“Provence’ın mavi altını” lavantaya adanan günler: Güney Fransa’da lavanta zamanı

Provence’ın şirin mi şirin köylerindeki mavi-mor lavanta tarlaları gerçekten insanın nefesini kesecek kadar güzel. Provence lavanta tarlalarını ağustos ortasına kadar çiçek açmış halde görebilirsiniz.

Gezi 30 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

“Fransa’nın güzeller güzeli Provence bölgesinin sembolü nedir?” sorusunun yanıtı; elbette lavanta tarlaları. Zamanın durduğu harika köyleri mor renkli bir denize boyayan lavanta tarlalarını çiçek açma mevsiminde görmek ise kesinlikle eşsiz.

Rotamızı harikalar diyarına çevirdik

Genel olarak yaz, Fransa’nın Provence bölgesinde lavanta mevsimi ve Provence’ı ziyaret etmek için en iyi zaman. Ancak Provence lavanta mevsimi her yerde aynı değil; lavantaların çiçek açması arazinin yüksekliğine ve önceki aylardaki hava koşullarına bağlı olarak değişiyor. Eğer muhteşem lavanta tarlalarını görmek istiyorsanız Provence’ta nereye gitmek istediğinize bağlı olarak lavanta mevsimini de göz önünde bulundurmalısınız, çünkü lavanta hasadı, lavanta yığınının en etkili olduğu zamanda yapılıyor.

Güneyden kuzeye doğru bir rota izleyin

Provence’ta lavanta tarlalarını görmek için Aix-en-Provence’ın üst kısımlarına doğru gitmelisiniz. Güneyden kuzeye doğru sıralamak gerekirse en önemli alanlar Luberon, Valensole, Sault, Gordes ve Drome. Nice, Aix-En-Provence ve Avignon’dan tam günlük rehberli turlara katılabilirsiniz. Valensole platosundaki lavanta tarlalarının nefes kesici manzaralarına hayran kalıken, seramik atölyeleriyle ünlü Moustiers-Sainte-Marie ve Sainte Croix du Verdon köylerini keşfedebilir, lavanta ve lavandin esansiyel yağları, zeytinyağı ve lavanta balı üreten çiftliklerde mola verebilirsiniz.

Mevsimin başlangıç yeri: Valensole Platosu

Provence’ta lavanta mevsimi Valensole’da başlıyor. Valensole Yaylası’nda rakım alçak olduğu için lavantalar kuzeydeki tarlalara göre daha erken çiçek açıyor. Valensole Platosu, Fransa’nın Alpes-de-Haute-Provence’ın güneyinde 500 metre yükseklikte bulunan doğal bir bölge ve özellikle lavanta tarlalarıyla ünlü. Temmuz ayının ilk yarısına kadar olan dönem Valensole lavanta mevsimi ve Valensole’da lavantayı görmenin en iyi zamanı. Valensole Lavanta Festivali ise bu sene 21 Temmuz’da yapılacak. Valensole’un en popüler ve güzel lavanta alanları Route de Riez, Route de Puimoisson, Route de Manosque, Route d’Oraison ve lavanta damıtma tesisi Lavandes Angelvin’in yakınındaki yerler. Valensole’un merkezindeki Place Thiers meydanında kafeler, restoranlar ve butikler var. 11’nci yüzyılda inşa edilmiş Saint-Denis Kilisesi’ne uğramayı da ihmal etmeyin.

Lavantanın başkenti: Sault

Lavanta tarlalarından dolayı en ünlü köylerden biri olan Sault, Luberon Milli Parkı’nın yakınında yer alıyor ve “lavantanın başkenti” olarak anılıyor. Yüksek rakımı nedeniyle Sault’taki lavanta sezonu ovalara göre daha geç başlıyor. Temmuz ayı lavantaları görmek için en iyi zaman hatta ağustos ortasında bile lavanta tarlalarının hala çiçek açtığını görebilirsiniz. Sault Lavanta Festivali 2024, 15 Ağustos’ta yapılacak ve yerel halk orak kullanarak çiçek toplamak için yarışacak. Bu nedenle bu tarihten önce bu bölgedeki lavantalar asla kesilmiyor. Provence’ın Vaucluse bölümünün kuzeydoğusundaki bu şirin kasabanın küçük meydanı, kafeleri, 16’ıncı yüzyıldan kalma taş evleri, lavanta, bal ve bademden yapılan nugaları, makaronları ve butik dükkanlarıyla “işte Provence’tayım” dedirtecek size.

Provence’ın en ünlü köylerinden biri: Gordes

Vaucluse dağlarının eteklerinde, Luberon’a bakan Gordes, bölgedeki en popüler tepe köylerinden biri ve Fransa’nın en güzel köyleri arasında. Beyaz taştan yapılmış evleri ve binaları dağın keskin kayalıklarına kök salmış gibi görünüyor. Müzeleri, festivalleri, konserleri ve çok sayıda sergisiyle yaz aylarında pek çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Bölgeye özgü taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, kiliseleri ve kalesiyle dik bir yamaca kurulmuş, Luberon’da bulunan bu şirin mi şirin Fransız köyü her şeyden önce Provence’ın en ünlü manastırlarından Senanque’a (Abbeye de Senanque) ev sahipliği yaptığı için çok ünlü. 12’nci yüzyıldan kalan ve bugün hala aktif olan manastırı rehberli turlarla gezebiliyorsunuz. Luberon Milli Parkı’nın en anıtsal yapılarından olan manasır, önünde uzanan lavanta tarlasıyla da nefis bir Provence kartpostalı sunuyor. Büyük bir taş bloğu andıran, gösterişten hayli uzak bir manastır burası, tam da kendinden beklendiği gibi. Luberon Vadisi’nin görkemli manzarasını seyretmek için sokaklardan geçerken küçük molalar vermeyi unutmayın. Yerel ürünler, el sanatları ve kumaşlar satın alabileceğiniz Gordes Pazarı ise salı sabahları köy meydanında kuruluyor.

Pitoresk köyleriyle Güney Fransa’nın göz bebeği: Luberon

Avignon yakınlarında, Vaucluse ve Alpes de Haute Provence bölümleri arasında yer alıyor Luberon. “Luberon’un altın üçgeni” olarak adlandırılan bölge; sınır köyü Bonnieux, “altın üçgenin tepesi” olarak nitelendirilen Gordes, Luberon vadisinin ortasındaki bir tepede yer alan Goult, Lacoste, Menerbes, Oppede-le-Vieux ve bir Luberon vadisindeki bir tepenin üzerine kurulmuş Roussillon köylerinden oluşuyor. Kuzey ve güneyindeki vadilerde bulunan Cavaillon, Apt, Saignon, Merindol, La Roque sur Pernes, Maubec, Lourmarin, Ansouis ve Lauris gibi pitoresk köyleri, şatoları, tarihi eserleri, renkli festivalleri ve muhteşem doğal güzelliği sayesinde yoğun turist akınına uğruyor. Ayrıca Fransız sosyetesinin de favori destinasyonu.

Dağlık manzaralarıyla hayranlık uyandırıyor: Drome

Mor-mavi lavantalar, zeytin ağaçları, yer mantarı meşeleri, asmalar ve buğdaylar… Bu dağlık manzara büyüleyici çiçek kokularıyla eşsiz. Auvergne-Rhone-Alpes bölgesinin bir parçası olan bu bölgede lavanta mevsimi genellikle haziran ortasından temmuz sonuna kadar sürüyor. Drome Die ve Nyons olmak üzere 2 yerleşime ayrılmış ve her yörenin farklı özellikleri var. Lavanta tarlalarını görmek için sezonun ilerleyen günlerinde Nyons ve Ferrassieres arasındaki Baronnies’ye gitmeniz gerekiyor. Mont-Ventoux’da ağustos ortasına kadar çiçek açan lavanta tarlalarını görebilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.