S&P hem kredi notunu yükseltti hem de ‘para gelecek’ müjdesi verdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P Global) Türkiye'nin kredi notunu beklentiler doğrultusunda bir kademe yükselterek 'B'den 'B+'ye çıkardı. S&P'ye göre yıl sonunda dolar 31,88 liraya düşecek.

Ekonomi 4 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Raporda gelişmekte olan ülkelerin toplam ekonomik büyüme tahmininin 2024 için yüzde 4,1'den yüzde 4,2'ye, 2025 için yüzde 4,5'ten yüzde 4,6'ya çıkarıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Buna göre Türkiye’nin uzun vadeli kredi notu ‘B’den ‘B+’ya yükseltildi. Ayrıca kredi notu görünümü de ‘pozitif’ olarak korundu.

Açıklamada Türkiye’de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtildi. Ayrıca gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açığın daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü de bildirildi.

Değerlendirilmede politikacıların cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği anlatıldı.

Ülke ekonomisine ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu sene ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi. Kuruluşun enflasyon tahmini ise bu yıl için yüzde 55,8, gelecek sene içinse yüzde 27,3.

Dolar/TL için bu yıl sonunda 31,88 gelecek yıl sonunda ise 43 seviyesi öngörüldü.

Aralıkta görünümü ‘pozitif’e çevirmişti

S&P Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralıkta takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirmişti.

Diğer kuruluşlar da pozitif

Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s de ocakta Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkarmıştı.

Fitch Ratings ise martta Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, not görünümünü de ‘pozitif’e çevirmişti.

‘Yatırım yapılabilir’ seviyesine daha çok var

Ancak üç kuruluşun da ‘yatırım yapılabilir’ olarak belirlediği seviyeye ulaşmak için kredi notunun daha da fazla yükselmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu seviyeye gelmesi için Fitch dört, Moody’s altı, S&P ise üç defa daha not artırmalı.

S&P: Türkiye ekonomisinde yumuşak iniş bekliyoruzS&P: Türkiye ekonomisinde yumuşak iniş bekliyoruz

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükselttiFitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.