Yemyeşil kırlar, harika kasabalar ve nefes kesen bir doğa: Romantik yol rotalarını keşfetmenin tam zamanı

Gezi 31 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Bahar kapıda bekleyip gözlerini nazlı nazlı kırpıştırırken biz de doğanın uyanışına tanık olmaya hazırlanıyoruz. Peki, baharı dünyanın en romantik yollarında ya da uzun soluklu rotalarında karşılamaya ne dersiniz?

Bu yollar muhteşem güzelliklere açılıyor

Açık yol hissini yaşamayı sever misiniz ya da güzel kırlardan geçerken pencerenin önünden akıp giden kasabaların huzur veren görüntüsünü? Yanıtınız ‘evet’ ise kırsal güzelliklerden, harika kasabalardan ve nefes kesen dağ geçitlerinden geçerek sizi muhteşem manzaralara götürecek bir yol haritası sizi bekliyor.

Romantik Yol (Almanya)

Alp dağlarının görkemli eteklerinde, kuzeydeki Würzburg ile güneydeki Füssen şehirlerini yani Almanya’nın orta kısmıyla güney kısmını birbirine bağlayan Romantik Yol 28 kasabadan oluşuyor. Rota, tepeler ve pitoresk göllerle dolu doğal güzelliklerinin dışında muhteşem Orta Çağ şatolarına, kalelerine ve köprülerine ev sahipliği yapıyor. Kaplıca ve SPA merkezlerinin de yer aldığı, yeşilin her tonunu cömertçe sunan Romantik Yol, Almanya’nın en güzel bölgesi Bavyera’ya kadar Kara Orman boyunca uzanıyor. Avrupa’nın en güzel köylerinden bazıları da bu rotanın içinde. Romantik Yol Würzburg’dan başlıyor. Tauber Vadisi, Rothenburg ob der Tauber, Nürnberg, Ausburg ile Neuschwanstein Şatosu’nun da bulunduğu Schwangau rotanın gözde durakları arasında.

Alman Alp Yolu (Almanya)

Muhteşem Alpler, huzur veren manzaralar ve kristal parlaklığında göller… Bu rota Almanya’nın en eski tatil rotası. Lindau’dan başlayan Alman Alp Yolu üzerindeki en popüler destinasyonlar Scheidegg, Bad Hindelang, Pfronten, Füssen, Oberammergau, Garmisch-Partenkirchen, Bad Tölz, Schliersee, Oberaudorf, Chiemgau, Reit im Winkl ve Berchtesgaden. Alman Alp Yolu kısa süre içinde Bavyera’nın en önemli turistik yerlerini görmenin mükemmel bir yolu. Aynı zamanda Almanya’nın en iyi cazibe merkezlerinden biri.

Peri Masalı Rotası (Almanya)

Kırmızı Başlıklı Kız’ın Alsfeld’deki evi, Pamuk Prenses’in Bad Wildungen’daki evi ya da Reinhardswald’da ‘Uyuyan Güzel’in Sababurg Şatosu… Bir masal diyarına yolculuk yapmak istiyorsanız kesinlikle doğru yerdesiniz. Bu yol destanlar ve masallar dünyasına unutulmaz bir yolculuk sunuyor. Hessen eyaletinde, Grimm kardeşlerin doğduğu kent olan Hanau’da başlayan Alman Masal Yolu, ‘Bremen Mızıkacıları’ masalındaki Kuzey Almanya kenti Bremen’de son buluyor. Yol boyunca 8 doğa parkı var. Güzergah üzerindeki turistik mekanlar, hayatlarının çeşitli aşamalarında yaşadıkları ve çalıştıkları yerlerin yanı sıra Grimm koleksiyonunda bulunan masallarla bağlantılı bölgeler de dahil olmak üzere Wilhelm ve Jacob Grimm kardeşler etrafında yoğunlaşıyor. Grimm Kardeşler ile bağlantılı olan ve güzergah üzerinde yer alan kasaba ve şehirler Hanau, Steinau, Marburg ve Kassel.

Cotswolds (Birleşik Krallık)

Bal rengi kireç taşından binaların yan yana sıralandığı caddeleri, kare pencereli evleri, Orta Çağ’dan uzanan taş köprülerin altından sakin sakin akan dereleri, patikaları, hanları, pub’ları, rengarenk hediyelik eşya dükkanları ve elbette akşam güneşiyle yıkanan yemyeşil tepeleriyle İngiltere kırsalında bir vaha Cotswolds. “İngiltere’nin Kalbi” olarak da anılan Cotswolds; Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire ve Worcestershire adlı beş bölgeden oluşuyor. Cennet gibi köyleri gezmek için ara sokaklarda gezinin, rüzgarın ve yağmurla yıkanmış yeşilliklerin sesini dinleyin. Yerel hanlarda konaklayın. Pub’larda bira çeşitlerini keşfedin. En güzel köyler ise Arlington Row ile Bibury, Castle Comb, Bourton-on-the-Water, Stow-on-the-Wold ve Burford.

Filozofun Yolu (Kyoto / Japonya)

Japonya’nın Kyoto kentinde Ginkaku-ji ve Nanzen-ji arasında kiraz ağaçlarıyla kaplı bir kanalı takip eden bu harika yaya yolu 1890’da açılmış ve 1912’de genişletilmiş. Patika, Biwa Gölü Kanalı’ndan su getiren sığ bir sulama kanalının yolunu izliyor. Rotanın bu şekilde adlandırılmasının nedeni, 20’nci yüzyıldan kalma iki Japon filozof ve Kyoto Üniversitesi profesörleri Nishida Kitaro ve Hajime Tanabe’nin burayı günlük egzersiz için kullandıklarının düşünülmesi. Yol üzerinde çeşitli tapınaklar var.

Vahşi Atlantik Yolu (İrlanda)

İşte kartpostalları aratmayacak güzellikte, muhteşem ve romantik bir yol. Cork County’den başlayıp Donegal County’de biten ve 2500 km’den fazla olan Vahşi Atlantik Yolu, Avrupa’nın en uzun sahil yolu. Nefes kesen kayalıklar, dağlar, plajlar ve koyların yanı sıra kadim zamanlardan kalma kaleler ve dev taş bloklar sizi bekliyor. Vahşi Atlantik Yolu, İrlanda’nın batı kıyısında bulunan bir turizm yolu. Rota ayrıca İrlanda kültürü ve misafirperverliğini sunan çok sayıda büyüleyici kasaba ve köyden geçiyor. Vahşi Atlantik Yolu beş bölüme ayrılmış: Donegal, Donegal-Mayo, Mayo-Clare, Clare-Kerry ve County Kerry-County Cork.

Uçurum Yolları (Les Trois Corniches / Fransa)

Alfred Hitchcock’un 1955 tarihli ‘To Catch a Thief’ filminde de kullanılan bu harika yollar filmin en unutulmaz sahnelerinden birine hayat verdi. Grace Kelly ve Cary Grant’in üstü açık mavi bir arabayı Les Corniches boyunca sürdüğü sahne sinema tarihinin unutulmazları arasında. Nice ile Monako arasındaki uçurumları kucaklayan Les Corniches Fransa’nın güneyinde, Fransı Rivierası’nda, Cote d’Azur’da bulunan üçlü sahil yolu. Bu üç yol birbirine ve Akdeniz’e paralel uzanıyor; sahili saran Corniche Inferieure, daha iç kısımda Grande Corniche ve ortada Moyenne Corniche var. Yol boyunca keşfedilecek harika kasabaların çoğu ise bu üç yol boyunca yer alıyor. Les Corniches Nice’den başlıyor. Monaco ve Monte-Carlo’ya geçip Menton’a uzanıyor ve üç yol tek bir rotada buluşuyor.

La Route des Grandes Alps (Fransa)


Uzak, muhteşem, yüksek ve nefes kesici… La Route des Grandes Alpes, Cenevre Gölü ile Fransız Rivierası arasındaki Fransız Alpleri boyunca tüm yüksek geçişlerinin üzerinden geçen efsanevi bir dağ rotası. Doğu Fransa’ya yapılan bu yolculukta büyüleyici göl kasabalarını ve dramatik Alpleri keşfederken, Fransız mutfağının tadına bakmak ödülünüz olacak. Rota eskiden Nice’te bitiyordu ama artık Saint-Martin, Turini ve Castillon vadileri üzerinden ulaşılan Menton’da sona eriyor.

Amalfi Sahili (İtalya)

Güzel ve romantik Amalfi sahili kesinlikle nefes kesici. Okyanus ve Sorrento Yarımadası’nın kayalıkları dahil olmak yaklaşık 80 km uzunluğunda olan ve Amalfi Drive olarak da bilinen strada statale 163 Amalfitana, Amalfi Sahili boyunca Sorrento’dan Positano’ya ve Amalfi kasabasına kadar uzanan ana yol. Duraklama ve trafik olmadan yolun tamamı yaklaşık 2 saat sürüyor. Salerno ile Positano arasındaki yol güzergahının büyük bir kısmı kıyıdaki kayalıkların kenarından oyularak Tiren Denizi’nin ve diğer tarafta yukarıdaki kayalıkların manzarasını sunuyor ve tepenin yamacına kurulan Positano köyünün içinden geçiyor.

Kuzey Sahili 500 (İskoçya)

Muhteşem sahiller, plajlar, engebeli dağlar ve balıkçı köyleri… Kuzey Sahili 500 İskoçya’nın kuzey kıyısı boyunca uzanan, Inverness Kalesi’nde başlayıp biten bir rota ve tabii ki muhteşem manzaralara sahip. İskoçya’nın kuzey dağlarındaki birçok özelliği tek bir tur rotasında birbirine bağlıyor. Inverness’ten başlayan Kuzey Sahili 500, Ross ve Cromarty, Sutherland ve Caithness gibi geleneksel ilçelerden geçiyor.

Çevre Yolu (İzlanda)

Şelaleler, buzullar, siyah kumlu plajlar, volkanlar ve kaplıcalarla son derece etkileyici bir rota. Bu muhteşem adaya hayran kalmak için yapabileceğiniz en iyi hareket. Rota 1 veya İzlanda Çevre Yolu olarak da bilinen Çevre Yolu, muhteşem İzlanda’yı tamamen çevreleyen bu ünlü rota, nefes kesen manzaraları nedeniyle en romantik yol gezilerinden biri olarak kabul ediliyor. Başlangıç ​​Noktası ise İzlanda’nın başkenti Reykjavik. Jökulsarlon gibi buzul lagünleri, Seljalandsfoss ve Skogafoss gibi ikonik şelaleler, Geysir ve Hverir gibi jeotermal alanlar, Reynisfjara’nın siyah kum plajı ve Snæfellsjökull Milli Parkı başlıca görülecek yerler arasında.

Herzerlstrasse (Slovenya)

Avusturya ve Slovenya sınırındaki üzüm bağlarının arasında kalan kalp şeklindeki bu yol, dünyanın en güzel köşelerinden biri. Ayrıca sunduğu muhteşem doğal güzelliğiyle instagram’ın da en popüler rotaları arasında. Yerli halk ve turistlerin göz bebeği. Muhteşem manzarayı Buschenschank Dreisiebner’den görebilirsiniz ve birkaç güzel fotoğrafın ardından güzel bir kadeh şarap eşliğinde şarap bölgesine harika bir geziye çıkabilirsiniz. Ünlü şarap kasabası Gamlitz arabayla sadece 10 dakika mesafede. Sulztal Şarap Rotası üzerinden Steiermark üzüm bağları boyunca uzanın. Güney Steiermark Şarap Rotası boyunca Gamlitz, Ratsch, Glanz ve Leutschach gibi kasabalarda mola verebilirsiniz. Herzerlstrasse çevresindeki bölge sizi üzüm bağlarının güzel manzarası eşliğinde kısa yürüyüşlere de davet edecek.

Klausen Geçidi (İsviçre)

Bozulmamış bir doğa ve nefis manzaralar… Dünyanın en etkileyici ve görülmeye değer yollarından birini sunan, en iyi İsviçre manzaralarından bazılarını ayağınıza getiren Klausen Geçidi, Uri Kantonu ile Glarus Kantonu arasındaki İsviçre Alpleri’nde bulunan muhteşem bir dağ rotası. Glarus’u orta İsviçre’ye bağlayan Klausen Geçidi’ne çıkış, Linthal Vadisi’nde başlıyor. Birkaç keskin virajdan sonra yol geniş ova Urnerboden’e ulaşıyor. Töd ve Clariden dağlarını bağlayan bu dağ yolu, yüksek Braunwald Platosu’nu Urnerboden ile birleştiriyor.

Transfagarasan Otoyolu (Romanya)

Adını Fagaraş Dağları’ndan alan Transfagarasan Otoyolu, olağanüstü tünellerden ve olağanüstü dağ zirvelerinden geçiyor. Romanya’nın Karpat Dağları’nın güney kesiminden geçen bu dağ yolu, Piteşti yakınlarında bulunan Bascov köyünden başlıyor. Transalpina’dan sonra ülkenin ikinci en yüksek asfalt yolu. 70’li yılların başında stratejik bir askeri güzergah olarak inşa edilen yol, Transilvanya’nın tarihi bölgelerini ve Eflak’ı birbirine bağlıyor.

Estoril Sahil Yolu (Portekiz)

Lizbon’dan Sintra’ya çıkacağınız yolculukta Estoril Sahil Yolu boyunca küçük Portekiz köylerine rastlayacaksınız. Muhteşem yemeklerin, manzaraların ve plajların tadını çıkarın. Yol boyunca ana duraklar Belem, Estoril, Cascais, Cabo Roca ve Sintra. Lizbon’dan ayrıldıktan sonra ilk ana durağınız, Museu Nacional dos Coches’in bulunduğu Belem. Plajlar ve tarihi binalarla dolu Estoril, tarihi şehir merkezi, pitoresk plajları ve müzeleriyle Cascais, Portekiz’in en batı noktası olan, ünlü deniz feneriyle adından söz ettiren Cabo Roca ile uhteşem mimarisine, Mağribi Kalesi’ne ve Monserrate Sarayı’na hayran kalacağınız Sintra unutulmaz günler vadediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.