14 yıldır alamadıkları evleri için eylem yaptılar: 3200 daire hâlâ yok

İstanbul Esenyurt’ta 3 bin 200 dairelik dev siteden ev satın alanlar 14 yıldır teslim alamadıkları evleri için dün eylemdeydi: ‘Bu adama maket üzerinden satış iznini yetkililer verdi, biz mağdur olduk.’

Gündem 11 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

İstanbul Esenyurt’ta yıllar önce Fi Yapı’nın bir projesinden ev aldığını düşünüp parasını ödeyen ama evlerini bir türlü alamayanların mağduriyeti hala çözülmedi.

Konut mağdurları 14.30 sıralarında Sanayi Mahallesi, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Fi Side Sitesi’nin önünde bir araya geldi. 2009 yılında yapımına başlanan 3 bin 200 dairelik sitenin 2012 yılında teslim edileceği söylenmişti. Ancak aradan geçen 14 yıl içinde daireler teslim edilmedi. 14 yıldır tamamlanmayan sitenin önünde toplanan konut mağdurları bir an önce mağduriyetlerin giderilmesini istedi, Fi Yapı’nın sahibi Fikret İnan’ı suçladı.

Kapı ve pencereler hurdacıya gitmiş

Hak sahibi Can Volkan Dökmeci “2009 yılında peşin para vererek buradan bir daire aldık. O zamanki karşılığı yaklaşık 2,5 kilo altındı. 2012 yılında evleri teslim etmeleri gerekiyordu, 2012 yılında evler teslim edilmedi. Daha sonra bir ruhsat problemi çıktı. Daha önce başka bir firmaya ait 780 daireli bir site olarak yapılmış, ancak 3 bin 200 daire olarak ruhsatı değişti. Ev sahibi çok arttı, bu sebepten dolayı Büyükşehir Belediyesi burayı durdurdu. Durdurduktan sonra her şey arka arkaya geldi. FETÖ bağlantısından dolayı müteahhidin bütün mal varlığına elkondu. 2015 yılından sonra inşaat geriye doğru gitmeye başladı. TMSF’den Fikret İnan’a devrolduktan sonra zannettik ki inşaat tekrar yapılacak, bu sefer de kapı ve pencereler sökülüp hurdacıya satıldı. Fikret İnan inşaatı bitirmek için bizden bir buçuk milyon para istiyor. Burada 3 bin 200 daire satıldı, 250 milyon dolar para toplandı ve ortada para yok. Daha sonra devlete KDV ödeyeceğim diye daire başı 15 bin lira para topladı. O da 27 milyon dolar para ediyor ve bu para da kayıp. Burada 3 bin 200 kişi, aileleriyle birlikte 10 bin kişi mağdur, devletimizden istirhamımız yarım kalan inşaatlar yasası çıksın” dedi.

‘10 sene önceki eylemde de bu şantiye böyleydi’

Konut mağdurlarından Esra Dayıoğlu “2009 Aralık ayında bin lira kapora vererek bu evlerden birine talip oldum. Tam 14 sene geçti, 14 senedir evlerimizi teslim alamadık. Bundan 10 sene önce yine bu şantiyede bir gösteriye gelmiştik ve 10 sene geçti üzerinden, hala daha aynı yerdeyiz, değişen hiçbir şey yok” diye konuştu.

Cihan Günaydın ise “Biz burada sadece yetkililerden görevlerini yapmasını istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Görevini yapsaydı eğer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da İstanbul Valiliği ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt Belediyesi, biz bu konuma düşmezdik. Maket üzerinde bu adama satış izni verildi ve biz mağdur olduk” dedi.

Avukattan yasal mevduat uyarısı

Mağdurların Avukat Metin Kılıç ise “2012 yılı teslim şartıyla konut satın almış, ancak aradan geçen 11 yıla rağmen konutlarını teslim alamamış mağdurların haykırışlarını bir kez daha devletimizin en yüce makamlarına ve kamuoyunun dikkatine sunmak için toplanmış bulunmaktayız. Meclisimizde görülmekte olan riskli yapıların yeniden inşası, kentsel dönüşüm yasası kapsamında binlerce konut mağduru ailesini ilgilendirmekte olan yarım kalmış inşaatların tamamlanması yönünde bir yasal mevzuata ihtiyaç vardır. Bunu yüce meclisimizden bekliyoruz. Buradaki binlerce konut mağdurunun sesini bir kez daha duyuruyoruz” dedi.

Emlakta spekülasyona yeni tedbirler yolda: Aynı konut için farklı fiyatlarla ilan verilemeyecekEmlakta spekülasyona yeni tedbirler yolda: Aynı konut için farklı fiyatlarla ilan verilemeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.