Üç dakika arayla 2 deprem: Malatya 5.2 ve 4.7 ile sarsıldı

Malatya'da 3 dakika arayla 5.2 ve 4.7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem çevre il ve ilçelerden de şiddetle hissedilirken, vatandaşlar ev ve işyerlerinden sokaklara çıktı. Naci Görür depremlerin 6 Şubat'ın artçıları olduğunu söyledi.

Gündem 24 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'ta enkaz kaldırma çalışması.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre saat 17.46’da merkez üssü Battalgazi ilçesi olan yerin 6.99 kilometre derinliğinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Üç dakika sonra bu kez saat 17.49’da yine merkez üssü Battalgazi olan yerin 6.36 kilometre derinliğinde 4.7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremler merkez üssü Malatya’nın yanı sıra Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır il ve ilçelerinden de hissedildi.

Kendilerini sokaklara attılar

Art arda yaşanan depremler 6 Şubat depremleriyle büyük yıkımın yaşandığı bölgede korku ve paniğe neden oldu. Sarsıntı ile birlikte vatandaşlar ev ve iş yerlerini terk ederek açık alanlara gitmeye çalıştı. Yaşanan panik nedeniyle cadde ve sokaklarda araç ve insan yoğunluğu oluştu. AFAD ekipleri tarafından yapılan saha taramasında ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Naci Görür’den ilk değerlendirme: Artçı sarsıntı

Depremden sonra sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan Prof. Naci Görür depremin merkez üssü konusunda AFAD’ın yanılmış olabileceğini söyledi. Görür “Bugün Malatya ve Adıyaman’da kısa aralıkla iki deprem oldu. İlki 5,3 ikincisi 4,5. Tahminim biri diğerinin artçısı. Her iki deprem birbirine yakın ama lokasyon itibariyle biri Adıyaman, diğeri Malatya sınırında (Geçitli ve Uluköy). Ama esasında ikisi de aynı yer demektir. AFAD’ın Battalgazi olarak verdiği yerlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Bu depremlerin 6 Şubat depremlerinin artçısı olarak kabul edebiliriz” dedi.

Bakan deprem anında toplantıdaydı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki deprem sırasında Adıyaman Valiliğindeki koordinasyon toplantısındaydı. Özhaseki ve toplantıya katılanlar da diğer vatandaşlar gibi kendilerini sokağa attı. Bakan Özhaseki Adıyaman Valiliği önünde gazetecilere açıklama yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki 6 Şubat depremleri sonrası yaptıkları çalışmaları anlattıktan sonra vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bakan Özhaseki depremde Adıyaman Valiliği’nde yakalandı.

Yerlikaya: Saha taramalarına hemen başlandı

Depremlerin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Malatya İli Battalgazi ilçesinde, 5.2 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun” dedi.

Vali Yazıcı: Herhangi bir olumsuzluk yok

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, depremlerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı. Vali Yazıcı, sosyal medya hesabından; “Battalgazi İlçemizde meydana gelen 5.2 ve 4.7 büyüklüğündeki depremler sonrası kurumlarımıza ulaşan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Hemşehrilerimize geçmiş olsun” paylaşımını yaptı.

“Hasarlı binalara girmeyin”

Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yapılan saha taramalarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığını kaydetti. Başkan Gürkan vatandaşların hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyarı yaparak, spor salonlarında ve belediyenin belirlediği mekanlarda konaklama imkanı sağlanacağını belirtti.

Vatandaşlar sokaklara akın etti

Depremin merkez üssü Battalgazi İlçe Belediye Başkanı Osman Güder, art arda yaşanan iki depremin vatandaşları tedirgin ettiğini söyledi. Osman Güder, “3 dakika arayla iki deprem olması insanları tedirgin etti. Herhangi bir yıkım ve can kaybının olmadığı haberini aldık. Muhtarlarla irtibat halindeyiz. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadık, umarım bundan sonra da ulaştığımız yerlerden olumsuz haber almayız” dedi. Başkan Güder, 6 Şubat depremlerinde hasar alan binalarda oturanlara yaptığı uyarıda ise, “Şu anda orta hasarlı binalara girmeleri kesinlikle yasaklandı. Tekrar ediyorum. Orta hasarlı binalarda  oturanlar kesinlikle evlerine girmemeleri gerekiyor. Şu anki süreçte az hasarlı binalarda oturanların da biraz da beklenmesi gerektiğini ikaz ediyoruz” ifadesini kullandı.

Canlı yayında yakalandılar

Malatya’da yayın yapan bir televizyon kanalında sunucu depreme canlı yayında yakalandı. Deprem anında stüdyodan çığlık sesleri yükselirken sunucunun dua ettiği görüldü.

3’üncü sarsıntı Adıyaman’da

17.46’da Malatya Battalgazi merkezli 5.2 ve 3 dakika sonra 4.7 şiddetindeki depremlerin ardından 18.54’te bu kez 3.5 şiddetiyle Adıyaman sarsıldı.

Deprem paniği geçti, 'binam sağlam mı' başvuruları yüzde 90 azaldıDeprem paniği geçti, ‘binam sağlam mı’ başvuruları yüzde 90 azaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.