İliç maden faciasında 15 bin sayfalık araştırma: Ceza sistemi güncellenmeli
İliç’te toprak kaymasının yaşandığı altın madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan kapasite artırımı talep edildiğinde, Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bakanlığı heyelana karşı uyardığı ortaya çıktı.
Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan heyelanın ardından dokuz işçi toprak altında kalmış, madenin faaliyetleri durdurulmuştu. Adli soruşturma kapsamında şu ana kadar altı kişi tutuklanırken, ihmaller art arda ortaya çıkmaya devam ediyor. Daha önce liç yığınının dünyadaki örneklerinin çok üzerinde olduğu, işçilerin topraktaki çatlak fotoğraflarıyla yetkilileri uyardığı, MTA haritasında maden sahasının altından geçen fay hattının silindiği ortaya çıkmıştı.
Bugün de Sözcü yazarı İsmail Saymaz, İliç’te toprak kaymasının yaşandığı siyanürlü altın madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan kapasite artırımı talep edildiğinde, Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bakanlığı heyelana karşı uyardığını yazdı.
Buna karşın Anagold’un 16 Ağustos 2023’te “ÇED gerekli değil” raporu aldığına dikkati çeken Saymaz, ayrıca madenin radar sisteminin heyelanın meydana geldiği yığın liçini tam olarak görmediğine işaret etti. Saymaz, “ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne alakası var?” diyen eski Çevre Bakanı Murat Kurum’a, “Bakanlığınız sırasında verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunda maden için “Heyelan potansiyeli taşımamaktadır” denilmese, belki radar sistemi ihmal edilemeyecek, dokuz işçimiz toprak altında kalmayacak, Türkiye bir Çernobil’in kıyısına gelmeyecekti” diye seslendi.
Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Kapasite arttırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeniden dosya sundu. Bakanlık Erzincan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün görüşünü sordu. Müdür Kadir Turan, 23 Haziran 2023’te Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü heyelana karşı uyararak, şunları kaydetti:
‘Sahada yapılacak tesis ve inşaat işlemlerinin herhangi bir doğa olayını tetiklememesine dikkat edilmeli, bölgede meydana gelebilecek deprem, kaya düşmesi, heyelan, su baskını, çığ, vb. gibi afetler göz önünde bulundurulacak olup patlatmalardan dolayı yerleşim birimlerinde meydana gelebilecek olumsuz etkilerden Anagold sorumlu olacaktır.’
Ve 16 Ağustos 2023’te “ÇED gerekli değil” raporu alan Anagold, kapasitesini arttırıp sahasını genişletti. Heyelana karşı önlem alındı mı? Asla…
Madenin radar sistemi, heyelanın meydana geldiği yığın liçini tam olarak görmüyordu. ‘Neil Bar’ adlı uluslararası denetim firması geçen kasım-aralık ayında iki radar ve iki Robotik Station cihazı alınmasını önerdiği halde dört aydır ihtiyaç karşılanmadı. Anagold Genel Müdürü Cengiz Yalçın Demirci, ‘cihazlar yurt dışından getirildiği için alım sürecinin uzadığını’ söylüyor.
Yani, sayın Kurum… Bakanlığınız sırasında verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunda maden için ‘Heyelan potansiyeli taşımamaktadır’ denilmese, belki radar sistemi ihmal edilemeyecek, dokuz işçimiz toprak altında kalmayacak, Türkiye bir Çernobil’in kıyısına gelmeyecekti.”