Adana’da deprem oldu Naci Görür uyardı

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde derinliği 6.67 kilometre olan 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, Adana'da yaşanan depremin ardından "Biz bu Adana yöresinden kuşkuluyuz. Enerji transferi ve stres birikimi, o yöredeki fayların harekete geçmesini mümkün kılabilir" dedi.

Gündem 22 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Adana’nın Saimbeyli ilçesinde 6.67 kilometre derinlikte 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, Adana’da yaşanan depremin ardından “Biz bu Adana yöresinden kuşkuluyuz. Enerji transferi ve stres birikimi, o yöredeki fayların harekete geçmesini mümkün kılabilir” dedi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden aralarında Adana’nın da olduğu 11 il etkilenmiş, 50 binden fazla can kaybı yaşanmıştı.

Depremlerden geriye kalanlar: Su sorunu, soba zehirlenmesi, akrepler, yılanlar, astımDepremlerden geriye kalanlar: Su sorunu, soba zehirlenmesi, akrepler, yılanlar, astım

Ana depremlerin ardından yüzlerce artçı deprem yaşayan bölgede bugün de 4,9 şiddetinde deprem meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depremi 10Haber’e değerlendirdi.

6 Şubat depremlerinin ardından iki bölgeyi uyarıp dikkatli olunması gerekildiğini söylediklerini belirten Görür, bu iki bölgenin İskenderun ve Adana-Kıbrıs olduğunu aktardı.

Uyarılarının nedeni olarak ise Görür, “Deprem üreten fayların, kırılmamış, deprem üretmeyen faylara enerji transferi yapmış olabileceğini değerlendirerek bu uyarıyı yapmıştık. 6 Şubat depremlerinde bir enerji açığa çıktı ama yaklaşık yüzde 20’lik bir enerji, deprem üretmeyen faylara transfer edilmiş olabilir. Bu bir olasılıktır” dedi.

21 Şubat’ta Hatay’da meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremi hatırlatan Görür, bugün yaşanan depremi ‘artçı’ olarak değerlendirdi.

“Adana yöresinde büyük bir deprem meydana gelmedi. Bizim söylediğimiz büyük deprem olma olasılığıydı. Artçı depremler oluyor. Biz Adana yöresinden kuşkuluyuz. Enerji, stres birikimi olabilir. O yöredeki fayların harekete geçmesi mümkün olabilir” diyen Görür, daha önce de uyarılarda bulunarak dikkatli olunması gerektiğini söylediklerini hatırlattı.

6 Şubat depremleri nedeniyle stres birikmesi, enerji transferinin deprem noktalarının kuzeyine-Malatya ve çevresi- kaymış olabileceğini belirten Görür, “Şöyle bir beklentimiz vardı; büyük depremlerden sonra o yöreye yakın faylarda, Anadolu Levhası üzerindeki faylarda stres alanı değişimleri görülür. Oradaki fayların bir anlamda dengesi bozulmuş olabilir. Bu nedenle depremlerin sayısında artış yaşanabilir” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.