Usta oyuncu Halil Ergün: Sel gider kumu kalır, Yılmaz Güney de sineması da hep olacak
Asansörde mahsur kalan 13 yaşındaki Beren Su Bolat kurtarma çalışması sırasında asansör boşluğuna düşüp öldü. Yanındaki Turan Efe Doğan yaralandı. İtfaiye eri üç kişiyle apartman yöneticisi hakkında iddianame hazırlandı ve ihmaller sıralandı.
Ankara’da 23 Temmuz’da Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bir apartmanın asansöründe Beren Su Bolat ile Turan Efe Doğan mahsur kalmıştı. İtfaiye ekipleri onları kurtarmaya çalışırken 13 yaşındaki Beren Su Bolat asansör boşluğuna düşerek ölmüş, Turan Efe Doğan kurtarma faaliyeti esnasında yaralanmıştı.
Olayda itfaiye görevlisi sanıklar Bayram Babatürk, Buğra Yalabık ve Ercan Akyıldız’ın kanun ve yönetmelikle düzenlenen kurtarma faaliyetlerine uygun olmayacak şekilde hareket ettikleri iddia edildi ve üç kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede sanıkların asansörü “güvenli kat” denen alana indirmediği belirtildi. Ayrıca iddianamede “Sanıkların asansöre ana kumanda merkezinden müdahalede bulunmaksızın asansörün 5 ile 6. kat arasında kaldığı haliyle asansörün kapısını açarak 5. kat ile 6. kat arasında asansörün kaldığı kısmından kendi bulundukları 5. kata maktul ve mağduru çekmek suretiyle kendi aralarındaki emir komuta doğrultusunda müdahale ettikleri belirlenmiştir. O sırada Bolat’ın 5. kat boşluğundan zemine düşmesi sonucu olay yerinde hayatını kaybettiği, devamında mağdur Doğan’ın kurtarıldığı esnada yaralandığı anlaşılmıştır” dendi.
Sanık itfaiye görevlilerinin kurtarma faaliyeti esnasında gerekli alan tedbirlerini ve tehlikeli durumu kontrol altına almadığı aktarılan iddianamede sanıkların tehlikeli davranışla kazayı önlemek yerine kazaya sebep oldukları kaydedildi.
İddianamede sanık apartman yöneticisi Yılmaz Güney’in de asansör bakımını zamanında yaptırmaması, kurtarma talimatlarını ilgili kısımlara asmaması ve apartmanda meydana gelen tehlikeli durumlara karşı eğitimli kurtarma personelini görevlendirmemesi gerekçesiyle “bilinçli taksir” ile hareket ettiği ve üstüne atılı “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçunu işlediği belirtildi.
Batı 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede sanık itfaiye görevlileri Bayram Babatürk, Buğra Yalabık ve Ercan Akyıldız ile apartman yöneticisi Yılmaz Güney’in “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 3 yıldan 22,5 yıla hapisle cezalandırılmaları istendi.