Rengarenk bir gastronomi evreni… Parmak ısırtan imza lezzetler

Gezi 2 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Farklı lezzetlere düşkün gezginler için bazı mutfakların özel bir yeri var. Tatille gastronomi tutkunuzu birleştirmek istiyorsanız parmak ısırtan imza lezzetleri denemeden ülkeden çıkmayın!

Kültürel zenginliğin yansıması

Farklı coğrafyalar farklı mutfak kültürlerini de beraberinde getiriyor elbette ama dünyanın en ünlü lezzetleri denince bazı ülkeler diğerlerinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Örneğin Çin’in Pekin ördeği, Belçika’nın patates ve midye kızartması Moules frites, Bosna Hersek’in ünlü köftesi cevabi, Macaristan’ın gulaşı ya da Avusturya’nın şinitzeli gibi… Et, sebze ya da hamur işleri günün sonunda her coğrafyada aynı, önemli olan hangi malzemenin hangi baharatla tatlandırıldığı, nasıl marine edildiği ve ne tür yöntemle pişirildiği… Dünyanın popüler mutfaklarının bu kadar çok sevilmesinin kökeninde ise zengin bir kültürel mirası barındırması yatıyor.

Fransa

Yemek pişirmek bir sanat olabilir mi? Söz konusu olan Fransa ise kesinlikle öyle. Fransız mutfağı popüler uluslararası mutfakların ilk anda akla gelenlerinden biri hiç kuşkusuz. Nefis ekmekler, muhteşem peynirler, kruvasanlar, krepler, sosla mükemmelleşen etler, ne ararsanız var. Kırmızı şarapta marine edilmiş sığır eti yemeği boeuf Bourguignon, Marsilya usulü deniz ürünleri çorbası bouillabaisse, soğan çorbası, Burgonya salyangozu (escargot), karamelize elmalı tart tarte tatin, çikolatalı sufle, krem brulee, bir tür yahni olan cassoulet, kiş Lorraine, ördek etli confit de canard, Provence spesiyalitesi olan sebze yemeği ratatouille, terrine, blanquette de veau, sığır eti ve sebze güveci pot-au-feu bu güzeller güzeli ülkenin mutlaka denemeniz gereken lezzetlerinden.

İtalya

İtalyan mutfağı denince o tadına doyulmaz parmigiano reggiano peyniri başrolü kimseye kaptırmıyor. Toscana Bölgesi’nin jambonu prosciutto ile mozarella ve burrata peynirleri de her daim favoriler arasında. Risotto, spagetti carbonara, ossobuco, bir çeşit panelenmiş pirzola olan cotoletta, İtalya’nın kuzeyinde pişirilen ve mısır irmiğinden yapılan polenta, focaccia ekmeği, yer mantarı il tartufo, kızartılmış hamur panzerotto fritto, Floransa’nın en ünlü dana bifteği fiorentina, etle doldurulup kızartılan olive ascolante, Toskana bölgesinin ünlü ribollita çorbası ve pirinç topları arancini ülkenin özel lezzetleri arasında.

Yunanistan

Yunan mutfağı ile Türk mutfağının birbirine bu kadar çok benzemesi aynı denizin ayırdığı iki ülkenin kültürel yakınlığından geliyor elbette. Bizdeki cacığın daha susuz hali olan tzatziki (caciki), kızartılmış peynir saganaki, ıspanaklı börek spanakopita, bizden biraz daha farklı bir tarifle yapılan musakka (moussaka), Yunan lazanyası pastitsio, tavuk çorbası avgolemono, bir çeşit mücver olan kolokithokeftedes, peynirli turta tyropita, et güveci stifado, patlıcan salatası melitzanosalata, giouvetsi, kuzu fricassee, parşömen kağıdında pişirilen et yemeği kleftiko, susam kaplı ekmek halkaları koulouri, bal ve tarçınla sıcak servis edilen çörek loukoumades, kat kat yufkadan yapılan ve üzerine tarçın serpilen galaktoboureko ile muhallebi böreği bougatsa resmen parmak ısırtan lezzetler.

İspanya

İşte deniz ürünlerinin bolca kullanıldığı muhteşem bir mutfak. Soğuk servis edilmesiyle ünlü domates çorbası gazpacho, ekmek üstü lezzetlerle hazırlanan muhteşem tapaslar, tavşanlı, tavuklu ya da deniz ürülü paellalar ve daha neler neler… Klasik bir tapas menüsünde mutlaka olan baharat soslu patatas bravas ile yeşil biber kızartması pimientos de padron, erişteye benzeyen bir tür İspanyol makarnas olan fideua, İspanyol omleti tortilla, yanında çikolata sosuyla servis edilen kızartılmış hamur çubukları churros, domates soslu köfte albondigas, Asturias bölgesinin favorisi fabada, geleneksel bir Bask bölgesi yemeği olan, morina balığı ile yapılan bacalao al pil-pil çok meşhur. Tatlı olarak da geleneksel İspanyol tatlısı leche frita’yı deneyin!

Rusya

Rus yemek kültürü zenginliğini geniş coğrafyasından alıyor elbette. Rus yemekleri denince akla borş çorbası ve dana stroganoff geliyor hemen ama bundan çok daha fazlası söz konusu. Tabii Rus mutfağının baş tacı havyarı anmadan geçemeyiz. Pelmeni, Rusya’nın ulusal yemeklerinden biri. Bir tür mantı. Chebureki içi kıymayla doldurulup yağda kızartılmış hamur ve sokak lezzetlerinin en ünlülerinden biri. Rus balık çorbası ukha, kıyma, patates, lahana veya mantar gibi çeşitli dolgularla hazırlanan piroshki, salatalık turşusu çorbası rassolnik, tatlı-ekşi çorba solyanka, ringa balığı, patates, havuç, pancar ve yumurtanın pasta gibi üst üste istiflendiği Selyodka Pod Shuboy, üzerine pudra şekeri serpilmiş tatlı çörek ponchiki, irmik lapası guriev kaşa, et jölesi kholodet, tavuklu turta kurnik, krem peynirli muhallebi pashka ve süzme peynirli gözleme syrnikiyi mutlaka deneyin.

Peru

Peru, antik Maya ve İnka tapınakları ile muhteşem dağ manzaralarının ötesinde mutfağıyla da özel bir yere sahip. Geleneksel Peru yemeklerinin çoğu farklı kültürlerden besleniyor. Peru’nun ulusal yemeği ceviche. Limon suyunda marine edilmiş levrek; soğan, tuz ve acı biberle pişiriliyor. Haşlanmış mısır ve kremalı tatlı patatesle servis ediliyor. Aji de gallina bir tür kremalı tavuk. Ördekli pilav arroz con pato, baharatlı ve peynir soslu patates papas a la huancaina, patates güveci causa, baharatlı biber dolması rocoto relleno Peru’nun imza lezzetlerinden.

Japonya

Yemek kültürü Japonlar için bir ritüel. İlk kural lezzet değil sadece; yemeğin sunumu yani görselliği aracılığıyla duyulara hitap etmesi de çok önemli. Japon Mutfağı denilince akıllara hemen suşi geliyor elbette. Bu lezzet, 1868’deki Meiji Restorasyonu’ndan sonra ABD’ye ihraç edilen ilk Japon yemeklerinden biriymiş. Udon Japonya’da yenen üç ana erişteden biri ve yaygın olarak kitsune udon, tempura udon ve chikara udon adlı erişte çorbalarında kullanılıyor. Tempura, sashimi, ramen, pirinç kasesi yemeği donburi, natto, güveç yemekleri oden ile sukuyaki, bir tür omlet olan tamagoyaki, karabuğday eriştesi soba, bir tür tatlı ekmek olan kashipan ve miso çorbası mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.

Hindistan

Rengarenk bir mutfağı var Hindistan’ın. Baharatların mükemmel bir uyum içinde olduğu Hint mutfağında aromatik otlar sıkça kullanılıyor. Toprak, iklim, kültür, etnik gruplar ve mesleklerdeki çeşitlilik nedeniyle Hint yemekleri büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Örneğin kuzey Hindistan ile güney Hindistan’da farklı yemek gelenekleri var. Yemeklerin yapımında baharatlar, şifalı bitkiler, sebzeler ve meyveler kullanılıyor. Oryantal baharatların en ünlüleri garam masala ve köri. Popüler Hint yemeklerine gelince; biryani, tereyağlı tavuk murgh makhani, tavuk tikka masala, sokak lezzetlerinden biri olan chaat, bir tür gözleme olan dosa, naan ve paratha, ünlü Hint tatlısı gulab jamun, kuzey Hindistan’ın en sevilen et yemeklerinden korma, güney Hindistan’dan madras köri, mutter paneer, rogan josh ve meze olarak yenen samosa Hindistan’ın damak çatlatan lezzetleri.

Fas


Fas mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan Tajin bir et türlüsü. Tajin aynı zamanda yemeğin piştiği toprak kabın da adı. Etle servis edilen kuskus da en sevilenlerden biri. Geleneksel Fas yemeklerinden Rfissa, bastilla, kuzu etinden yapılan mechoui, sebze, pirinç, et, ot ve baharatlardan yapılan güveç harira, patatesten yapılan makouda, patlıcan, sarımsak, domates ve baharatlarla yapılan Fas salatası zaalouk Fas’ın en popülerlerinden.

Meksika

Fajitas, nachos, burrito, quesadilla ve taco…. Maya ve Aztek medeniyetlerinin yoğun izlerini taşıyan Meksika mutfağı kelimenin tam anlamıyla bir lezzet şöleni. Otlar, baharatlar, mısır, pirinç, fasulye ve acı biber ülke mutfağının öne çıkan lezzetleri arasında başı çekiyor. Barbacoa, chilaquiles, tlayuda, geleneksel işkembe çorbası pancita, muz yapraklarına sarılıp pişirilen fasulye ve peynir dolgulu tamales, et, meyve ve baharatla doldurulmuş poblano biberi, limon ve kırmızı biber sosuyla tatlandırılmış balık filetosu pescado zarandeado ve deniz ürünleri yemeği aguachile ile pozol Meksika mutfağı denince ilk anda akla gelenler.

Lübnan

Lübnan yemekleri tabbule (tabbouleh) ve humustan daha fazlası… Lübnan yemeklerinin bu kadar çok sevilmesinin nedenlerinin başında fındık, nohut, domates, salatalık, soğan, buğday ve çam fıstığının kullanılması yatıyor. Bizdeki içli köfteye benzeyen kibbeh Lübnan’ın ulusal yemeklerinden biri. Bir tür köfte olan kafta, fattuş salatası, baba ganuş, falafel, Lübnan pizzası manakiş, labneh, etli turta sfeeha, bir tür gözleme olan manuşe, simide benzeyen ka’ak, müceddere ve muhammara Lübnan mutfağının gözdeleri.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.