1 Mayıs kutlamasının ilk adresi belli oldu

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının Maltepe Meydanı'nda yapılacağını açıkladı.

Gündem 19 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Emek ve meslek örgütleri, bu seneki 1 Mayıs programını açıkladılar. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda açıklama yaparak 1 Mayıs’ın Maltepe Meydanı’nda kutlanacağını duyurdu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı açıklamada, “Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ın meydanının Taksim olduğunu belirterek, “Taksim’in özgürleştirilmesi mücadelesinin sonrasında 2013 yılından beri var olan Taksim yasağı, bu ülkedeki bütün yasakların simgesidir. Biz inanıyoruz ve biliyoruz ki bu 1 Mayıs 2023, Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacaktır” dedi.

En son 2013 yılında kutlandı

İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları ile Taksim Meydanı birbiriyle özdeşleşmiş durumda.  1977 yılındaki 1 Mayıs katliamından sonra Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmıştı. 34 yıl aranın ardından 2011 yılında 1 Mayıs Taksim’de tekrar kutlandı. 2013 yılında dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 1 Mayıs kutlamaları için  Taksim Meydanı’nın yasaklandığını açıkladı. Bu yasağı tanımayan başta DİSK ve KESK olmak üzere sendikalar ve çeşitli siyasi partilerin  Taksim Meydanı’na çıkmak istemesi sonrası polisin sert müdahalesi ile karşılaşmıştı.

2013 yılında 1 Mayıs kutlamalarına kapatılan Taksim Meydanı konusunda, hükümetin ısrarı hala devam ediyor.

Her yıl Taksim Meydanı çevresinde alana girmek isteyen siyasi parti ve öğrenci gruplarıyla  polis arasında arbede yaşanıyor.

İlk 1 Mayıs mitingi Selanik’te yapıldı

Türkiye’de 1 Mayıs kutlamasının  tarihi 19011 yılına kadar gidiyor.

Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı.

Osmanlı’nın ardından, Cumhuriyet döneminde Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs 1922’de Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923 yılında oldu.

Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs kutlamasında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı.

12 Eylül askeri darbesinin resmi tatil olmaktan çıkardığı 1 Mayıs, yıllar sonra 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek,  kutlanmaya başlandı.

 

 

Hükümet kamu işçilerine zam teklifini yüzde 30'dan 40'a çıkardı, işçi beğenmediHükümet kamu işçilerine zam teklifini yüzde 30’dan 40’a çıkardı, işçi beğenmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.