FETÖ operasyonunda 11’i kamu kurumunda görevli 20 kişi gözaltına alındı
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Şubat davası hükümlüleri ile ilgili "af" yetkisini kullanması için Adli Tıp'tan sağlık raporu gelmesi gerektiğini belirtti. Ancak tutuklu 5 generalin de raporu var ve 396 gündür bekliyor.
FETÖ üyeliği nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan ve firari olan savcı Mustafa Bilgili’nin hazırladığı 28 Şubat davasında, yaşları 80 ve üzeri olan 5 general adli tıp raporları ve ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyor.
Habertürk yazarı Nagehan Alçı bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşmede, 28 Şubat davası hükümlülerinin de konuşulduğunu ifade etti. Alçı, Erdoğan’ın Özel’e, tutuklu generaller ile ilgili “af” yetkisini kullandığını söylediği belirtti. Alçı, “Cuma günkü buluşmada Özgür Özel bu konuyu açınca Cumhurbaşkanı Erdoğan dönüp ‘Ben zaten o konuda talimat vermiştim, değerlendiririz’ demiş” diye yazdı. Yazıda, Erdoğan’ın bu “yetkisini” kullanabilmesi için Adli Tıp’tan tutukluların sağlık durumu ile rapor gelmesi gerektiği ifade edildi.
Ancak durum Alçı’nın bahsettiği gibi değildi. 28 Şubat davasında tutuklananlardan biri de İzmir F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan 84 yaşındaki emekli orgeneral Çetin Doğan’dı. Cezaevinde ciddi sağlık sorunları yaşayan Doğan, daha önce beş damarından ameliyat olmuştu. Kronik şeker ve tansiyon hastası olan Doğan, cezaevinde safra kesesindeki taş nedeniyle tansiyonu çok yükselince hastaneye kaldırılmıştı. Cezaevinde zatürre olan Doğan, haftalarca hastanede tedavi altına alınırken Adli Tıp Kurumu’ndan da hakkında “kocamışlık raporu” verilmişti.
Yani Nagehan Alçı’nın yazısında bahsettiği gibi Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen bir rapor yoktu. Doğan’ın hayati risk teşkil eden sürekli hastalık hali ve kocamışlık durumunun 5 Nisan 2023’te Adli Tıp Kurumu raporu ile tespit edilmişti. Doğan ile tutuklu generaller Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkayna ve Erol Özkasnak’ın da Adli Tıp Kurumu’ndan verilen raporu bulunuyor.
10 Haber’e değerlendirmelerde bulunan Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz de Alçı’nın bahsettiği “Adli Tıp’tan sağlık raporlarının beklendiği” iddiasının doğru olmadığını dile getirdi. Ersöz, Adalet Bakanlığı’ndan alınan yazılı bilgide, söz konusu sağlık raporlarının 2023 yılı Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı makamına iletildiğini ifade etti.
Ersöz şöyle devam etti:
“Eğer gazetecinin iddiasına göre böyle bir konuşma gerçekleşti ise “iyi niyetle” söylenmelidir ki Cumhurbaşkanına güncel durum hakkında bilgi verilmemesi ihtimali akıllara gelecektir. Zira, kamuoyunda 28 Şubat Davası adıyla bilinen yargılamada hukuka ve Adil Yargılanma Hakkı’na aykırı şekilde ceza verilen Müvekkilimiz Çetin Doğan gibi emekli generallerin Adli Tıp süreçlerinin üzerinden 1 yılı aşkın bir zaman geçmiş, Adli Tıp tarafından hazırlanan sağlık raporları Adalet Bakanlığı’ndan alınan bilgi uyarınca 2023 yılı Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı’na iletilmiştir. Tüm bu maddi vaka açık şekilde ortadayken, ya Nagehan Alçı’nın aktardığı bilgi hatalıdır yada Cumhurbaşkanı bu konuda kurmayları tarafından bilgilendirilmemiş sonucu ortaya çıkmaktadır. Ancak hangi ihtimal gerçek olursa olsun, Adli Tıp Kurumu Raporu ile kocamışlık ve sürekli hastalık halleri tespit edilmiş olan generaller, yaşam ve ölüm arasındaki bir çizgide cezaevinde tutulmaya devam edilmektedir.”
28 Şubat soruşturması, Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan’ın 27 Şubat 2011 tarihinde hayatını kaybetmesinin ardından başlatıldı. İddianameyi yazan isim ise FETÖ suçlamasıyla tutuklu eski savcı Mustafa Bilgili tarafından hazırlandı. Davanın temelinde ise meçhul bir şahsın gönderdiği sahte belgeler vardı.
28 Şubat davası ile ilgili olarak meçhul bir şahıs, TSK’dan FETÖ nedeniyle ihraç edilecek olan Tamer Tatar’a bazı CD ve belgeleri kargo ile gönderdi. Belgeler daha sonra dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda Savcı Hüseyin Ayar’a iletildi ardından FETÖ’den firari olan eski Başsavcıvekili Fikret Seçen’e yollandı. Seçen de dönemin özel yetkili savcısı Mustafa Bilgili belgeleri gönderdi.
FETÖ üyeliği, devlet güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme suçlarından 17 yıl 1 ay hapis cezası alacak olan Mustafa Bilgili de bu belgeleri kullanarak bin 309 sayfalık iddianame bir iddianame hazırladı. İddianame, “BÇG – 28 ŞUBAT” adını taşıyordu.
Mustafa Bilgili’nin davaya dayanak gösterdiği ve iddianameye geçirdiği CD’lerin ise bilirkişi heyetinin çalışması sonrası delil niteliği taşımadığı ortaya çıktı. Yani belgeleri teslim edenler sahte isimli, evrakları iletenler FETÖ mensubu, iddianameyi yazan savcı kumpasçıydı. Ancak 28 Şubat davasının kumpas olduğu raporlarla tespit edilmesine rağmen dava devam ettirildi.
Yargıtay’ın kararıyla emekli askerlere müebbet hapis cezası verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat davasında haklarında verilen müebbet hapis cezaları kesinleşen 14 kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı. Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu 8 kişi yakalandı. Hapis cezası kesinleşenlerin rütbeleri söküldü.
Bu süreçte, sahte belgelerle tutuklanan emekli Korgeneral Vural Avar, hapsedildiği cezaevinde 84 yaşında sağlık sorunlarından dolayı yaşamını yitirdi.