ABD’deki ünlü müzenin yöneticisi Türkiye’den topladığı tarantula ve akreplerle yakalandı

New York'taki ünlü Doğa Tarihi Müzesi'nin küratörlerinden biri, Türkiye'den topladığı 1500 tarantula ve akrep ile 88 minik şişe yılan zehiriyle yurt dışına çıkmak isterken yakalandı. Olay dünya medyasının da gündeminde, çünkü çalıştığı müze çok ünlü.

Bilim Teknoloji 13 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Prendini havalimanında yakalandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan ünlü Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin küratörlerinden Prof. Lorenzo Prendini, Türkiye’den topladığı örümcek ve diğer çok bacaklı örnekleriyle yurt dışına çıkmak üzereyken İstanbul Havaalanında yakalandı. Polis, Prendini’nin valizinde 1500 kadar tarantula, akrep ve diğer örümcek örnekleri ile 88 küçük şişe yılan zehiri olduğu değerlendirilen sıvı buldu.

Olay Amerikan basınında da yankılandı, çünkü aynı zamanda City University of New York’ta (CUNY) ders de veren Lorenzo Prendini‘nin çalıştığı American Museum of Natural History, dünyaca ünlü bir müze. Bu müze pek çok kez Hollywood filmlerine de konu oldu. Bunlar içinde en çok hatırlananı ‘Müzede Bir Gece’ adlı olanı.

Filmin orijinal adı ‘Night at the Museum.’

Prendini’nin resmi görevlendirmeyle mi yoksa ‘turistik seyahat’ diyerek mi Türkiye’ye geldiği henüz bilinmiyor ama amacı havalimanından çıkarken belli oldu. Çünkü 12 Nisan’da İstanbul Havalimanı’nda bir operasyon düzenlendi ve gözaltına alınan Prendini’nin valizinden çok şaşırtıcı şeyler çıktı.

American Museum of Natural History, New York ‘taki Central Park’ın yanında bulunan dünyanın en büyük müzelerinden biri.

Polislerin incelediği valizde endemik hayvan zehirleriyle dolu 88 plastik şişe ve klips poşetler içinde endemik türde 1,500 akrep, tarantula ve örümcek vardı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Türkiye’de yaşayan endemik türdeki zehirli hayvanların DNA bilgilerinin kopyalandığını ve zehirlerinin sağılma yöntemiyle ilaç yapımında kullanıldığını da tespit etmişti zaten. Operasyonu da bu nedenle yapmışlardı. Gözaltı sürerken yapılan araştırma Prendini’nin Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunarak endemik türdeki hayvanları yakaladığını ortaya koydu. Ayrıca hayvanların zehrinden elde edilen ilacın 1 litresinin piyasa değerinin 10 milyon dolar olduğu öne sürüldü.

 Müze bir planetaryum ve bir kütüphaneye ek olarak 45 kalıcı sergi salonu barındıran 26 birbirine bağlı binadan oluşuyor.

Olay dış başında da yankılandı. CBS olayı “Amerikan Doğa Tarihi Müzesi küratörü, 1.500 örümcek ve akrep örneğini Türkiye dışına kaçırmaya çalışmakla suçlandı” başlığıyla duyurdu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri ele geçirilenleri sergiledi.

Bununla birlikte tarantula basın tarafından şaşkınlıkla karşılandı çünkü Türkiye’de tarantula olduğu pek bilinen bir bilgi değil. Ancak 2012 yılındaki kayıtlara göre ülkede üç tür tarantula bulunuyor. Bunlar da Chaetopelma cinsinden: Chaetopelma olivaceum, Chaetopelma concolor, Chaetopelma altugkadirorum.

Lorenzo Prendini

Prendini dün akşam saatlerinde emniyetteki işlemleri tamamlanmasının ardından Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne sevk edildi. Adliyede, sulh ceza hakimliğine çıkarılan Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Lorenzo Prendini adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İki akrep yiyip yola çıktı, otobüste hayatını kaybettiİki akrep yiyip yola çıktı, otobüste hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.