Rotamızı bağbozumuna çevirdik

Gezi 27 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Bağbozumu ve şarap tadım rotaları hem Türkiye hem de Avrupa için başlı başına bir seyahat nedeni. Bağbozumu festivalleri ise tadım turlarıyla görsel bir şölene dönüşüyor. Eylül geldiyse rotanızı bağbozumlarına çevirmenin zamanıdır.

Asmalarda nazlı nazlı salınan üzüm, fıçıdan çıkıp şaraba dönüşene kadar zorlu bir süreçten geçiyor. Bu zorlu sürecin inceliklerini öğrenmenin en keyifli yolu ise bağbozumu turlarından geçiyor. Fransa’da Loire Vadisi, Bordeaux, Burgundy, Alsace, Rhone ve Provence, Kuzey Amerika’da Napa Vadisi, İtalya’da Toskana ile en önemli gastronomi merkezlerinden biri olarak anılan Montepulciano, pino noir üzümleriyle ünlü Avustralya’nın Tazmanya adası, Douro Vadisi ile Portekiz ya da Güney Afrika şarap tutkunları için harika rotalar.

Türkiye’deki bağ rotalarını keşfedin

Türkiye bereketli toprakları sayesinde Avrupa kadar önemli şarap rotalarına sahip. Bağbozumu ve şarap tadım turları hem büyük işletmeleri hem de chateau tarzı üretim yapan butik üreticileri keşfetmenin en keyifli yolu.
Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli bölgelerini kapsayan Trakya Bağ Rotası’nda Suvla, Kayra, Sevilen gibi büyük işletmeleri, Barbare, Umurbey gibi butik üreticileri görebilirsiniz. Papazkarası ile Sauvignon Blanc ve Corvus, Bozcaada Bağ Rotası denince ilk anda aklıma gelenler. Özellikle gurme duraklarıyla öne çıkan Urla Bağ Rotası, Kapadokya Bağ Rotası, Şirince Bağ Rotası, Denizli Bağ Rotası ile Öküzgözü ve Kalecik Karası’nın da aralarına bulunduğu Anadolu Bağ Rotası size birçok alternatif sunuyor.

Şato tarzı üretim

Bağbozumu ve şarap yolu turlarında tadım yaparken ‘Chateau’ şarapçılığı hakkında bilgiler de alabilirsiniz. ‘Chateau’ şarapçılığı genellikle aynı aileye veya kuruluşa ait üzüm bağlarıyla şarap üretim tesisinin bir arada olmasını ifade ediyor. Bu önemli bir nokta, çünkü taşıma işlemi üzümün hırpalanmasına neden oluyor. Chateau şarapçılığında üzümler daha güneş doğmadan toplanıyor. Bunun nedeni güneşin üzümün hızlı bozulmasına neden olması. Toplanan üzümler kısa süre içinde şaraphaneye alınıyor ve üretim sürecine sokuluyor. Şarapta sürdürülebilir kalitenin yolu bağınıza hakim olmaktan geçiyor.

Toscana-Chianti Bağbozumu ve Tadımlar / 17-21 Eylül

pianopianotoscana’nın düzenlediği tur, dünyaca ünlü Chianti şaraplarına adanmış. Toskana’nın kalbi olarak nitelendirilen Chianti bölgesinden başlayan turda bol ödüllü şarapları tadacağınız Montepulciano, Pecorino peynirleriyle adından söz ettiren Pienza, Montalcino, San Gimignano ve İtalya’nın en şık şehirlerinden Siena görülebilir. Şarap festivaline katılacak, bağlara tadıma gidecek, şarap mahzenlerini ve üretim çiftliklerini ziyaret edeceksiniz.

Alsace Şarap Yolu Turu / 5-8 Ekim

Matilda Travel’ın düzenlediği tur, Fransa’nın köklü şarap kültürünün izlerini ünlü Alsace şarap yolu rotasında sürüyor ve Fransa’nın en güzel köylerini görme fırsatı sunuyor. Strazburg, Molsheim, Obernai, Colmar, Eguisheim, Guebwiller, Riquewihr ve Bergheim’dan oluşan Alsace Şarap Yolu’nu keşfedecek ve tadımlar yapacaksınız.

Burgonya, Vente des Vins Haftası / 16-19 Kasım

Far’n Away Travel’ın düzenlediği tur, dünyanın en nadir, en zarif şaraplarının anavatanı olan, tarihi, mimarisi, gastronomisi ve doğasıyla göz kamaştıran Burgonya’da geçecek. Pinot Noir ve Chardonnay üzümlerinden yapılan şarapların üretildiği ünlü Grand Cru bağları ziyaret edilecek. Burgonya şaraplarının her yıl müzayede ile tüccar ve şarap tutkunlarına sunulduğu Hospices de Beaune gezisi yapılacak ve Hospice de Beaune’un her yıl düzenlediği Vente des Vins müzayede haftası kapsamında çok özel bir tadıma katılacaksınız.

Gürcistan Bağbozumu Turu / 13-17 Eylül

Çoruh Outdoor Travel&Tours’un düzenlediği tur, başkent Tiflis, Mtskheta, dünyaca ünlü şarap imalathanelerine yakınlığıyla adından söz ettiren Telavi ve Kindzmarauli şarapları ile tanınmış Kvareli şehirlerini de gezdirerek Gürcistan’ın gelenekselleşen şarap kültürünü tanıtmayı amaçlıyor. Üzüm bağlarının içerisinde yer alan köyleri görebilecek, yerel üreticilerden üzüm yetiştiriciliği hakkında bilgi alacak ve tadım yapacaksınız. Gürcistan’ın en büyük şarap fabrikasının mahzenlerinin yer aldığı Khareba Şarap Müzesi de tur programı kapsamında.

Bozcaada Bağbozumu Festivali Turu / 2 Eylül

Hitit Tour’un düzenlediği 1 gece konaklamalı turda bağ bozumunda üzüm topluyor, üzümlerin hangi aşamalardan geçip olgunlaştıkları ve içime hazır hale getirildiğini öğreniyorsunuz.
Bozcaada Kalesi’ni geziyor, Bozcaada’ya özgü Çamlıbağ’ın üretildiği imalathaneye gidiyor, üzümün son aşamaya kadar oluşumu hakkında bilgiler alıyorsunuz. 2. gün ise Assos, Adatepe Köyü ve Tahtakuşlar Etnografya Müzesi gezilecek.

Kuzey Trakya Bağları Turu / 10 Eylül

Gest Travel’ın düzenlediği günübirlik turda önce Chateau Nuzun Bağları’na gidilecek. Tadım ve bağ gezisinin ardından Lüleburgaz ve Istranca Dağları arasında, Tarihi Şarap Yolu’nun geçtiği coğrafyada bulunan Arcadia Bağları’na doğru yola çıkıyorsunuz. Tadım ve bağ gezisinden sonra, Vino Dessera Bağ Evi gezilecek ve tadım yapılacak.

Elazığ Bağbozumu Turu / 22-24 Eylül

Folklorik Turizm ve Seyahat Acentası’nın düzenlediği turda uçakla gelinen Elazığ’dan hareketle Harput’a gidiliyor ve tarihi yerler geziliyor. Ardından Kuzey Bağları’nda tadım yapılıyor. 2. gün Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinin şarap oluncaya kadar geçirdiği aşamalar öğreniliyor. Eskibağlar’daki bağ bozumunda üzüm toplanıyor. Hazar Gölü ve Elazığ şehir merkezini gezebilirsiniz. Malatya Aslantepe Höyüğü, Malatya şehir merkezi, müzeler ve eski Malatya evleri gezisi de 3. günün programı dahilinde.

51. Ürgüp Uluslararası Bağbozumu Festivali / 6-9 Eylül

Ürgüp Belediyesi’nin düzenlediği festival, Kapadokya’nın tarihine ve bağcılık geleneğine adanmış. Yerel halkın tarihine ve bağcılık geleneğine olan bağlılığını kutlamak amacıyla düzenlenen Ürgüp Bağbozumu Festivali, konserlere ve fotoğraf sergisine de sahne olacak.

13. Uluslararası Kalecik Karası Üzüm Festivali / 15-17 Eylül

Kalecik Belediyesi’nin düzenlediği festivalde kültür gezileri, yöresel ürünler pazarı, konserler, klasik araba sergisi, en iyi Kalecik Karası Üzümü Yarışması ve bağ bozumu yapılacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.