Sonbaharın en sevilen rotaları

Gezi 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Sararmış yapraklar, hafif bir rüzgar, bunaltmayan bir hava ve belki biraz odun kokusu… Doğanın kucağında farklı yerleri keşfederken sonbahar romantizmi yaşamanın tam zamanı. Şiirsel manzaralar ya da kültür gezileri sonbaharın tadını çıkarmanız için sizi çağırıyor.

Yedigöller (Bolu)

Sarı, turuncu ve kırmızı yaprakların şiirsel bir güzellik yarattığı Yedigöller’i gezmek için sonbahardan daha güzel bir mevsim olabilir mi? Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, İncegöl, Sazlıgöl, Nazlıgöl ve Kurugöl Yedigöller Milli Parkı bünyesinde bulunuyor. Yedigöller Bungalov evleri ve doğa evleri ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından işletiliyor.

Maşukiye (Kocaeli)

Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Maşukiye, Sapanca Gölü kenarında ve muhteşem doğasıyla sonbaharın en harika destinasyonları arasında. Komşuları Derbent, Akyazı, Ormanya Doğal Yaşam Parkı, Sapanca Gölü, Serindere Kanyonu ve İstanbuldere ise Maşukiye’ye gelmişken görmekten keyif alacağınız diğer yerler arasında.

İğneada (Kırklareli)

Longoz Ormanları Milli Parkı ile adından sıkça söz ettiren İğneada deniz, göl ve orman manzarasıyla en güzel sonbahar rotalarından. Dilerseniz kano, dilerseniz ayaklarınızın altında çıtırdayan yapraklarla sonsuz doğa yürüyüşleri sizi bekliyor. Pedina Gölü, Bulanık Dere Longozu, Saka Gölü Longozu, Balkaya Köyü, Beğendik Köyü, Dupnisa Mağarası, Limanköy, İğneada Feneri ve Sisli Vadi görülecekler listenizde olsun.

Cumalıkızık (Bursa)

Bursa’nın şirin mi şirin köyü Cumalıkızık, siz sanki bir zaman makinesiyle paralel bir evrene geçtiğinizi düşünürken, taş ve kerpiçten yapılmış evlerin olduğu sokaklarıyla harika fotoğraflar verecek size. Devasa çınar ağaçlarının altında mutlaka oturun. Cin Aralığı’nı görün. Pazardan yerel lezzetleri satın alın.

Safranbolu (Karabük)

Klasik Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerinden birini sunan ve UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu; konakları, hanları, hamamları, çeşmeleri, köprüleri ve sokaklarıyla hafta sonu gezileri için kesinlikle nostaljik bir rota. Zengin bir mutfak kültürüne sahip, dolayısıyla Kuyu Kebabı, Piruhi, Cevizli Keşli Yayım, Bandırma ve Safranbolu Lokumu’nu tatmadan ve konaklarda kalmadan dönmeyin.

Mardin

Masmavi bir gökyüzü altında uzanan sapsarı bir şehir… Dara Antik Kenti, Deyrulzafaran ve Mor Gabriel’in aralarında olduğu muhteşem manastırları, Süryani köyleri, kiliseleri, medreseleri, tarihi evleri ve camileriyle bir kültür mozaiği ve kesinlikle sıra dışı bir yer Mardin. Havanın nispeten daha serin olduğu ekim ayı seyahat için ideal. Sokaklarında gezmeden, Bakırcılar Çarşısı’nı görmeden, Süryani çöreği ve Süryani şarabı tatmadan dönmeyin!

Adrasan (Antalya)

Bunaltan sıcakların ardından ekim ayında gezilecek yerler arasında harika bir seçim. Antalya’nın gizli cenneti Adrasan, hala denize girmek isteyenleri bekliyor. Musa Dağı’nın eteklerinde konumlanan ve uzun bir kumsala sahip olan bölge, Olimpos’a da çok yakın. Buraya kadar gelmişken Olympos Antik Kenti’ni görmeden dönmeyin!

Kapadokya (Nevşehir)

UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde bulunan ve peri bacalarıyla eşi benzeri olmayan bir jeolojiye sahip olan Kapadokya Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerini kaplıyor. Kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara Vadisi ve çevresinden ibaret. Sıcak hava balonu turu, Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Uçhisar Kalesi ve daha neler neler. Kaya otel konseptli oteller ise yörenin simgesel yapıları arasında.

Gökçeada (Çanakkale)

Taş döşeli sokakları ve taş evleriyle Rum köyleri ve koylar önceliğiniz olsun. Zeytinliköy, Tepeköy, Bademli Köyü ve Kaleköy adada bulunan 10 köy içinde favori olanlar arasında başı çekiyor. Kaleköy’deki Eleni ve Poseidon adanın en ünlü restoranları arasında. Sokaklarda dolaşıp bol bol fotoğraf çekmeden, Efibadem kurabiyesi yemeden ve tarihi çınarlar altında oturmadan dönmek olmaz.

Assos (Çanakkale)

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin Behramkale Köyü’nde yer alan antik kent Assos, İstanbul’un keşmekeşinden uzaklaşıp kafa dinlemek için bulunmaz fırsat. Antik Liman, Antik Kent, Antik Yunan filozofu Platon’un öğrencisi Aristoteles’in bir dönem yaşadığı Behramkale Köyü ve Athena Tapınağı’nı mutlaka görün.

Adatepe ve Yeşilyurt Köyü (Çanakkale)

Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesinin bir köyü olan Adatepe, taştan yapılmış Rum evleri ve sokaklarıyla İtalya’nın ya da Fransa’nın güzelliğiyle ünlü köylerinden kesinlikle aşağı kalmıyor. Kaz Dağları’nın eteklerindeki komşusu Yeşilyurt Köyü ise Adatepe gibi sit alanı. Ayrıca Kaz Dağı Milli Parkı ve Assos’a da yakın. Ekşi mayalı köy ekmeğinden yiyin, zeytinyağı alın ve köy kahvesinde çay için.

Amasra (Bartın)

Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bartın’ın ilçesi Amasra, sakin bir ortam arayanlar için ideal. Amasra Kalesi, Amasra Müzesi, Kemere Köprüsü, Ağlayan Ağaç, Direkli Kaya, Kuşkayası Yol Anıtı,Tavşan Adası, Ahatlar Tabiat Parkı, Tarihi Çekiciler Çarşısı, Kapalı Pazar Alanı ile Antik Liman ve Deniz Feneri listenizde olmalı. Çöven Ekmeği’ni, Amasra Pidesi’ni, Bartın Mantısı’nı ve organik reçelleri tatmadan dönmeyin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.