Yaşasın ‘La Dolce Vita’

Gezi 19 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

İtalya denince aklınıza Roma, Venedik, Milano ve Floransa gibi muhteşem şehirler geliyor değil mi? Haklısınız. Ancak bu güzel ülke sadece bunlardan ibaret değil elbette. Şimdi güzelliğiyle dillere destan küçük İtalyan kasabalarını dolaşıp, “yaşasın hayat” demenin tam zamanı!

Portofino

Pastel renkli evleri, küçük limanı ve ünlü meydanıyla Liguria’nın en popüler yerlerinden biri kuşkusuz. Tipik Ligurya evlerinin çevrelediği körfezi, limana bakan San Martino Kilisesi ve yan yana sıralanan restoranlarıyla adeta şık bir kartpostal gibi önünüzde uzanacak. Bir de kulaklarınızda Dalida’dan ‘Love in Portofino’ çalarsa değmeyin keyfinize!

Manarola

Fransa sınırından başlayıp Toskana’ya kadar uzanan ve muhteşem kıyı şeridinden dolayı İtalyan Rivierası olarak da anılan Ligurya bölgesindeki Cinque Terre’nin beş köyünden en güzeli. Bir kayalığın ucunda kurulan köy, denize ulaşan rengarenk evleriyle çok ünlü. Gün batımlarının muhteşem olduğunu söylemeye bile gerek yok. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Manarola, kayalık yamaçlardan aşağı sıralanan evleri ve İtalyan lezzetleriyle gönlünüzde taht kuracak.

Bevagna

Yemyeşil tepeleri ve vadileriyle ünlü Umbria bölgesinde, Assisi ile Spoleto arasında kalan tipik bir Orta Çağ köyü. Zamanın yavaşladığı gizli bir hazine. Şarap imalathaneleri, üzüm bağları, sokakları, kiliseleri, müzeleri, şık çeşmeleri ve yürüyüş alanlarıyla keşfetmekten zevk alacağınız bir gizli cennet.

Positano

İtalya’nın Campania bölgesindeki Amalfi sahilinde yer alan Positano, deniz ve dağların arasına tünemiş, turkuaz rengi denizi, pastel renkli Akdeniz evleriyle Avrupa’nın en romantik noktalarından biri. Dik yamaçlar üzerinde uzanan bu zarif ve şık şehir, Mağribi tarzındaki evleriyle çok ünlü. Buradan Capri ve Ischia adalarına da kolayca geçebilirsiniz.

Varenna

Como Gölü’nün en güzel kasabalarından biri. Bu küçük balıkçı kasabasında iskeleden rıhtım boyunca yürüyün, göle inen küçük ve dar sokakları, gölün panoramik manzarasına sahip mekanları keşfedin, zeytin ağaçlarıyla çevrili bir Orta Çağ kalesi olan Castello di Vizio’ya çıkın. Gördüğünüz her manzaranın sergilenmeye değecek bir fotoğraf karesi kadar güzel olacağından şüpheniz olmasın.

Neive

Piyemonte bölgesine bağlı Cuneo ilindeki bu küçük Orta Çağ köyü, tarihi boyunca toprak sahibi soyluların ikametgahı olmuş. Neive’nin tarihi merkezi, Saat Kulesi’ne doğru tırmanan Arnavut kaldırımlı dar sokaklardan ve zarif binalardan oluşuyor. Neive’ye giden sokaklar, üzüm bağları ile yeşil tepelerin oluşturduğu bir manzaradan geçiyor. Harika şarapların üretildiği bir bölgede olduğunuzu unutmayın ve şarap imalathanelerini mutlaka gezin.

Matera

Kesinlikle nefes kesen ve sıra dışı bir rota! Basilicata bölgesinin ortasında yer alan bu şehir Arap, Bizans ve Fransız etkilerini taşıyor. Sessiz, huzurlu ve görkemli Matera, kaya kiliseleriyle adından söz ettiriyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan şehri ve kayalara oyulmuş evlerini keşfetmenin en iyi yolu yürümek.

Bellagio

İtalyan ‘La dolce vita’ anlayışının kanlı canlı kanıtı. Lombardiya bölgesine bağlı, Como Gölü kasabalarından biri olan Bellagio, Menaggio ve Varenna arasında bulunuyor ve ‘Como Gölü’nün incisi’ olarak nitelendiriliyor. Şık ve güzel villaları, parke taşlı sokakları, teraslı bahçeleri, butikleri ve restoranlarıyla dünya çapında haklı bir üne sahip.

Albori

Güney İtalya’nın Campania bölgesindeki bu küçük cennet, begonvillerle süslenmiş dar sokaklarıyla İtalya’nın en güzel köylerinden biri. Amalfi sahiline bakan bir yamaçta yer alan Albori, yamaçtan denize doğru uzanan rengarenk evleriyle ünlü. Özellikle fotoğrafçılık tutkunlarının göz bebeği.

Orvieto

Umbria bölgesinin tepelerinde yer alan Orta Çağ kasabalarından biri olan Orvieto’da, parke taşlı patikalar eski meydanları ve heybetli gotik kiliseleri birbirine bağlıyor. Kasaba St. Patrick Kuyusu (Pozzo di San Patrizio) gibi antik yapıları, Orvieto Duomo, labirenti andıran tünelleri, mağaraları ve yeraltı şehirleriyle dünya çapında ünlü.

San Gimignano

Floransa ve Siena arasında kurulan, Toskana’nın en müthiş Orta Çağ kasabalarından biri. Tipik Orta Çağ mimarisini korumasından dolayı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Dar sokakların, ilginç meydanların ve asırlık kulelerin karşıladığı köyde ev yapımı makarnaların, Toskana şaraplarının ve gün batımının tadını çıkarmaya doyamayacaksınız.

Alberobello

Puglia bölgesinin en ilginç köylerinden biri. Trullo adı verilen konik çatılı, eski yapı tekniklerinin en güzel örneklerini sunan, harçsız yapılan kuru taş kulübeleriyle ünlü. İtalya’nın UNESCO Dünya Mirası alanlarından biri.

Sorrento

Amalfi sahilinde bir yamacın eteklerinde uzanan Sorrento, küçük sokakları ve kusursuz manzarasıyla güney İtalya’nın en güzel şehirlerinden biri. Dağ ve deniz manzarasının buluşmasının yanı sıra, limon ve portakal bahçeleriyle gönlünüzü fethedecek. İşin güzel yanı, buradan Capri Adası’na ve Napoli’ye feribotla kolayca ulaşabilirsiniz.

Cefalu

Dünyanın en güzel adalarından Sicilya’nın pastoral kasabası Cefalu, uzun bir sahil şeridinde sıralanan muhteşem plajları sayesinde çok popüler. Bu güzel kasaba dar sokakları, balıkçı tekneleriyle dolu limanı, Orta Çağ mimarisi ve harika restoranlarıyla adından söz ettiriyor ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Castelmezzano

İtalya’nın en eşsiz antik köylerinden biri. Basilicata bölgesinde bulunan Castelmezzano, dik merdivenlerden, dar sokaklardan ve kayalara tırmanan evlerden oluşan bu ortaçağ mücevheri. Dolomit dağlarının kalbinde yer alan köy, kayalık bir havzaya gömülmüş taş evlerden oluşuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.