Gar Katliamı sanığına infaz görüntülerine rağmen tahliye
Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciasına ilişkin 8’i tutuklu, 23 sanığın yargılandığı dava, 3’üncü günde devam etti. Madenci yakınları, sanık ve müşteki avukatlarının katıldığı duruşmada tutuklu sanık eski Üretim Başmühendisi Mehmet Tural ve eski müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca ifade verdi.
Tural ifadesinde kazanın yaşandığı gün Enerji Bakanlığı’nda gelen iki mühendisle metan drenajı konusunda yapılacak çalışmalarla ilgilendiğini anlatırken “Ocakta herhangi bir olumsuzluk görmedim. Diğer arkadaşlara sorduğumda herhangi bir olumsuz durum olmadığını söylediler. Sadece eksi 350 kotunda pervanelerinin bileziklerinde sorun olduğunu ve bu sorunu çözeceklerini söylediler” dedi.
Görevini tamamlayıp, evine gittiğini anlatan Tural, kaza haberini evdeyken aldığını belirtti.
Kendisinin patlama sonrası kurtarma faaliyetleri için ocağa ilk inenlerden olduğunu belirten Tural, “Sonrasında gazdan etkilenmem nedeniyle hastaneye kaldırıldım. Tedavimden sonra iş yerime geri geldim. Bilirkişinin üzerime atılı suçlamalarından hiçbirini kabul etmiyorum. Kimse ikinci patlamanın olduğunu duymadığını söylüyor. İlk patlamadan sonra kömür tozu patlaması olduğunu düşünmüyorum. Vantüpler (havalandırma), patlamadan sonra alevleri taşımış olabilir. İşçi kıyafetleri inceleme için TÜBİTAK’a gönderilmiş ama bence vantüplerin de gönderilmesi gerekiyordu” dedi.
Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın patlamadan 10 gün önceki denetimlerinde, havalandırma, tozla mücadele, iş güvenliği eğitimleri konusunda hiçbir kusur bulunmadığını söyleyen Tural ayrıca, “Olay günü vardiya mühendisi beni aradı, ‘İki yerde elektrik arızası var’ dedi. İkinci bir patlamanın olduğunu gösteren bir emare yok. Bu yer altındaki araştırmalardan sonra belli olur”dedi.
Sanık Tural, taş tozu uygulamasıyla ilgili soruya, “Taş tozu uygulamasının planlaması olmaz. Yönetmelik gereği üretilen kömüre göre taş tozu serilir. Taş tozunun hangi bölümde, ne kadar uygulanacağını iş güvenliği belirler” cevabını verdi.
Müşteki avukatlardan birinin “Üretim baskısı var mıydı, hafta sonu çalışma oluyor muydu?” sorusuna Tural, “Üretim baskısı yoktu. Hafta sonu emniyet nezaretçileri çalışırdı, taş tozu uygulaması yapılırdı. Hafta sonu üretim olmazdı” dedi.
Tutuklu sanıklardan eski müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca savunmasında, 6 aydır haksız yere tutuklu olduğunu belirterek, “İşe 2018 yılında Amasra’da başladım. Pandemide tansiyon rahatsızlığım nedeniyle resmi izne ayrıldım. 2020 yılından sonra bana bağlı birimler direkt Müessese Müdürlüğü’ne bağlandığı için benden sorumlukları alındı. Sonrasında fiili olarak hiç görev verilmedi” dedi.
Atmaca, Müessese Müdürlüğü tarafından bilirkişiye sunulan yönetim şemasının gerçeğe aykırı olduğunu iddia ederek iddianame kapsamında olay anında görevde olmadığını söyledi. Kaza olduğu anda görev olarak hiyerarşi içinde olmadığını aktaran Atmaca, “Odamda oturdum. Hatta bana ‘Odandan çıkma’ dendi. Emekli olmak istedim. ‘Bekle’ dediler. Müessese müdürü, beni hiçbir yere davet etmemiştir” dedi.
Mahkeme başkanının “Sana göre, bu olay nasıl oldu?” sorusuna ise Atmaca, “Benim hiçbir bilgim yok. Bilirkişi raporunu okudum. İşçi arkadaşlarımızın hiçbir kabahati yoktur, bunu yüreklilikle söylüyorum. Mühendis arkadaşlarımızın var diyemeyiz, herkes hata yapabilir” diye konuştu.
Sistemlerde sıkıntı olduğunu belirten Atmaca, müessesede yanlış atamalar olduğunu vurgulayarak “Tecrübe ve liyakat sıkıntısı vardır” dedi.
Kendisinden bütün imza yetkilerinin alındıktan sonra hiçbir çalışmanın içinde olmadığını anlatan Atmaca, “Benden sonraki çalışmalar, müessese müdürünün takdiriydi. Ona soracaksınız. Kömür tozu patlamasına ben de inanmıyorum. Patlama olabilir, grizu yangını olabilir. İşçilerimizi hayattan koparan bir durum var; bu, kesin. İşçilerimizin ihmallerinden dolayı bir patlama yok” diyerek savunmasını sonlandırdı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim’de 2022’de meydana gelen maden kazasında 43 işçinin hayatını kaybetti, 10 işçi yaralandı.
Kazanın ardından Amasra Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 24 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında TTK Amasra İşletmesi’nde yetkililer de vardı, 8 kişi tutuklandı. 16’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Hazırlanan iddianamede, tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ile Başmühendis Mehmet Tural hakkında, ‘olası kast ile öldürme’ suçundan ölen her madenci için 25 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ayrıca TTK Amasra yöneticileri için, ‘olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama’ suçundan da, ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Diğer 4’ü tutuklu 19 kişinin ise ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi isteniyor.