9 kişi ölmüştü: Arazinin bir kısmı Hazine’de, kavga ise eskiye dayanıyor

Bismil'deki arazi çatışmasında 18 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 5'i gözaltına alınırken, 2'si de hastanede tedavi gören yaralılar. Olayın perde arkası da çözülmeye başladı, edinilen bilgiye göre iki aile yıllardı kavgalı.

Gündem 17 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde önceki gün iki aile arasında silahlı kavga çıktı. Kavganın sebebi ise bir kısmı Hazine’ye ait olan araziyle ilgiliydi. İddiaya göre iki köy arasında kalan arazinin yaklaşık 140-150 dönümlük kısmı bir aileye devredilmişti ancak diğer aile buna karşı çıkıyordu ve belirli aralıklarla da bu nedenle kavga ediyorlardı. Öyle ki Diyarbakır’da önde gelen isimler bu aileleri barıştırmak için araya giriyordu ve kavgaları sonlandırıyordu ancak konu, hiçbir zaman tam anlamıyla çözüme kavuşmuyordu.

Paylaşılamayan araziyi biçmek isteyen ve buna karşı çıkan iki aile arasında kan döküldü.

Bundan altı ay önce de tarlayı eken bir aile diğer ailenin tepkisiyle karşılaşmış ve aralarında kavga çıkmıştı. Ancak bu kavga çevredekilerin yatıştırmasıyla bitmişti. Ta ki 15 Haziran’a kadar. Önceki gün artık tarlanın hasat zamanı gelmişti, tarlayı eken aile de ekinlerini biçmek istiyordu. Buna karşı çıkan diğer aile ise araziye gitti ve Türkiye’nin gündemine oturan vahşet meydana geldi.

 İddiaya göre jandarma ekipleri çatışmanın ortasında kaldı.

İddiaya göre iki tarafın da yanında silahları vardı ve namludan çıkan mermiler 8 kişinin canına mal oldu. DHA’nın aktardığı bir bilgiye göre ise ilk kavgadan sonra arazide de yangın çıkmıştı jandarma ile itfaiye de olay yerine gelmişti fakat olayı duyan tarafların yakınları silahlarla araziye akın edince ekipler ikinci çatışmanın ortasında kalmıştı.

Çatışma sırasında paylaşılamayan arazi de küle döndü.

Çatışma alanında ölenlerin dışında 3 kişi de yaralandı ve hastaneye kaldırıldı ancak 1 kişinin burada ölmesiyle birlikte can kaybı 9’a çıktı. Hastanede yaralı olarak tedavi gören 2 kişinin adı şüpheliler listesinde. Toplamda 18 kişi hakkında ise olayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltı kararı bulunuyor. Bunların 5’i yakalandı ancak ekipler 11 kişiyi her yerde arıyor.

Bismil'de arazi çatışması: 9 ölüBismil’de arazi çatışması: 9 ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.