Kuryeyi öldürüp kaçtıktan sonra: Başsavcılık titizlikle soruşturuyormuş

Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Sheikh Mohamud, İstanbul'da bir kuryeye arabasıyla çarpıp ölümüne neden oldu. Mohamud yurt dışı yasağı konduğunda çoktan Türkiye'den ayrılmıştı. Şimdi savcılık 'Olayı titizlikle soruşturuyoruz' diyor.

Gündem 9 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İstanbul’da 30 Kasım perşembe günü feci bir trafik kazası yaşandı. Avrasya Tüneli çıkışı Kennedy Caddesi Zeytinburnu istikametinde öğle saatlerinde meydana gelen kazada 16 AFL 804 plakalı motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer sahil yolunda seyir halindeyken motosikletinin hızını yavaşlatarak yol kenarında duraklamak istedi. Aynı istikamette konsolosluk otomobiliyle ilerleyen Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud’un oğlu Mohamed Hassan Sheikh Mohamud motosiklete arkadan çarptı.

Olay yerine gelen sağlık ekipleri ağır yaralı motosiklet sürücüsü Göçer’i ambulansla Samatya Eğitim ve Araştırma hastanesine götürdü, Göçer yoğum bakımda tedavi altına alındı. 10Haber’in emniyet kaynaklarından öğrendiğine göre Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohamed Hassan Sheikh Mohamud polisteki ifade işlemlerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı, herhangi bir adli kontrol şartı da konmadı.

Kaza saniye saniye güvenlik kamerasına yansırken biri engelli iki çocuk babası Yunus Emre Göçer 6 Aralık’ta hastanede yaşam mücadelesini kaybetti. Göçer’in hayatını kaybetmesiyle savcılıktaki soruşturma şekil değiştirdi, savcılık hemen ertesi gün kazanın sorumlusu Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohamed Hassan Sheikh Mohamud için yurt dışına çıkış yasağı kararı aldırttı. Ama iş işten geçmişti, Mohamed Hassan Sheikh Mohamud çoktan Türkiye’den ayrılmıştı.

Mahkemeye dahi çıkarılmadan, yurt dışı yasağı konulmadan serbest bırakılan şüphelinin kazadan 2 gün sonra ülkeden ayrıldığı ortaya çıktı. Şimdi, faili belliyken faili meçhul bir ölümlü kazaya dönüşen olayda kamuoyunda eleştirilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaptı, “Şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedür dahil tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir” denildi.

30 Kasım’daki kazayla ilgili Başsavcılık açıklamasında, “Yunus Emre Göçer’in yaralanması ve suçun niteliği, kusura ilişkin ilk tespitler dikkate alınarak şüpheli Mohamed Hassan Seıkh Mohamud’un aynı gün ifadesi alınmış ve ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır. 06.12.2023 tarihinde motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer’in vefat etmesi üzerine, suç vasfının değişmesi sebebiyle şüpheli hakkında taksirle ölüme neden olma suçundan gözaltı talimatı verilmiştir” denildi.

Oğlu kuryenin ölümüne neden olduktan sonra yurt dışına çıkan Somali Cumhurbaşkanı’nın 2022’deki Türkiye ziyaretinden.

Yakalama kararı 8 gün sonra çıkmış

Başsavcılık açıklamasında gözaltı kararından sonra şüphelinin 2 Aralık’ta yurt dışına çıktığının belirlendiği ifade edildikten sonra, “Gözaltı talimatı yerine getirilemediğinden 08.12.2023 tarihinde hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. Şüphelinin kusur durumuna ilişkin kesin raporun düzenlenmesi için Adli Tıp Kurumundan rapor düzenlenmesi talep edilmiştir. Şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedür dahil tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir” denildi.

İmamoğlu: Tatmin edici açıklama mutlaka yapılacaktır

Başsavcılığın açıklamasını ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medyadan,”Moto-kurye Yunus Emre Göçer’in yaşamına mal olan kaza ve ardından yaşanan süreçle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın harekete geçtiğini öğrendim. Öncelikle, şüphelinin yurtdışına kaçmasına neden olan ilk kaza tespit tutanağı ile son tutanaktaki çelişkilerin titizlikle incelenecek olmasından memnuniyet duydum. Soruşturma sonucu, bu çelişkilerle ilgili kamuoyunu tatmin edici açıklamalar mutlaka yapılacaktır. Bu vesile ile acılı aileye tekrar sabırlar dilerim” paylaşımı yaptı.

Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra tüm görevliler görev başında

Bu arada, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasını alıntılayarak “Şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedür dahil tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

Motokuryenin ölümüne sebep olan aracı kullandığı belirlenen Mohamed Hassan Seıkh Mohamud, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un tek oğlu. Hasan Şeyh Mahmud Somali’de ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilerek Nisan 2022’de göreve geldi. Uzun yıllardır devam eden iç savaş nedeniyle Somali’deki merkezi hükumet ülke topraklarının küçük bir bölümünde hakimiyet sağlayabiliyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.