Uzak coğrafyalarda hayal gücünün sınırlarını zorlamak: Destansı seyahat rotaları

Şehir gezileri keyiflidir ancak bazı rotalar yaşattığı unutulmaz deneyimlerle hayatınızda gerçekten derin izler bırakır. Tek yapmanız gereken hayal gücünüzün sınırlarını zorlamak…

Gezi 29 Haziran 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Harika anıların merkezinde özel deneyimler var. Afrika’nın güzelliğine tanık olmak, devasa boyutlardaki Antarktika’yı keşfetmek ya da Ruanda’nın yaban hayatını dağ gorilleriyle izlemek… Hayatınızı değiştirecek destansı seyahatlere hazır mısınız?

En ünlü dairesel hareket: Doğu Afrika’nın ‘Büyük Göç’ünü yakından izlemek

Dünyadaki en etkili memeli göçlerinden birine şahit olmaya hazır mısınız? Büyük Göç, Tanzanya’daki Serengeti Ulusal Parkı ile Kenya’daki Masai Mara Ulusal Koruma Alanı arasında yapılan yıllık ve dairesel bir hareket. Antilop, ceylan, zebra ve impala gibi yaklaşık 2 milyon hayvanın yiyecek ve su bulabilmek için kurak topraklardan bol yağış alan bölgelere doğru yer değiştirmelerine deniyor. Kenya’da ve Tanzanya’da Büyük Göç’ün en yoğun dönemi temmuz ve ağustos ayları. Ancak bu dönemin en büyük dezavantajı aşırı kalabalık olması.

Önde gelen vahşi doğa bölgelerinden biri: Okavango Deltası (Botswana)

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Okavango Deltası dünyanın denize dökülmeyen en büyük iç deltası. Her yıl binlerce turisti ağırlayan deltada basit kampların dışında lüks safari orman evleri ve lüks oteller de bulunuyor. Okavango Deltası, dünyanın önde gelen vahşi doğa bölgelerinden biri. Kurak sezon boyunca yaklaşık 260 bin memeli delta etrafında toplanıyor. Botswana safari gezileri Okavango Deltası’nın yanı sıra Chobe Ulusal Parkı, Chobe Nehri, Moremi Ulusal Parkı, Savüt Kanalı ve Kavrivi gibi bölgenin özel noktalarını da görme fırsatı sunuyor. Ayrıca tekne safarisi de yapabilirsiniz.

Dünyadaki en büyülü deneyimler arasında: Dağ gorillerinin yürüyüşünü izlemeye davetlisiniz (Ruanda)

El değmemiş ormanlar ve nefes kesen bir doğa… Dağ gorilleriyle kendi ortamlarında buluşmak ve goril safarisi Ruanda’nın yaban hayatında olağanüstü bir deneyim. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Bwindi Milli Parkı sıra dışı bir Afrika deneyimi sunuyor. Goril yürüyüşünü izlemek için 3 günlük turlar yapılıyor. Bu turlar kapsamında goril yürüyüşünün yanı sıra Kigali Soykırım Anıtı, Kimironko Yerel Pazarı, Nyamirambo Kadın Merkezi, Kivu Gölü ve Kigali Şehri görülebilir. Ayrıca dağ gorillerinden şempanzelere kadar tüm vahşi hayata tanıklık edeceğiniz Uganda & Ruanda Goril Safarisi de yapılıyor.

Çılgın kalabalıktan uzakta… Baharat Adaları (Endonezya)

Bembeyaz kumsallar ve inanılmaz bir doğal güzellik. Molukkaan ya da Baharat Adaları diye bilinen Maluku adaları, Endonezya’nın güneyinde bir takımadalar bölgesi. Papua ile Sulawesi arasında uzanan bu ufacık adalar, Hindistan cevizi ve karanfillerle dolu yemyeşil ormanlarıyla ünlü ve asırlar boyunca eski dünyanın baharat ihtiyacını karşılamış. Batur Dağı’nda gün doğumunu izlemek ve Tegalalang pirinç teraslarını görmek unutulmaz bir deneyim olabilir.

Renkli sokaklar, Budist tapınakları ve mistik manzaralar… Tayvan’ı keşfetmek

Portekizli denizciler tarafından ‘Güzel Ada’ olarak anılan Doğu Asya ada ülkesi Tayvan ya da diğer adıyla Çin Cumhuriyeti, tapınakları, milli parkları, gökyüzü feneri dükkanlarının yer aldığı otantik şehir yaşamı ve Budist manastırlarıyla sıra dışı rotalara meraklı gezginler için harika günler vadediyor. Taroko Milli Parkı, Taroko Cimu Köprüsü, Ulusal Saray Müzesi, Shifen Şelalesi, Pingxi, dağ kasabası Jiufen, Sun Moon Gölü, Pinglin Çay Müzesi, Gökkuşağı Köyü, Ulusal Taichung Tiyatrosu ve Yangmingshan Yanardağı, Yeh Liu Geo Park, 1700’lerde inşa edilen Lungshan Tapınağı ile Xuanguang Tapınağı ve Ci en Pagodası’nın bulunduğu Alishan Güneş Ay Gölü mutlaka görülecekler listenizde olmalı.

Yaban hayatıyla eşi benzeri yok: Amazon yağmur ormanlarında doğanın büyüklüğüne hayran kalmak

Amazon Havzası’nın çoğunun kaplayan yağmur ormanları, Güney Amerika’da Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunuyor. Ormanların yüzde 60’ı Brezilya, yüzde 13’ü Peru sınırları içerisinde. Bu ormanlar biyolojik çeşitliliğe sahip yaban hayatıyla son derece destansı. 40.000 ağaç çeşidi, 2000 kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2200 balık çeşidi ile 128.843 çeşit omurgasız hayvan bulunuyor. Ayrıca 400’den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor. En iyi konaklama seçeneklerini ve güvenilir rehberleri bulmak için kapsamlı bir araştırma yapmayı unutmayın.

Devasa boyutlarda görsel bir şölen: Dünyanın son sınırı Antarktika’da zamanı durduran bir macera

Zamanın donduğu, büyük bir buz katmanının zırh gibi örttüğü Antarktika’nın vahşi doğasına yapılacak bir gezinin kesinlikle unutulmaz olacağı kesin. Antarktika kıtası, Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunuyor ve Güney Kutbu’nu içeriyor. Ayrıca içinde ülke bulunmayan tek kıta. Binlerce penguenin toplandığı, fokların buzdağlarında miskin miskin güneşlendiği Antarktika, dünyanın son sınırını evi olarak gören türleri keşfetmek için muhteşem bir yol. Kıtada 35 penguen türü, 200 balık türü, 12 balina ve onlarca farklı kuş türü yaşıyor.

‘Büyük Yürüyüş’ rotası: Milford Yürüyüş Parkuru (Yeni Zelanda)

Yeni Zelanda, engebeli manzaraları ve yoğun ormanlarıyla muhteşem bir ada ülkesi. Güney Adası’ndaki Milford Track, Fiordland Milli Parkı’ndaki dağların ve ılıman yağmur ormanlarının ortasında yer alan bir yürüyüş rotası. Parkur, yürüyüş sezonu olan nisan-ekim ayları arasında muhteşem manzaralar sunuyor ancak her gün 40 yürüyüşçünün patikaya çıkmasına izin veriliyor. Yeni Zelanda Koruma Bakanlığı bu parkuru Büyük Yürüyüş olarak sınıflandırıyor ve parkur boyunca üç kulübe bulunduruyor: Clinton Hut, Mintaro Hut ve Dumpling Hut. Ayrıca üç özel pansiyon ve dört günlük barınak da mevcut.

Eğlence dolu bir macera: Nadaam Festivali (Moğalistan)

Moğolistan eşsiz bir tarihe, muhteşem manzaralara ve renkli göçebe kültürüne sahip ancak bu güzel Doğu Asya ülkesine seyahat yapmak titiz bir planlama gerektiriyor, çünkü birçok yerde yurt içi uçuşlar ve konaklama sınırlı. ‘Erkeklerin üç oyunu’ olarak da adlandırılan, Moğollar’ın en ünlü festivali Naadam, Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da, 11-13 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor ve dansçılar, sporcular, at binicileri ve müzisyenlerin yer aldığı görkemli bir törenle açılıyor. Cengiz Han’ın Moğolların dokuz kabilesini temsil eden dokuz at kuyruğu, Naadam şenliklerini açmak için Sukhbaatar Meydanı’ndan oyunları yapıldığı stadyuma doğru törenle taşınıyor. Törenin ardından okçuluk, at yarışı ve Moğol güreşi dallarında oyunlar yapılıyor. Kadınlar at yarışı ve okçuluk dallarında yarışıyor. Spor Stadyumu çevresinde at sütünden yapılmış özel bir içecekle birlikte geleneksel yemekler veya Khuushuur servis ediliyor.

Antik Mısır cazibesi: Nil Nehri Gezisi

Nil Nehri, dünyanın en uzun 2’nci nehri. Kahire, Hartum, Jinza ve Juba şehirlerinden geçen Nil Nehri’nde yapılan turlar İstanbul-Kahire ya da İstanbul-Hurgada uçuşuyla başlıyor. Kahire, Mısır’daki en büyük tapınak kompleksi olan Karnak Tapınağı, Luksor Tapınağı, Gize piramitleri ve Sakkara Piramiti gezisinin ardından Nil Nehri turu ile devam ediyor. Turda Abu Simbel Tapınağı, Aswan, İskenderiye, Philae Tapınağı, Kom Ombo Tapınağı, Edfu Tapınağı, Krallar Vadisi ve ilk kadın firavun olan Hatşepsut’un tapınağı görülebilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.