Yeni seyahat deneyimlerine hazır mısınız?

Gezi 20 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Yeni bir yıl, yeni başlangıçlar, yeni planlar… 2024 yılının seyahat trendleri gezginler için ilham verici olabilir. Yapmanız gereken tek şey sonsuz fırsatlar arasından ilgi alanlarınızı güncellemek ve harekete geçmek.

Kişiselleştirilmiş tatilin önlenemez yükselişi

Sağlıklı yaşam merkezlerine, astro-turizme, eko-turizme ya da ekstrem rotalara odaklanan turizm türleri, seyahat tutkunlarının yaşam tarzları ve ilgi alanlarıyla uyumlu, kişiselleştirilmiş deneyimlere son yıllarda artan bir şekilde öncelik veriyor. Değişen dünya ile beraber seyahat anlayışları da şekil değiştiriyor. Tatil anlayışı artık sadece lüks konaklamalardan ibaret değil. Tatil çiftliklerine, ev takaslarına ya da ev kiralama sistemlerine artan ilgi bu yılın turizm trendlerini de belirleyecek gibi görünüyor. Macera tutkunları ya da kültürel kaşiflerin sayısı çığ gibi artıyor. Tüketici odaklı anlayış, sürdürülebilir bir turizmin desteklenmesine yardımcı oluyor.

“Hey, bilim meraklıları, bir araya gelin!”

Antartika’yı, Grönland’ı keşfetmek, buzkıran gemisiyle Kuzey Kutbu’nu görmek istemez misiniz? Norveç’te Svalbard takım adalarının çevresinde gemiyle dolaşabilir, muhteşem buzulları görebilirsiniz. Kutup ayılarını görmenin heyecanından bahsetmiyorum bile. Bilim odaklı keşif gezileri son yıllarda popülaritesi artan bir turizm segmenti olarak karşımızda. Keşif gezileri uzmanlarla beraber yeni yerleri öğrenme şansı sunarken, bilim odaklı seyahat de bu yılın öne çıkan bir trendi.

Astro-turizme ilgi artıyor

Kuyruklu yıldızları mı izlemek istersiniz, Samanyolu’nu mu, meteor yağmurunu mu yoksa Kuzey ışıklarını mı? Teleskoplarla gök olaylarını izlemekten astronomi rehberliğine kadar geniş hizmetler sunan astro-turizm destinasyonları meraklılarını bekliyor. Doğa ve astronomi tutkusunu keyifli zaman geçirmekle birleştiren seyahat tutkunlarının göz bebeği olan astro-turizm de son yıllarda hızla büyüyen anlayışlardan biri. Astronomi temalı turlar büyük ölçüde açık gökyüzüne dayanıyor ve gezginlere temiz hava soluması ve kirli şehir hayatından kaçış sağlıyor. Finlandiya, Kanada, Norveç, İzlanda, Yeni Zelanda, Şili ve Portekiz astro-turizm denince öne çıkan rotalar arasında başı çekiyor.

Bir yemek arkeoloğuna dönüşmeye ne dersiniz?

Farklı kültürlerin mutfak hazinelerini ortaya çıkarmak ve geleneksel yemeklerin işçiliğini keşfetmek yükselen bir seyahat trendi. Gezginlerin en çok odaklandığı konuların başında mutfak deneyimleri geliyor. Yerel mutfaklara ya da iyi restoranlara sahip bölgelere ilgi artıyor. Şef liderliğinde çıkılan gastronomi gezileri popülaritesini arttırıyor. Yerel şeflerden o yerin mutfak kültürünü öğrenme, yemek pişirme derslerine katılma, bir kültürün mirasında yer alan lezzetleri keşfetme, bir cazibe merkezi olmuş durumda. Yeni farklı kültürleri tanırken özellikle yemek kültürleriyle ilgilenmek tatil tercihleri için belirleyici bir nokta.

‘Carpe diem’ mottosunun izinden gitmek

Bilinmeyenin cazibesine kapılmak ve carpe diem mottosu da 2024 yılında adından söz ettiren trendlerden biri. Yaşadığın ana hesap vermek, anı yakalamak ve hayatın tadını çıkarmak mottosu yani carpe diem modern gezginler arasında çok popüler. Amaç elbette günlük yaşamın monotonluğundan kurtulmak ve artık sıradanlaşan deneyimlerden kaçınmak. Somut bir plan yapmadan kendinizi rüzgarın akışına bırakmak.

Eko-dalış trendi yükseliyor

Deniz ekolojisini korumak son yılların en önemli girişimlerinden biri. Eko-dalış programları, dünyanın en iyi destinasyonlarından birinde dalış yaparken çevre için iyi bir şeyler yapmayı, hızla değişen resiflerin ve okyanus hayatının gelecek nesiller için var olmasını sağlamayı amaçlıyor. Sürdürülebilir tüplü dalış merkezlerinde katılımcılara, resifleri etkileyen krizlerle mücadele etmek için dünya çapındaki bilim adamlarından oluşan ekiplerle birlikte çalışma fırsatı sunuluyor. Eko-dalış programlarında temizlik dalışına çıkıyorsunuz. Dalgıçlara temizlik çantası ve çöpleri toplamak için koruyucu eldivenler veriliyor.

Zihinsel sağlığı güçlendirecek programlar

2023 tüm dünya için zorlu bir yıldı. Jeopolitik gerilimler, küresel felaketler, artan işsizlik, ekonomik bunalımlar, savaşlar ve salgın hastalıklar kasırga etkisi yarattı. Uzmanlar, tüm bu olumsuzlukların 2024 yılında dinlenme, rahatlama ve inziva odaklı turizmin artmasına neden olacağını vurguluyor. Sağlık turizmi, 2024 yılında yükselişe geçecek. Dinlenirken aynı zamanda enerji toplamak ve yenilenmek önüne geçilemez bir ihtiyaç olarak önümüzde uzanıyor. Fiziksel ve zihinsel sağlığınız güçlendirecek bir seyahat programı yapmak ve kelimenin tam anlamıyla yeni bir hayat felsefesi olarak yavaşlamak, yaşamınıza ihtiyacınız olan huzuru getirebilir.

Müzik turizmi kitleleri buluşturacak
Küresel seyahat söz konusu olunca ünlü sanatçıların, grupların ya da orkestraların konserleri dünyanın dört bir yanından insanı aynı yerde buluşturabiliyor. Konserler ve festivaller geniş kitlelerin seyahat eğilimlerini şekillendiriyor. Dünyaca ünlü grupların turne tarihleri anal ortamda en çok arananlar listesinde yer buluyor. Müzik tutkunlarının bu seyahatleri ülkelerin turizm gelirlerini de arttırıyor doğal olarak. Konser tarihlerini kapsayan çeşitli süreçlerde uçuş oranlarında ciddi bir artıştan söz ediliyor. Tatil için savurganlık yapmak istiyorsanız en sevdiğiniz sanatçının konseri için bir yurt dışı planından daha güzel ne olabilir?

Yapay zeka seyahatinizi planlayabilir

Teknoloji odaklı seyahat 2024 yılında sık duyacağımız kavramlar arasında. Hakkında geniş tartışmalar süre dursun yapay zeka uygulamaları tatil planınızı yaparken en büyük yardımcınız olma yolunda ilerliyor. Yeni ChatGPT eklentileri sanal bir seyahat asistanı gibi davranarak müşteri ihtiyaçlarını dinliyor ve kitap bağlantılarıyla birlikte anında otel ve seyahat planı önerileri sunuyor. Özelleştirilmiş seyahat programları seyahat anlayışlarına yeni bir soluk getirecek.

Düşük bütçeli geziler artacak

Artan seyahat maliyetleri ve enflasyon büyük bir kesim için uzun soluklu tatilleri imkansız hale getirdi. Kişisel harcamaların küçülmesi sadece ülkemiz için değil dünya söz konusu olunca da inkar edilemez bir gerçek. 2024 yılı ile beraber zaman ve paradan tasarruf ettiren, kolay ulaşılabilir ve nispeten düşük maliyetli yakın destinasyonlara talep artacak ve iç turizm güçlenecek. Unutulmaz bir tatil geçirmek için dünyaca ünlü metropollere akın etmek yerine yaşadığınız coğrafyanın yakın rotalarını da keşfedebilir, yol gezilerine çıkabilirsiniz.

Ev takasına hazır mısınız?

‘Holiday’ filminde olduğu gibi hayalinizdeki evde tatil yapmaya ne dersiniz? Pahalı oteller ya da Airbnb konaklamaları şık ve güzel zamanlara vesile olabilir ama bu uğurda verilen ağır ücretlerden kurtulmak gezginler için önemli bir tercih sebebi. Ev takası tam da bu noktada devreye giriyor. Uzun zamandır süren bu uygulama bu yıl da değişen turizm trendlerinin belirleyici unsurlarından biri olacak. Kalacağınız süre boyunca kendi evinizi teklif ederken kendinize yurt dışında ücretsiz bir ev garanti ediyorsunuz.

Bleisure seyahatlerinin popülaritesi arttı

Bleisure kelimesi ‘iş’ ve ‘eğlence’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor ve iş insanlarının kurumsal bir geziye bazı geziler ekleme eğilimini, o gezinin kişisel amaçlarla uzatılmasını ifade ediyor. Bir konferanstan önce veya sonra birkaç günlük bir tatil programı yaparak iş ve eğlenceyi birleştirebilirsiniz. Bleisure seyahatlerinin 2024 yılında iş seyahatlerinin yerini alması öngörülüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.