Amasra Maden Faciası’nın ilk duruşması adliye koridoruna kadar taştı

Bartın'ın Amasra ilçesinde TTK’ye bağlı madende Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ilk duruşması gerçekleşti. 8'i tutuklu, 23 sanığın yargılandığı dava için gelenler Amasra Adliyesi’nin koridorlarına kadar taştı, koridorlar da mahkeme salonu sayıldı.

Gündem 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
DCIM100MEDIADJI_0712.JPG

Amasra’da bulunan Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri’ne bağlı madenin 300’üncü metresinde 14 Ekim 2022’de meydana gelen patlama 43 madencinin ölümüne, 10 işçinin yaralanmasına neden olmuştu. 

Kazanın ardından Sayıştay’ın 2017 ve 2019’da iki ayrı sebeple madendeki olumsuzluklar hakkında bulguları olduğu anlaşıldı. 2017’de havalandırma sisteminin yetersizliğine değinen Sayıştay, 2019’da maden derinliğinin arttırılarak -300 metrenin kazılmasının grizu patlamasına neden olabileceği konusunda sorumlu kurumu uyardı. 

Kazanın ardından Amasra Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 24 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında TTK Amasra İşletmesi’nde yetkililer de vardı, 8 kişi tutuklandı. 16’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Hazırlanan iddianamede, tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ile Başmühendis Mehmet Tural hakkında, ‘olası kast ile öldürme’ suçundan ölen her madenci için 25 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ayrıca TTK Amasra yöneticileri için, ‘olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama’ suçundan da, ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Diğer 4’ü tutuklu 19 kişinin ise ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi isteniyor. 

Duruşma, Amasra Adliyesi’nde mağdur yakınları ve sanıkların sayısını karşılayacak yer olmaması nedeniyle adliye koridoruna kadar taştı, bu koridorlar da ‘mahkeme salonu’ kabul edildi. 

Hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin sanıklara tepki göstermesiyle başlayan duruşmada tutuklu müessese müdürü Cihat Özdemir, madendeki metan gazı oranının iş güvenliği müdürlüğünce yapılan ölçümlerde geçilmediğini iddia etti. Özdemir, 2015’te değişen yönetmeliğe değindiği savunmasında, havalandırma sistemlerinin değiştirilmesinin TTK Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğunu belirtti. 

Hayatını kaybeden madencilerin aileleri, duruşma salonunda sık sık sanıklara tepki gösterdi. 

TTK’den tepki çeken paylaşım

43 madencinin ölümüne neden olan kazaya dair görülen duruşma sürerken TTK, Twitter hesabından Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın depremlerdeki arama-kurtarma faaliyetleri nedeniyle kurumu “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı Tevcih Töreni”ne davet ettiğine dair paylaşım yaptı. 

Mağdur avukatlarından Akçay Taşçı paylaşıma tepki gösterirken “Amasra’da 43 işçinin öldüğü katliamın yargılaması az önce başladı ve kurumun attığı twite bakın. O gün ölmeyen işçilerin fedakarlığına madalya vereceklermiş. Acayip bir kepazelik bu” dedi. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.