia, Panormos, Elios, Velanio, Glysteri, Agnontas, Pethameni, Armenopetra ve Antrines gibi plajlardaki çam ağaçları Ege Denizi’ni kucaklıyor. Badem ve erik ağaçlarıyla dolu Glossa köyü ise çömlek atölyesiyle adından söz ettiriyor.

Skiathos

Zengin bir tarih, Sporades adalarının ışıltılı mücevherlerinden biri olan yemyeşil Skiathos’a ışıltı katıyor. Ana kasabası olan ve kıyıdan bir amfitiyatro gibi yükselen Hora’daki eğlenceler turistlerin göz bebeği. En ünlü plajları; göz kamaştırıcı güzellikteki Lalaria ve altın rengi kumuyla ünlü Koukounaries. Strofilias Gölü çam ormanıyla çevrili. Papadiamanti Caddesi ise kafeleri, barları, tavernaları ve şık butikleriyle bir cazibe merkezi.

Spetses

Benzersiz mimarisi ve mutfak kültürüyle keşfetmeniz gereken adalardan biri. Atina’ya çok yakın, dolayısıyla günübirlik bir gezi yapabilirsiniz. Çam ağaçlarıyla dolu koylar, küçük Arnavut kaldırımlı sokaklar, faytonların da güzergahı olan eski liman ve şirin ara sokaklar muhteşem manzaralar sunuyor. Agioi Anargiri, Zogeria, Kaiki ve Paraskevi en ünlü plajları arasında. Cruise gemilerinin kabul edilmemesi de adanın selameti açısından hayli mantıklı bir karar.

Hydra

Araç trafiğine kapalı olduğu için güzelce korunan, geleneksel mimarisiyle güzel, küçük bir Yunan adası Hydra. Özellikle 60’lı yıllarda Leonard Cohen başta olmak üzere pek çok sanatçıya ev sahipliği yapmasıyla haklı bir üne kavuştu ve sanatçıların koloni olarak yaşadığı bir yer halini aldı. Huzur dolu bir tatil geçirmek isteyenler için özellikle. Hydra ile Atina arasında düzenli feribot bağlantısı var. Feribotlar Pire Limanı’ndan her gün kalkıyor ve 2 saat sürüyor. Hydra ayrıca feribotla Paros, Spetses ve Peloponnese’le de bağlantılı.

İthaka

Homeros’un ünlü Odysseia destanındaki Ulysses’in anavatanı olarak bilinen İthaka, İon adalar grubundan. Skinos Körfezi Plajı, Sarakiniko, Marmaka, Filiatro, Gidalki ve Raçi adadaki en güzel plajlar arasında başı çekiyor. Kioni ve Vathy köylerinde dolaşmadan adadan ayrılmayın! Adanın en turistik yerleri Vathy, Kioni ve Frikes. Buralardan plajlara ve otobüs bağlantılarına kolayca ulaşabilirsiniz. Adaya gelmek için Yunanistan’ın batısındaki Astakos Limanı’ndan ya da Mora Yarımadası’ndaki Killini Limanı’ndan kalkan feribotlara binebilirsiniz. Lefkada ve Kefalonya’dan da tekneler kalkıyor.

Milos

Yunan adalarının en etkileyici kıyı şeritlerinden birine sahip olan Milos ya da diğer adıyla Değirmenlik, Afrodit heykeliyle çok ünlü bir volkanik ada. Pire’den feribotla ya da Atina’dan uçakla ulaşabileceğiniz ada, özellikle Sarakiniko,Firiplaka ve Tsagardo plajlarıyla, balıkçı köyleri Firopotamos, Mandrakia, Pollonia, Tripiti, Areti ve Fourkovouni ile adından söz ettiriyor.

Paros

Mermerleri ve tapınaklarıyla ünlü Kiklad Adaları’ndan Paros, dinlenme, eğlence ve kültürel ilgi alanlarını bir araya getiren ideal tatil adalarından. Doğal güzelliklere sahip Naoussa’da liman boyunca yürüyüşe çıkabilir, sahil restoranlarında günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Kolymbithres, Piso Livadi ve Chrysi Akti muhteşem plajlarıyla göz dolduruyor. Panagia Ekatontapyliani, Yunanistan’daki en önemli erken Hristiyan kiliselerinden biri. Paros’un karşısındaki küçük ada Antiparos’a uğramayı da ihmal etmeyin!

Zakintos

Beyaz kumsalları, deniz kaplumbağaları ve parti atmosferiyle İyon Denizi’nin en sevilen adalarından biri. Ünlü Shipwreck Beach’te yüzmek, Keri ve Kryoneri uçurumlarından gün batımını izlemek, adalıların kantatlarını söylemelerini dinlemek ve nesli tükenmekte olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının adanın beyaz kumlarına yumurtalarını bıraktığını görmek ömür boyu hatırlanacak anılar bırakacak. Laganas, Tsilivi Gerakas, Vasilikos ve Marathonisi ise Yunanistan’ın en muhteşem plajları arasında yer alıyor.

Sifnos

Kiklad adalarının güzel kızı Sifnos, öncelikle zengin mutfak mirası, yerel el sanatları ve kusursuz mimarisiyle adından söz ettiriyor. Kalabalıktan uzak durmayı tercih ediyorsanız, yürüyerek ulaşabileceğiniz Fykiada ya da tenha koylar tam size göre. Neoklasik evleriyle Artemon kasabası ile Sifnos’un ana kasabası olan otantik ve şık Apollonia’da beyaz badanalı küçük sokaklara, parlak renkli kapılara ve pencere çerçevelerine, begonvillere ve sardunya saksılarına hayran kalacaksınız.

Girit

En büyük Yunan Adası olan Girit her şeyden önce lezzet tutkunlarının müdavimi olduğu destinasyonlardan. Kazancakis şöyle diyor: “Girit’in gizemi çok derinlerdedir. Bu adaya her kim ayak basarsa damarlarında sıcak bir şekilde akan gizemli bir gücü hisseder.” Yürüyerek ya da tekneyle ulaşabileceğiniz Hanya’daki Balos Lagünü, Elafonisi ile Falarsana’yı görmeden dönmeyin. Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Rethymno, canlı başkent Kandiye ve sayfiye yeri Agios Nikolaos mutlaka görülecekler listenizde olmalı. Atina’dan Girit’e direkt uçuş var. Ayrıca Marmaris’ten Rodos’a, oradan da Girit’e geçebilirsiniz.

Kefalonya

İşte köknar ormanlarına sahip, eşine az rastlanır yemyeşil doğasıyla bir Yunan adası… Hayranlık uyandıran plajlarıyla pek çok turist için vazgeçilmez bir adres. Ainos Dağı’nın yamaçlarındaki üzüm bağlarını, şarap imalathanelerini ve Melissani Mağarası’nı mutlaka keşfedin. En güzel köyler; güzel neoklasik binalarını koruyan Fiscardo, Assos, Agia Efimia ve Valsamata. Atina’dan uçakla gelmek adaya ulaşmanın en rahat yolu. Ayrıca Batı Yunanistan, İyon Denizi’ndeki pek çok adadan feribotla geçebilirsiniz.

Korfu

Yemyeşil doğasıyla İyon Denizi adalarının cazibe merkezi. Parke taşlı sokakları ve büyüleyen güzelliğiyle eski kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Agios Georgios Pagon, Paleokastritsa, Glyfada, Barbati ve Kouloura turkuvaz rengi denizin yeşille buluştuğu, öne çıkan plajları arasında. Agni, Agios Stefanos, Kaminaki ve Kalami’nin de aralarında olduğu birbirinden şirin köyleri keşfetmek için mutlaka zaman ayırın. Fransızlar tarafından inşa edilen Liston Arcade ve Spianada Meydanı ise çok ünlü.

Naxos

Kiklad Adaları’nın en büyüğü ve en yeşili olan Naxos, sonsuz kumsallarıyla ünlü. Özellikle adanın batı kıyısı kilometrelerce uzanan sahiliyle göz kamaştırıyor. Agios Prokopios, Kastraki ve Agia Anna plajları çok ünlü. Feribotlar adanın merkezi Chora’ya geliyor. Adanın sembolü M.Ö 6’ıncı yüzyıldan kalan Portara yani antik mermer kapı. Naxos’un otantik atmosferini keşfetmenin yolu köylerinden geçiyor. Köylerdeki ev yapımı şarapları, yerel peynirler graviera ve arsenikoyu ve yerel limon likörü olan kitronu denemeden, Sangri’nin beyaz badanalı sokaklarında gezmeden dönmeyin. Adaya Atina’dan günlük uçuşlar var. Yunanistan’ın tüm limanlarından feribot seferleri yapılıyor. Ayrıca Yunan adalarının çoğundan da geçebilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.