Toplu taşıma mı dediniz?

Gezi 17 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Yurt dışında toplu taşımadan neler beklersiniz? Güvenli, hızlı, ucuz, konforlu, dakik ve temiz olmasını elbette. Dünyanın en iyi toplu taşıma sistemlerini sunan metropoller seyahatinizi kolaylaştırmak için ‘hazır ol’da bekliyor.

Yurt dışında turist olarak bulunduğunuzda toplu taşımayı kullanmak kaçınılmaz. İstediğiniz her an taksi bulmanız sıkıntı. Trenler, metrolar, otobüsler ve tramvaylar ise cazibe merkezi metropolleri keşfetmenin en kolay ve keyifli yolu. Üstelik aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gibi seyahatinizi sabote etmeye çalışan etkenlerden de kurtuluyorsunuz. Peki, güvenlik, konfor, çeşitlilik ve zamanlama açısından toplu taşımada diğerlerinden bir adım öne çıkan şehirler hangileri?

Londra (Birleşik Krallık)

Londra halkı toplu taşımadan mutlu olduğunu söylüyor, çünkü hem fiyatı uygun, hem oldukça karmaşık görünmesine rağmen mantığını çözünce kolayca anlayabildiğiniz bir metro ağı var, hem de dakik. Otobüs, tren ve metroyla her yere kolayca ulaşabilirsiniz. Çift katlı, kırmızı, ikonik Londra otobüsleriyle yolculuk etmek de ayrıca harika. Bir Oyster kart alın ve Londra’yı keşfetmenin tadını çıkarın!

Paris (Fransa)

Paris’i keşfetmenin yolu, daha önce hiç bulunmadığınız sokaklarda tabana kuvvet yürümekten geçiyor elbette ama metro ağı denince akan sular duruyor. Kesinlikle çok iyi tasarlanmış bir metro ağı var. Avrupa’nın en yoğun ikinci metro sistemi burada. 16 hat üzerinde 300’den fazla istasyon sayesine şehirde aklınıza gelen hemen her yere gidebilirsiniz. Şikayet edebileceğiniz tek konu; bazı duraklardan caddeye ulaşmak için birkaç dakika yürümek ya da merdiven çıkmak zorunda kalmanız. Bölgesel tren sistemi de kusursuz çalışıyor.

Zürih (İsviçre)

Hem şehir içinde hem de şehir dışında kolay ve hijyenik bir toplu taşıma sistemine sahip. Dünyanın yaşanacak en güzel şehirlerinden biri olmasına hiç şaşırmıyor insan doğal olarak. Şehrin her yerini birbirine bağlayan toplu taşıma sistemi aynı zamanda birbirine de bağlı yani tren, otobüs ve tramvayda aynı bileti kullanabilirsiniz.

Stokholm (İsveç)

Kuzey’in tasarım başkenti Stokholm’ün toplu taşıma sistemi dünyanın en iyileri arasında. İsveç’in mükemmel demiryolu ağına bağlanıyor. Basit ve kullanımı kolay. Otobüs, tren, metro ve feribot sistemleri kusursuz işliyor. Metro istasyonları ünlü sanat galerilerini aratmıyor. İstasyonların büyük bir bölümünde göç ya da kadın haklarıyla ilgili tablolar, afişler ve heykellere rastlayabilirsiniz. Popüler turistik mekanlara ulaşmanın en keyifli yolu ise tekneler.

Helsinki (Finlandiya)

Dünyanın en iyilerinden. Şehrin en ikonik sembolleri sarı-yeşil renkteki tramvaylar. Hem yerel halk hem de turistler tarafından övgüyle karşılanıyor. Otobüs, tramvay, metro, banliyö treni ve sizi komşu adalara bağlayan feribot hizmetinden oluşan çok yönlü bir ulaşım ağına sahip.

Amsterdam (Hollanda)

Her saniye yanınızda bitiveren bisiklet ordusundan kurtulmanın en kolay yolu elbette toplu taşıma. Tren, tramvay ve otobüs ağı oldukça gelişmiş. I Amsterdam Card, GVB Card, Amsterdam Travel Ticket’ın da aralarında olduğu pek çok toplu taşıma bileti bulabilirsiniz ama toplu taşımanın diğer şehirlere göre pahalı olduğunu göz önünde bulundurun.

Prag (Çekya)

Tramvay ve otobüsle seyahat etmenin insanı en mutlu ettiği şehirlerden biri Prag. Otobüsler, metrolar, fünikülerler, tramvaylar ve trenler kusursuz bir şekilde çalışıyor ve sizi şehrin her yerine götürüyor. Metrosu sadece üç hatlı olmasına rağmen oldukça kullanışlı.

Berlin (Almanya)

Berlin, dünyanın en iyi toplu taşıma hizmetlerinden birini sunuyor. U-Bahn, şehir içi raylı sistem S-Bahn ve otobüsler hem yerel halk hem de turistler tarafından severek kullanılıyor. Özellikle metro ağı tüm ihtiyacı karşılayacak ölçüde çeşitli ve kolay anlaşılır şekilde düzenlenmiş.

Seul (Güney Kore)

Çok gelişmiş metro ağının önce dakikliği sonra da temizliği, turistlerin şehirden memnun ayrılmasını sağlıyor. Dokuz hat olmasına rağmen Seul Metropolitan Metrosu şehrin hemen her yerine ulaşıyor. Yılda milyarlarca insanın kullandığı bu ulaşım ağının kusursuz işlemesi alkışı hak ediyor kesinlikle.

Madrid (İspanya)

Mükemmel bir şehir içi ulaşım ağına sahip olan sistem sizi aynı zamanda Avrupa’nın her yerine götüren hafif raylı trenlerle de bağlantı kuruyor. Geniş kapsama ağı çok kullanışlı. Metro istasyonlarının büyük bir bölümü ve otobüs istasyonlarının yüzde 100’ü tekerlekli sandalye erişimine uygun.

Hong Kong (Çin)

Nüfusun yüzde 75 gibi büyük bir oranı metro istasyonuna bir kilometre mesafede yaşıyor. Ulaşım sistemi, metro sisteminin büyüklüğü ve yüksek istasyon yoğunluğu, kusursuz altyapısıyla Toplu Taşıma Demiryolu (MTR), uygun fiyatı ve kesintisiz aktarmaları nedeniyle toplu taşıma denince övgüyü hak eden şehirlerden. Ayrıca toplu taşıma sistemine kısa yürüme mesafesinde oluşu da artı puan.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.