Bugün 15 Temmuz: İşte 7 yıllık dava bilançosu

15 Temmuz Fethullahçı darbe girişiminin üzerinden 7 yıl geçti. Darbecilere direnirken can veren 251 vatandaş bugün törenlerle anılacak. Darbe girişimi davalarından toplam 8 bin 724 kişi yargılandı. Yargılananlardan 3 bin 834'ü hakkında beraat ve cezalandırılmasına yer olmadığına dair karar verildi.

Gündem 15 Temmuz 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

15 Temmuz 2016 günü yıllar boyunca devletin kurumlarına sızan Fethullahçı teröristler darbe girişimine kalkıştı. Halk darbecilere karşı sokaklara döküldü. O kanlı gecede 251 kişi hayatını kaybetti.

16 Temmuz saat 03.00’te yapmayı planladıkları darbe girişimini Genelkurmay’daki hareketliliği görüp panikleyerek 15 Temmuz 20.30’a çeken FETÖ’nün üniforma giymiş teröristlerinin ülkeye yaşattığı en kanlı gecenin merkezi başkent Ankara oldu.

Ankara’daki Akıncı Üssü’nden yönetilen darbe girişiminde, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın da aralarında bulunduğu birçok komutan alıkonuldu.

Tank ve zırhlı araçların kışla dışına çıktığı gecede, FETÖ üyesi pilotların kullandığı savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT’ı bombaladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış FETÖ mensubu ve bu örgütü destekleyen 8 binin üzerinde askeri personel, 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter, 74’ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı darbe girişimi, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak düştü.

İstanbul’da da stratejik bölgeleri hedef alan darbeciler önce şehrin 2 yakasını bağlayan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini saat 22.00 sıralarında tek taraflı trafiğe kapattı.

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Atatürk Havalimanı, Taksim Meydanı, İstanbul Valiliği başta olmak üzere birçok yeri işgal etmeye çalışan FETÖ’cü askerler sabaha karşı teslim oldu.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca 00.34’te askeri kalkışmayı yapanlara karşı ”darbeye teşebbüs” suçundan soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan, darbe girişiminde bulunan askerlerle ilgili soruşturma başlattığını ve askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacaklarını bildirdi.

Yargılamalarda sona gelindi

FETÖ’nün planladığı 15 Temmuz darbe girişimin üzerinden 7 yıl geçti. Bu 7 yıl içinde ülkede köklü değişimlerin yaşanmasının yanısıra darbe girişimi davalarında da sona gelindi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 58 ilde darbe yargılamaları yapılmış olup Türkiye genelinde başlangıçta 289 dava ile 4 ek dava olmak üzere toplam 293 fiili darbe davası görüldü. Mahkemelerce yapılan tefrikler, istinaf ve Yargıtay aşamalarındaki kısmi bozulmalar sonrasında dosya sayısı 400’ü aşmış durumdadır.
58 ilde açılan darbe girişimi davalarında toplam 8 bin 724 kişi yargılanıyor. Bu kişilerden 3 bin 834 kişi hakkında beraat ve cezalandırılmasına yer olmadığı kararı verildi. Bu da genele oranladığımız zaman yüzde 44’e tekabül ediyor. Bu duruma ilişkin 10Haber’e konuşan 15 Temmuz Darbe Davaları Platformu Başkanı Avukat Mehmet Alagöz “Bu kadar kişinin tahliye olması aslında hukukun işlediğini gösteriyor. Balyoz gibi davlarda olduğu gibi herkesin bir torbaya konulmadığının en önemli işareti” dedi.

159 generalden 135’i ceza aldı

Darbe girişimi sonrası açılan davalarda yargılanan general sayısı 159’du. Bu general hakkında yerel mahkemelerin verdiği cezalar ise şöyle:
– 84 general hakkında ağırlaştırılmış müebbet kararı
– 24 general hakkında müebbet hapis kararı
– 26 general hakkında süreli hapis cezası kararı
– 24 general hakkında beraat kararı

Subayların yüzde 7.5’ni oluşturuyor

Darbe girişimi davalarından yargılanan subay sayısı ise 2 bin 889’du. Bu sayı 2016 yılındaki TSK’daki subay sayısın yaklaşık olarak yüzde 7.5’ne tekabül ediyor. Bu subaylardan 461 kişiye mahkemeler tarafından beraat kararı verildi. 1. 116 subay ağırlaştırılmış müebbet, 536 subay müebbet, 776 subay ise süreli hapis cezası aldı.

Davaların büyük bölümünün ilk derece mahkemeleri bitti

Darbe girişimi sırasında en önemli merkez İstanbul ve Ankara’ydı. İstanbul’da açılan İstanbul Ana Darbe davası, İstanbul Valiliğinin İşgali davası, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün İşgali davası, Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün İşgali davası, 66. Mekanize Tugayı Davası, Kuleli Askeri Lisesi-Çengelköy davası, Orhanlı Gişeleri davası gibi davaların da yer aldığı pek çok dava Yargıtay tarafından büyük oranda onanarak sanıklar hakkındaki cezalar kesinleşti. Sultanbeyli Gişeleri-Mehmetçik Vakfı davası ise Yargıtay tarafından kısmen onandı ve 66 askeri öğrenci sanık tahliye edildi.15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Atatürk Havalimanı davası, Hava Harp Okulu davası, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü davasının da yer aldığı pek çok davada Yargıtay tarafından sanıkların çoğu hakkında onandı, bir kısım sanıklar hakkında ise bozma kararları verildi.

Ankara’da Akıncı Üssü davası, Yurtta Sulh Konseyinin yargılandığı Genelkurmay Çatı davası, Kara Kuvvetleri Komutanlığı davası, Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı davası, Özel Kuvvetler Komutanlığı davası, Etimesgut Zırhlı Birlikler davası, EDOK davası, Kara Harp Okulu davası, Jandarma Okullar Komutanlığı davası, Mamak 28. Mekanize Tugayı davası ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı davasının da aralarında bulunduğu davaların tümü ilk derece mahkemelerinde karara bağlandı.

‘Garson’dan elde edilen verilerle yeni operasyonlar yapıldı

Darbe girişimi davaları dışında FETÖ’ye yönelik başka davalar da devam ediyor. Başta ankesörlü davalar olmak üzere FETÖ’nün başta TSK olmak üzere devlet içindeki yapılanmasına yönelik farklı illerde çeşitli davalar açıldı. Bunlar içinde daha önce devlet kurumlarından atılmış olanların yanısıra görevde olanlarda gözaltına alınmıştı. Özellikle Garson kod isimli mahrem imamın hard diskinden elde edilen veriler devlet içindeki özellikle İçişleri bakanlığı içindeki FETÖ yapılanması konusunda yeni bir adım oldu. Buradan çıkan örgütsel bilgiler doğrultusunda değişik aralıklarla operasyonlar yapıldı.

Aziz Yıldırım'dan FETÖ'cü savcılar açıklaması: Zekeriya Öz hariç hepsi içiyorduAziz Yıldırım’dan FETÖ’cü savcılar açıklaması: Zekeriya Öz hariç hepsi içiyordu

15 Temmuz şehitleri tüm yurtta anılacak

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde yurdun hemen hemen her yerinde anma programları gerçekleştirilecek.

İstanbul’da etkinlikler 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde saat 10.00’da başlayacak. Ardından Edirnekapı’daki şehitlikte resmi tören düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı anma programı ise saat 18.00’da Beylerbeyi Stadyumu’nda gerçekleşecek.

Ankara’da da anma programı sabah saatlerinde Şehitler Anıtı ziyareti ile başlayacak. Tunalı Hilmi Caddesi’nden saat 15.00’te başlayacak “Demokrasi ve Özgürlük Yürüyüşü” Kızılay Meydanı’nda son  bulacak. Ankara Büyükşehir Belediye’nin saat 19.00’da düzenleyeceği havai fişek gösterisi ile anma programı sona erecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.