1460 kişi onun yaptığı binalarda can verdi ama…

1400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi’nin de müteahhidi olan eski din öğretmeni Tevfik Tepebaşı 60’tan fazla yurttaşın öldüğü Hacı Ömer Apartmanı davasında tahliye edildi. Oysa bilirkişi raporunda ölçüm bile yoktu.

Gündem 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depreminin ve acının sembollerinden biri olan Ebrar Sitesi’nde yaklaşık 1400 kişi can vermişti.

Sitenin müteahhidi Tevfik Tepebaşı’nın, yine Maraş’ta 6 Şubat depremlerinde 60’tan fazla yurttaşa mezar olan Hacı Ömer Apartmanı ile ilgili yapılan yargılamada tahliye edildiği öğrenildi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen, 60 kişinin hayatını kaybettiği Hacı Ömer Apartmanı dosyası, 2023’ün Eylül ayında soruşturma savcısının değişmesinin ardından bilirkişi raporu düzenlenmesi için Konya Teknik Üniversitesi’ne gönderilmişti.

Zemin etüt raporu o tarihte keyfiymiş!

Cumhuriyet’in haberine göre dosyaya 5 Ocak’ta gelen bilirkişi raporunda birçok eksiklik olduğu ve pek çok konuda değerlendirme yapılamadığı belirtilmesine rağmen sorumluların kusur tespiti yapıldı.

Bilirkişi raporunda “Asli Kusurlu” bulunamazken Yapım Sorumlusu Müteahhit, Statik Proje Müellifi, Statik Fenni Mesul, Belediye Proje Kontrol Birimi “Tali Kusurlu” olarak yer aldı.

Bilirkişi raporunda dava dosyasında bina ait zemin etüt raporunun bulunmadığı, ancak binanın yapı tarihinde zemin etüt raporunun bulunma zorunluluğunun olmadığı notu da düşüldü.

Raporda bu tespitler şöyle ifade edildi:

“Dava dosyasında zemin etüt raporu bulunmadığından (yapım tarihinde mecbur değildir) ve Hacı Ömer Apartmanı’nın statik proje ve hesap dokümanlarında da zemin özellikleri ve zemin sınıfı belirtilmediğinden hangi ivme kayıt verilerinin, binaya etki eden deprem yükü açısından daha yakın sonuç verebileceği net değildir.”

‘Bilirkişiler tali kusurlu belirleyemez’

Bilirkişi raporunda yer alan eksikliklerden biri de binaya dair iki kez yapılan olay yeri inceleme raporuna ilişkindi. Raporda olay yeri inceleme raporlarında “herhangi bir ölçüm yapılmadığı ve temel boyutunun tespit edilemediği” belirtildi.

Davanın avukatlarından Naim Eminoğlu bilirkişi raporuyla ilgili değerlendirmesinde, depremde yıkılan ve yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi’nin de müteahhidi olan Tevfik Tepebaşı’nın bu bilirkişi raporunun ardından tahliye edildiğini öğrendiklerini aktardı.

“Bilirkişi raporun sonunda binanın yapımındaki tüm sorumluları kamu görevlileri de dahil herkesin tali kusurlu olduğunu belirtmiş” diyen Eminoğlu bilirkişilerin “asli kusurlu” veya “tali kusurlu”  belirlemesi yapamayacağını, bunun hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Şaşırtmadı: 109 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi'nde kolon ve kirişler yetersizmişŞaşırtmadı: 109 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi’nde kolon ve kirişler yetersizmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.