Müthiş dolandırıcılık: Tam 36 bin kişiye aynı devre mülkü sattılar, 10 milyar lira topladılar

Yalova'da aralarında hakim ve bürokratların da olduğu 36 bin kişiyi kandırıp devre mülk satan dolandırıcılar yakalandı. Suç örgütünden ayrılanlar yeni kurdukları şebekeyle bir kez daha dolandırıcılığa soyundu ama onlar da yakayı ele verdi.

Gündem 29 Haziran 2024
Gözaltına alınanlar.

Bir dinlenme ve tatil tesisi düşünün, tam 36 bin kişiye devre mülk olarak satılmış olsun. İşte Türkiye böyle bir satışı gerçekleştiren inanılmaz bir dolandırıcılık şebekesinin haberini tartışıyor.

Dolandırılanlar da öyle herhangi kişiler değil. Aralarında hakimler, savcılar, sınırlı maaşıyla geçinirken yılda 15 gün olsun güzel bir yerde tatil yapma hayali kuranlar var. Ama dolandırıcılık ortaya çıktıktan sonra olayı soruşturan savcı hesap yapmış: Satışa konu tesis öyle küçük ki, 36 bin kişinin her birine ancak 5 bin yılda sadece 1 gün tatil hakkı doğuyor.

Devre mülk, Türkiye’de zaman zaman modası çok yayılan ve onyıllardır yasal alt yapısı bulunan bir sistem. Buna göre çok sayıda insan tek bir mülkü, yılın sadece belli dönemlerinde kullanmak üzere paylaşıyor. Hepsinin kendisine ait ‘tapu belgesi’ oluyor, bu belge onlara güvence veriyor.

Yalova Türkiye’nin yüzölçümü olarak en küçük illerinden biri. Zamanında İstanbul’un ilçesi olan bu bölge, termal otelleri ve ormanlarıyla meşhur.

İşte Yalova’nın Termal ilçesindeki turistik bir otel ve tesisin yönetimindeki kişiler bu dolandırıcılığı yapanlar. Onlar, kurbanlarını buraya ücretsiz tatil vaadiyle davet etmiş, sonra onları bu konularda özel eğitim almış kişilerin verdiği konferanslarla ikna etmiş, hatta bazılarına psikolojik baskı da uygulayıp, devre mülk hissesi satma vaadiyle sözleşme imzalatmışlar. Savcılığın hesabına göre bu vaatle sözleşme imzalayanların sayısı dudak uçuklatıcı miktarda: Tam 36 bin kişi. Dolandırıcı şebekenin onlardan topladığı para ise inanılmaz: 10 milyar lira.

Polis anlaşılan uzun zamandan beri bu dolandırıcı şebekenin peşindeydi. Yapılan teknik ve fiziki takip sonrası 10 Haziran günü, 30 şüphelinin yakalanması için Yalova Merkezli, İstanbul, Aydın, Adana ve Kütahya’da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Yapılan baskında 29 kişi gözaltına alındı.

Sorgularından sonra adliyeye çıkartılan şüphelilerden, çıkar amaçlı suç örgütünün lideri olmakla suçlanan Orhan Karaderili, eşi Elvan Karaderili ve şirketin CEO’su Tevfik Murat Talas ve reklamlarda oyuncu olarak rol alan oyuncu Yusuf Atala’nın da aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklanırken, 16 kişi adli kontrol, 2 kişi de savcılık tarafından serbest bırakıldı. Gerçekleştirilen ikinci operasyonda ise gözaltına alınan 10 kişiden 3’ü tutuklanırken 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Sistem nasıl işliyordu?

İşin ilginci şu: Bu şebekeyle ilgili daha önce çok sayıda şikayet ve suç duyurusu yapılmıştı ama nasıl olduysa bunlar savcılık aşamasında takipsizlik kararlarıyla sonuçlanmıştı.

Polis ve savcılık daha önceki bu şikayetleri de yeniden işleme aldı ve dolandırıcılık mekanizmasını ortaya çıkardı.

Buna göre şüpheliler devre mülk ve ucuz tatil için tesislerinde ağırladıkları kişileri, özel eğitim alan kişiler sayesinde devre mülk almaya ikna edip sözleşme imzalatıyordu. Dolandırılanlar arasında hakimler, savcılar, üst düzey bürokratların da bulunduğu en az 36 bin kişiden 10 milyar liralık haksız kazanç elde ettiler.

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa sürdürdüğü soruşturmada, devre mülk alıp ucuz tatil yapma hayaliyle dolandırılan kişilerin ancak 5 bin yılda sadece 1 gün tatil yapabilecekleri hesaplandı.

Dolandırıcıların elde ettikleri paraları aktardıkları başka şirketler ve kişilerin hesap hareketleri de özel olarak inceleniyor. Bu kişilerin hesaplarına el konulup şirketlerine ise kayyum atanması için başvuruda bulunuldu.

Örgütten ayrılanlar dolandırmaya devam etmek istedi

Bu arada, soruşturma kapsamında oluşturulan suç örgütünden ayrılırken dolandırılan kişilerin cep telefonu ve kimlik bilgilerini alan kişilerin, mağdur olanları teker teker arayıp “Sizi dolandırdılar. Biz biliyoruz. Yaşadıklarınızın farkındayız. Paranızı fazlasıyla alıp size vereceğiz” diyerek bu kişilerden yeniden para alıp dolandırdıkları ortaya çıktı. Bunlar da gözaltına alındı.

Yalova’da, fazla şikayet olmadığı için dolandırıcılıkla ilgili davaların bakıldığı Hukuk Mahkemesi, devre mülk ve ucuz tatil olayı sonrası şikayetlerin artması üzerine ihtiyaca cevap veremeyince adliyeye ilk kez Tüketici Mahkemesi kuruldu. Artan başvurular sonrası Tüketici Mahkemesi de yetersiz kalınca yeni Tüketici Mahkemelerinin açılması için talepte bulunulduğu öğrenildi.

Dolandırıcı kaymakamın 160 yıl hapsi istendiDolandırıcı kaymakamın 160 yıl hapsi istendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.