100’üncü yıla konser iptalleri, sönük bulunan kutlamalar ve Gazze mitingiyle gidiliyor

Cumhuriyet’in 100. yılını sönük kutlamalarla geçiyoruz. Gazze’deki savaş sebebiyle pek çok etkinlik iptal ediliyor. Henüz Beştepe’de de bir resepsiyon yapılacağı duyurulmadı. Bazı iptal haberlerine yalanlama gelse de resmi programlar “büyük coşkudan” uzak olmakla eleştiriliyor.

Gündem 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet’in 100. yılının kutlanmasıyla ilgili olarak üç yıl önce  bir Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlandı. Genelgede 100. yılın “büyük bir coşkuyla” kutlanması, özel olarak hazırlanan logonun kullanılması istendi. 29 Ekim’e sayılı günler kala “coşkulu” olması planlanan etkinlikler bir yana Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resepsiyon verileceği duyurusu bile yapılmadı. Resmi programlar da sönük olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Ayrıca bazı konser, yürüyüş ve etkinlikler Gazze’deki savaş gerekçe gösterilerek iptal ediliyor.

Türkiye’nin Katar’daki Doha Büyükelçiliği’nin düzenleyeceği Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Filistin’de yaşananlar gerekçe gösterilerek ertelendi. Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından 27-29 Ekim’de düzenlenmesi öngörülen resepsiyonların 23-24 Kasım’da düzenlenmesinin planlandığı duyuruldu.

Devlet, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamayacak mı?Devlet, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamayacak mı?

Türkiye’nin Katar Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu’nun kutlamaların ertelenmesi kararından bir gün önce Katar’da Halit bin Muhammet es Subeye’nin düğününe katıldığı ortaya çıktı. Büyükelçiliğin hesabından da düğüne ilişkin fotoğraflar paylaşıldı.

TRT’de de 100’üncü yıl etkinlikleri “Gazze’deki insanlık dramı” nedeniyle ertelendi. TRT’den yapılan açıklamada “TRT, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları çerçevesinde düzenleyeceği ve tüm hazırlıkları biten eğlence odaklı konser ve gösterileri, Gazze’de yaşanan endişe verici insanlık dramı nedeniyle ileri bir tarihe erteledi” dendi.

Bu açıklama çok tepki çekince TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı TRT kanallarındaki 29 Ekim etkinliklerini paylaştı. Sobacı “TRT ailesi olarak Cumhuriyet’in 100’üncü yılında tüm kanallarımız, radyolarımız ve dijital platformlarımız kurtuluş ve bağımsızlık mücadelemizin ruhuna bürünüyor” dedi.

Kırıkkale Belediyesi, Kırıkkale’nin Yahşihan ilçe belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Bartın Belediyesi de Cumhuriyetin 100. yılı için planladıkları konserleri “Gazze’deki insanlık dramı” gerekçe göstererek iptal etti. Kocaeli İl Kültür Müdürlüğü Çok Sesli Çocuk Korosu’nun 29 Ekim konseri de gerekçe gösterilmeden iptal edildi.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kutlama değil “anma” olarak planladığı 29 Ekim programı da tepkiye yol açtı. Programda yer alacak beş liseden dördünün imam hatip lisesi olması dikkat çekerken etkinlikte Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Türkiye Yüzyılı temalı oratoryonun yanı sıra “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Hatim Duası” yapılacağı belirtildi. Eğitim-Sen “eğitim sisteminin bir süredir bilimsel değil dini kurallara göre yeniden biçimlendirilmeye çalışıldığı” gerekçesiyle etkinliği eleştirdi.

İptaller art arda gelince iddialar yoğunlaştı

Art arda gelen iptal haberlerini yalanlanan iddialar takip etti. Gazeteci Candaş Tolga Işık, İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda yapılması planlanan kutlamaların iptal edildiğini iddia etti. Yerel basında İzmir Valiliği’nin iddiayı yalanladığı yazıldı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Meydanı’nda başka bir kutlama organize ettiğini, programda değişiklik olmadığını açıkladı.

Bazı internet haber sitelerinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullardaki konser ve eğlencelerin iptal edilmesine dair yazı gönderdiği iddia edildi. MEB ise kendi sitesinde içinde konserlerin de olduğu kutlama programı yayınladı.

İletişim Başkanlığı iptal haberlerini yalanladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yaptığı açıklamayla “Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi” şeklindeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında yer alan “Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edildi” şeklindeki iddiaların asılsız olduğu vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca Cumhuriyet’in 100. yılının “Türkiye Yüzyılı”na yaraşacak şekilde coşkuyla kutlanması amacıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenleneceği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Etkinlikler kapsamında Türkiye’nin 100 yıldaki kazanımları teknolojinin son imkanlarının kullanıldığı çeşitli dijital sergiler ve üç boyutlu gösterilerle anlatılacaktır. İstanbul Boğazı’nda 2023 drone ve havai fişek gösterisi ile görsel şov gerçekleştirilecektir. Özel ışık gösterilerin yapılacağı tarihi mekanlarda 100. Yıl Marşı yankılanacaktır.”

Etkinliklerde “Türkiye Yüzyılı” vurgusu yapılması özellikle istendi. Ancak AK Parti’nin seçim beyannamesinin temelini oluşturan “Türkiye Yüzyılı Belgesi”nin tanıtımında yer alan logonun birçok kamu kurumu tarafından kullanılmasına muhalefet tepki gösteriyor.

Erdoğan’dan 28 Ekim’de Filistin mitingi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 29 Ekim’de her yılki rutin programı uygulayacak. Anıtkabir’deki törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde tebrikleri kabul edecek. Ardından da İstanbul’a geçecek.

Erdoğan 28 Ekim’de ise Atatürk Havaalanı’nda düzenlenecek ve AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nca organize edilen “Büyük Filistin Mitingi”ne katılacak. Mitinge MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcı ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da katılacak.

Aynı gün Maltepe Meydanı’nda ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği 100. yıl kutlaması yapılacak. Kutlamada birçok sanatçı sahne alacak.

AKM’de Cumhuriyetin 100. yılı şerefine Türk bestecilere saygı konseriAKM’de Cumhuriyetin 100. yılı şerefine Türk bestecilere saygı konseri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.