Motokuryenin ölümü: ‘Kan parası’ dolaylı yolla gerekçeli karara da girdi

Motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanının oğlunun 27 bin 300 lira ceza aldığı kararın gerekçesi açıklandı. Pişmanlık gösterip zararı tazmin etmesi cezanın paraya çevrilmesinde etkili olmuş.

Gündem 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

“Motokurye Yunus Emre Göçer Somali Cumhurbaşkanının oğlunun arabasının motosikletine arkadan çarpması sonucunda hayatını kaybetti.”

Yaklaşık iki ay önce günlerce bu olayı, bu olaydaki aleni haksızlığı tartıştık. Toplumsal öfke olayı “cinayet” olarak tanımlamaya kadar vardırdı ama mesele sonra birden, çok kısa sürede halloluverdi. Ama nasıl oldu?

O “nasıl”ı, “kan parası mı verdiler, öyle mi halloldu yoksa” sorusunu mahkemenin gerekçeli kararı cevapladı: “Sanık suçtan sonra mağdur tarafın zararlarını giderdi…”

30 Kasım Perşembe günü akşam saatlerinde Avrasya Tüneli’nden Avrupa yakasına geçen motokurye Yunus Emre Göçer arkasından gelen aracın çarpmasıyla hayatını kaybetmişti. Çarptıktan sonra yoluna devam eden aracın Somali Konsolosluğu adına kayıtlı olduğu, aracı Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un kullandığı belirlenmişti.

Bir canın değeri 27 bin 300 lira

Motokurye Göçer’in hastanede hayatını kaybetmesiyle “harekete geçilmiş” ama Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun çoktan ülkeden ayrıldığı öğrenilmişti. Polislerin hazırladığı sanığı kollayan kaza tutanağı, şüphelinin sözlü ifade verip serbest kalması, hakkında yakalama kararı çıkarıldığında ülkeyi çoktan terk ettiğinin ortaya çıkması bir dizi tartışmayı gün yüzüne sermişti.

İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi 16 Ocak’taki karar duruşmasında “taksirle ölüme neden olma” suçundan (bu suç 6 yıla kadar hapis gerektiriyor) ceza vermiş, sanığı indirim uygulayarak 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Hapis cezası “Sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak” 27 bin 300 lira adli para cezasına çevrilmişti. Cezanın 10 eşit taksitte ödenmesine karar veren mahkeme Ankara Emniyet Müdürlüğü’nce verilen sürücü belgesinin de altı ay süreyle geri alınmasına hükmetmişti.

Kazanın ve eşinin ölümünün ardından ağır ve öfkeli eleştiriler yapan Yunus Emre Göçer’in eşinin iddianame hazırlık aşamasında şikayetini geri çekmesi soru işaretleri yaratmış, sanık Mohamud’un sessizce ülkeye gelip tek celsede çok hafif bir cezayla kurtularak çıkıp gitmesi şu sorunun sorulmasını kaçınılmaz kılmıştı: “Başka birçok olumsuzluğun yanı sıra Türk Ceza Hukuku’na şimdi de kan parası mı girdi?”

Sorunun cevabı İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bu olayla ilgili gerekçeli kararında verildi. Kararda indirimin ve cezanın paraya çevrilmesinin gerekçesi açıkça yer aldı.

‘Tüm zararlarım giderildiğinden…’

Mahkeme gerekçeli kararında sanık Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un soruşturma aşamasında verdiği ifadeye, Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’in farklı tarihlerdeki ifadelerine ve son olarak da 20 Aralık’taki ifadesine yer verdi. Öznur Göçer’in bu ifadede “Olaya ilişkin tüm zararlarım giderildiğinden bu aşamada herhangi bir şikayetim bulunmamaktadır” dediği anlaşıldı. Kararda Göçer ailesinin avukatı Iyaz Çimen’in 27 Aralık 2023 tarihinde dosyaya sunduğu dilekçeyle şikayeti geri çektiklerini söylediği de anlatıldı. Gerekçeli kararda sanığın cezasının para cezasına çevrilmesiyle ilgili açıklama da kazadan sonra ortaya çıkan soru işaretlerini cevaplar nitelikte: “Sanığın suçtan sonra mağdur tarafın zararlarını gidermek suretiyle gösterdiği pişmanlık dikkate alınarak TCK 50/1-a maddesi gereğince adli para cezasına çevrildiği…”

Sanık asli kusurlu dendi

Gerekçeli kararda sanığın kullandığı otomobil ile olay günü gündüz vaktinde seyir halindeyken sağ şerit değiştirmeye çalıştığı sırada ileride aynı yönde ilerleyen Yunus Emre Göçer’in hızını düşürerek sağa doğru yönelmekte, şerit değiştirmekte olduğunu göz önünde bulundurması gerektiği belirtildi. Sanığın zamanında uygun fren tedbiri ile takip mesafesini koruyarak motosikletin gerisinde duruşa geçmesi ve motosikletin sol tarafından kontrollü şekilde seyrine devam etmesi gerektiği hususlarına riayet etmediği aktarıldı. Sanığın sağ şeride girmiş olan ve durma seviyesinde yavaşlayarak sağ şerit içinde hafif sağa yönelen motosiklete çarpması nedeniyle olayda dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranışı ile kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu olduğu vurgulandı.

Motokurye tali kusurlu

Gerekçeli kararda Yunus Emre Göçer’in olay sırasında şerit değiştirmek için manevra yaptığı sırada arkasından gelen otomobillerin seyir durumuna dair yeterli ayna kontrolü yapmadığı ve otomobilinde kendisi gibi şerit değiştirmekte olduğunu göz önünde bulundurmadığı belirtildi. Göçer’in azami hız limitinin 80 km/h olduğu yolda hızını duracak seviyeye düşürerek sağ şeride doğru manevra yaparak kazaya karışmasından dolayı dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranışıyla kazada tali derece kusurlu olduğu ifade edildi.

‘Sanık suçtan kurtulmaya yönelik ifade verdi’

Sanığın bu gerekçelerle ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan cezalandırıldığı ifade edilerek, savunmasında meydana gelen kazada kusurunun olmadığını ifade etse de mahkemece toplanan deliller ve belgeler doğrultusunda bu ifadesinin suçtan kurtulmaya yönelik olduğu değerlendirildi. Kararda kazada hayatını kaybeden Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’in şikayetinden vazgeçmesi ile birlikte Göçer’in babasının suçtan doğrudan zarar gören sıfatıyla davaya katılma talebinin kabul edildiği anlatıldı.

‘Alt sınırdan orantılı uzaklaşılarak ceza belirlendi’

Gerekçeli kararda sanık Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un şahsi ve sosyal durumu, suçun işleniş şekli, meydana gelen kazada sanığın asli derecede kusurlu olması ve Yunus Emre Göçer’in kusur durumu dikkate alınarak TCK 85/1 maddesi gereğince cezanın alt sınırından orantılı olacak şekilde uzaklaşılarak belirlendiği aktarıldı. Takdiri indirim hükümleri uygulanan sanığın hürriyeti bağlayıcı cezasının suçun işleniş özelliği, sanığın suçtan sonra mağdur tarafın zararlarını gidermek suretiyle gösterdiği pişmanlık dikkate alınarak TCK 50/1-a maddesi gereğince adli para cezasına çevrildiği belirtildi. Kararda sanık Mohammed Hassan Sheikh Mohamud’un kusur durumu, cezası ile orantılı olacak şekilde sürücü belgesinin de altı ay süreyle geri alınmasına karar verildiği ifade edildi.

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu daha önce de trafikte kadın sıkıştırmışSomali Cumhurbaşkanı’nın oğlu daha önce de trafikte kadın sıkıştırmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.