Ensarioğlu 10Haber’deki belgenin yazıldığı dönemi anlattı: ‘Listeyi Yahya Demirel duyurdu’ deniyordu

1200 kişilik Kürt işadamları listesini ilk kez dile getiren eski DYP Milletvekili Salim Ensarioğlu 10Haber'in yayınladığı belgeyle ilgili olarak "Yapılan  hukuksuzlukları devlet sırrı diye kapatamayız" dedi. 

Gündem 23 Nisan 2024

Turgut Özal’ın evinden hurdacılara düşen 1993 yılına ait Milli Güvenlik Kurulu raporu tartışılmaya devam ediyor. Raporda 1994 yılında işlenen faili meçhul cinayetlere de ışık tutacak ifadeler var. Gizli raporda jandarmaya verilen sorumluluklar kısmında “Örgüte destek sağladığı bilinen işadamlarına karşı özel tedbirler uygulamak” ifadesi dikkat çekti. Rapordan bir yıl sonra Kürt işadamları art arda faili meçhul cinayetlerin kurbanı oldu.

O günlerde öldürülecek Kürt işadamlarına ait bir liste olduğu, bunun MGK’da görüşüldüğü çok sık dile getirilmişti. Ancak bunun resmi belgesi bugüne kadar ortaya çıkmamıştı. O dönem DYP Milletvekili olan Salim Ensarioğlu o dönemde bu konuyu ilk kez dile getiren isimdi.

Susurluk devlet çetesini de kuran 'gizli' damgalı belge kağıt hurdacısından çıktıSusurluk devlet çetesini de kuran ‘gizli’ damgalı belge kağıt hurdacısından çıktı

Yaptığımız haberden sonra konuştuğumuz Salim Ensarioğlu “Ben o şiddet sürecine o dönem tek karşı çıkan kişiydim. O dönemde böyle hukuk dışı uygulamalara karşı çıkmak kolay değildi. 1992 yılının ağustos ayında MGK Diyarbakır’da Özal’ın başkanlığında toplandı. Toplantıdan sızan duyuma göre 1200 kişilik Kürt işadamları listesinin tartışıldığı söylendi. Ben bunun üzerine açıklama yaptım. İbrahim Tatlıses’le Demirel’in yeğeni Yahya Demirel’in arası iyiydi. Bunu İbrahim Tatlıses’e Yahya Demirel’in söylediği söylentisi o dönemde yayılmıştı” dedi.

Ensarioğlu “Yapılan  hukuksuzlukları devlet sırrı diye kapatamayız. Kim kanun dışına çıkarsa cezasını çekmeli. Hukuk devleti olmak bunu gerektirir.  Ben o dönem özel harekatçılara ‘üniformalı eşkiya’ dediğim zaman çok tepki çekmişti. Ancak bugün ortaya çıkan bilgi ve belgeler çıkışımın ne kadar haklı olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Susurluk devlet çetesini de kuran 'gizli' damgalı belge kağıt hurdacısından çıktıSusurluk devlet çetesini de kuran ‘gizli’ damgalı belge kağıt hurdacısından çıktı

Jandarma'ya verilen o emrin ilk resmi belgesi: PKK'ya destek veren işadamlarına özel tedbir uygula!Jandarma’ya verilen o emrin ilk resmi belgesi: PKK’ya destek veren işadamlarına özel tedbir uygula!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.