LGS’de şampiyon sayısı artar: Hangi test ne kadar zordu, uzmanlar tek tek yorumladı

Liselere Geçiş Sınavı yapıldı. Uzmanlara göre bu yıl sınav görece kolaydı. 'Matematik üzmedi, Türkçe zorladı' diyen eğitimciler, sınavda başarıyı Türkçe sonuçlarının belirleyebileceğini söylüyor.

Gündem 5 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Liselere Geçiş Sınavı, bu yıl geçmiş yıllara göre daha kolaydı.

LGS sınavının soruları ve cevap anahtarları, sınavın sona ermesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinden yayımladı. Bu yıl, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle depremzede öğrencilere sadece birinci dönem işlenen konular soruldu. Birçok eğitim kurumunda öğretmenler, sınavın genel itibariyle kolay olduğu, Türkçe’nin belirleyici olacağını ve üst sıralamalardaki öğrenci sayısının artacağı görüşünde.

‘Şampiyon sayısı artacak’

GEN Koleji Eğitim Uzmanları, sınavdaki soruların MEB tarafından hazırlanan örnek sorularla benzer olduğunu belirtti. Soruların kolay olduğuna dikkat çeken Uzmanlar, “Tam puan yapan öğrenci sayısının geçen seneye göre daha fazla olmasını bekliyoruz” dedi.

Uğur Okulları Eğitim Uzmanları, yaptıkları değerlendirmede kolay ve orta zorlukta soru sayısının zorlayıcı sorulara göre daha fazla olduğunu belirtiler. Özellikle matematik sınavının geçmiş yıllara göre daha kolay olduğunun altını çizdiler.

Nesibe Aydın Okulları Eğitim Uzmanları, sınavla ilgili yaptıkları ilk değerlendirmede, 2023 LGS’nin 8’nci sınıf müfredatına uygun ve MEB’in yayımladığı örnek sorularla benzerlik gösterdiğini ifade ederek, matematiğin yüz güldürdüğünü, Türkçe’nin ise dikkat istediğini, sınavın öğrencilerin problem çözme, yorumlama, bilgiyi gerçek hayatla ilişkilendirebilme ve zaman yönetimi becerilerini ölçtüğünü söylediler.

‘Okumayı seven öğrenciler sonucu alabilir’

Özel Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’ndaki uzmanlara göre 2023 LGS Sınavı Türkçe soruları 8’inci sınıf kazanımlarıyla örtüşüyor. Sınavın özellikle okuma, yorumlama ve akıl yürütme kurgusuyla hazırlandığını belirten uzmanlar, “Soruların dili, öğrencilerin yaş seviyesine uygun olarak seçilmiş. Okumayı seven, okuduklarından bir sonuç çıkarmaya hevesli her öğrenci, bu sınavdan beklediği sonucu alabilir. Bu yıl kazanımlarda yer almasına rağmen cümlenin ögeleri kazanımından sınavda soru gelmemesi bizim için şaşırtıcı oldu. Bunun yanında yazım noktalama, fiilimsi sorusu ise öğrenci düzeyinde, yapılması mümkün sorulardı. Bu yıl geçmiş yıllara göre örnek sorularla çıkan soruların örtüştüğü de görüldü. Türkçede birkaç soru öğrencilerin için eleyici nitelikte. Bu sorulardaki çeldiricilerin güçlü olması yanlışların bu sorularda yığılmasına yol açabilir. Sınavın geneli bize şunu gösterdi ki bol bol kitap okumak, bu gibi sınavlarda zorlayıcı soruları çözmemizde en büyük yardımcımız. Öğrencilerin sınav hazırlık sürecinde enerjilerini dil bilgisi konularına değil; okuma, anlama ve yorumlama alanına vermeleri gerekiyor” dedi.

‘Matematik üzmedi, Türkçe zorladı’

Bilfen Ortaokulları uzmanları ise yaptıkları değerlendirmede “Matematik üzmedi, Türkçe zorladı” dedi. LGS 2023 Matematik sorularınının anlaşılır ve net ifadeler içeren soru köklerinden oluştuğunu belirten uzmanlar,  “Öğrencilerin yapabileceği soruların haricinde, cebirsel ifadeler ve olasılık konularında seçici soruların olduğunu gözlemledik. Üslü ifadeler, köklü ifadeler ve cebirsel ifade konularından ağırlıklı sorular geldi.Soruların genelinde görsellerin etkin kullanıldığını, metin kısmının geçmiş senelerdeki sorulara göre daha sade olduğunu ve görsellerle açıklayıcı hâle geldiğini söyleyebiliriz. Matematik testinin tamamı göz önüne alındığında öğrencilerden okuduğunu anlaması, analiz etmesi ve yaptığı çıkarımlarla çözüme ulaşması bekleniyordu. Birkaç soru dışında çözümü zaman alan, uğraştırıcı sorular bulunmuyor. Düzenli ders tekrarı yapan, anlamadan hiçbir konuyu geçmeyen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav” diye konuştu.

İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük sorularının dağılımı 2020’ye benzer

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, sınavın geçen yıllardakine benzer nitelikte bir sınav olduğunu düşündüğünü belirtirken “Okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşuyor. Soru dağılımı birinci dönem işlenmiş konulara neredeyse eşit şekilde yapılmış. Soru ve konu dağılımları 2020 LGS’ye benzer nitelikte” dedi.

Yılmaz, İkilap Tarihi ve Atatürkçülük soruları hakkında “Geçen yıllardakine benzer nitelikte bir sınav hazırlanmış. Orta güçlükte. Okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşuyor. Soru dağılımı birinci dönem işlenmiş konulara neredeyse eşit şekilde yapılmış” diye konuştu.

İngilizce’de ‘dikkat ölçer’ sorular vardı

Özel Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’ndaki uzmanlara göre 2023 LGS Yabancı Dil (İngilizce) soruları genel olarak , ilk 5 ünitenin konularından. Uzmanlar, sınav sorularını “MEB kazanımlarına uygun, ağırlıklı olarak öğrencilerin okuyup anlama, yorumlama becerilerini ölçen, soru yönergelerini dikkatli bir şekilde okuyan öğrencilerin yapabileceği kolay ve orta zorlukta, öğrencileri çok zorlamayan, dikkat ölçer nitelikte sorulardan oluştuğunu görüyoruz” diye yorumluyor.

Fende ‘Basınç Ünitesi’ soruları belirleyici olabilir 

Önceki yıllarda düzenlenen sınavlarla göre mantık ve muhakeme soru sayısının azaldığını ve daha çok bilgi ve kavrama basamaklarına uygun soruların arttığı Fen Bilgisi’ne dair ise GEN Koleji Eğitim Uzmanları, “Sorular genellikle kısa metinlerden oluşan açık ve anlaşılır biçimdeydi. Basınç ünitesine ait sorular orta seviyedeydi ve sınavın belirleyicisi bunlar olabilir. Ayrıca sınavın geçtiğimiz yıllardakilere göre daha kolay olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘Din sorularının çözümünde kavram bilgisi önemliydi’

Uzmanlar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ndeki soruların ünite konularına göre dengeli dağıldığı görüşünde. Uğur Okulları Eğitim Uzmanları, “‘Kader İnancı’ ünitesinden 3 soru, ‘Zekât ve Sadaka’ ünitesinden 4 soru, ‘Din ve Hayat’ ünitesinden ise 3 soru soruldu. Soruların genel olarak okuma, anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerini ölçtüğünü gördük. Soruların zorluk derecesinin genel olarak kolay, iki soruda ise orta zorluğa yakın olduğunu tespit ettik. Bazı soruların içerisinde yer alan “tevekkül, zan, fitre, nisap, sadaka-i cariye” gibi temel kavramlar öğrenciyi zorlayabilecek nitelikteydi. Öğrencilerin bu kavramları bilmediği takdirde soruları çözerken zorlandıklarını düşünüyoruz. Bu sebeple sınavda soruların çözümünde kavram bilgisi önemli bir etkiye sahipti. Aynı zamanda soruların hemen hemen hepsinde ‘asıl anlatılmak istenen’, ‘en kapsamlı yargı’, ‘kesinlikle söylenebilir’ gibi ifadelerle cevapların arandığını gördük. Bu tip sorular, öğrencileri hataya sürükleyebilecek başlıca soru tipleri arasında” derken sınavın dikkat gerektiren soru tiplerinden hazırlandığını belirtti.

Bakan Özer: YKS ve LGS tarihi konusunda belirsizlik varBakan Özer: YKS ve LGS tarihi konusunda belirsizlik var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.