MASAK: Ayhan Bora Kaplan örgütü 11 takipsizlikle büyümüş
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ayhan Bora Kaplan dosyasının firari gizli tanığı ve sanığı Serdar Sertçelik'in Türkiye'ye iade süreciyle ilgili açıklama yaptı. Tunç, "Belgeler Macaristan'da, iadenin yapılmasını bekliyoruz" dedi.
Adalet Bakanı Tunç, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında hem sanık hem de gizli tanık olan firari Serdar Sertçelik’in iade süreciyle ilgili konuştu.
Ankara emniyetini sarsan Ayhan Bora Kaplan davasının firari gizli tanığı Serdar Sertçelik 30 Mayıs’ta Macaristan’da yakalandı.
Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, firarının ardından Kaplan dosyasında M7 koduyla gizli tanıklık yaptığını söyleyen Sertçelik’in iadesi için düzenlediği talepnameyi bugün Macaristan’a iletilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Serdar Sertçelik’in iadesine ilişkin evrakların Macaristan makamlarına gönderildiğini belirtti.
Açıklamaya göre, adi suçlardan dolayı iadesi istenen Serdar Sertçelik’le ilgili evraklar İngilizce ve Macarca hazırlandı. Tunç, hakkında geçici olarak 40 günlük tutuklama kararı verilen Sertçelik’in iade yargılamasının da bu süre içerisinde yapılacağını ifade etti.
“Belgeler Macaristan’da, iadenin yapılmasını bekliyoruz” diyen Tunç, iadenin 40 günlük tutukluluk süresi beklenmeden gerçekleşmesi için Macar mevkidaşıyla görüşerek sürecin hızlandırılabileceğini söyledi.
Kaplan dosyasında gizli tanık olan Serdar Sertçelik’in yurtdışına kaçtıktan sonra yaptığı açıklamalarla Ankara emniyetini sarsmıştı. Kaplan davasını soruşturmasını takip eden eski Ankara Emniyet Müdürü Murat Çelik ve eski Ankara Organize Suçlar Şubesi Müdür Yardımcısı Şevket Şevket Demircan’ın da aralarında olduğu sekiz polis tutuklu.
Polislerin, Sertçelik’i AK Parti’nin önde gelen isimleri aleyhinde yönlendirip Sertçelik’in yurtdışına firar etmesine göz yummakla suçlandığı belirtiliyor. Ankara Emniyeti’nin üst düzey isimlerinin tutuklandığı dosyada serbest kalan tek isim ise Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner.
Soruşturma kapsamında ifade veren Öner, Murat Çelik ve Şevket Demircan’ın Kaplan operasyonunda kendisini devre dışı bıraktıklarını iddia etmişti. Öner konuyu Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’e ilettiğini, ancak şikayetinin dikkate alınmadığını öne sürmüştü.
Son olarak Kaplan davasının hem sanığı hem de “M7” kod adlı gizli tanığı olan Serdar Sertçelik’in Macaristan’da yakalandığı ortaya çıktı. Sertçelik’in 6 Temmuz’a kadar geçici olarak tutuklandığı bildirilmişti. Kırmızı Bülten ile aranan Sertçelik’in Türkiye’ye iadesi sürecinin başlatıldığı belirtilmişti.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre Sertçelik’in Fransa’nın başkenti Paris’te olduğu düşünülüyordu. MİT’in çalışmaları sonucunda Sertçelik’in Karadağ’da olduğu tespit edilmiş, bilgi Adalet Bakanlığı ile paylaşılmıştı.
Kırmızı Bülten’la arama kararı çıkarıldıktan sonra Sertçelik’in önce Karadağ’dan Sırbistan’a ardından Macaristan’a kaçtığı öğrenilmişti. Ardından da Macaristan sınırında Gürcistan sahte pasaportuyla yakalanmış ve tutuklanmıştı.
Sertçelik YouTube’ta yayınlanan iddialarında, Kaplan operasyonunu yürüten ve tutuklanan polis müdürlerinin, gizli tanık ifadesine Ak Partili isimleri geçirmek istediğini öne sürmüştü.
Sertçelik bu isimler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, eski Adalet Bakanları Bekir Bozdağ ile Abdülhamit Gül, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ak Parti Milletvekili Mücahit Aslan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Süleyman Soylu’nun akrabası Sadık Soylu’nun olduğunu iddia etmişti.