Ahirette iman dünyada İBAN: Eski diyanet çalışanlarından büyük vurgun

Diyanet’in iki eski çalışanı bu dünyanın işlerine sert daldı. Aralarında vali, kaymakam ve hakimlerin de bulunduğu 500 kişiyi sıfır km araç satma vaadiyle dolandıran ikilinin yaklaşık 400 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı.

Gündem 22 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İstanbul’da geçen yıl sıfır kilometre araç bulma konusunda büyük sıkıntı yaşanan dönemlerin, birileri için fırsata dönüştüğü ortaya çıktı.

Eski Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanı H.C. ve A.C. İstanbul’da eşleri üzerine kurdukları araç kiralama şirketi üzerinden, aralarında vali, hakim, kaymakam ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 400 kişiyi yaklaşık 500 milyon lira dolandırdı.

İlk yemi sosyal medyadan attılar

Mekanizmanın şöyle olduğu öğrenildi: 0 kilometre otomobilin sıkıntısının yaşandığı 2021 yılında, araç kiralama şirketi üzerinden ‘0’ araç satışı vaadiyle para toplayan H.C. ve A.C., TIR’lar dolusu aracı sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Firmalarından araç alan bürokrat ve siyasilerin görüntülerini de paylaşan H.C. ve A.C. insanların güvenini kazandı. Piyasada ‘0’ araç bulamayan yurttaşlar da bu firmaya yöneldi. Araç almak için firmayla görüşen ve paralarını ödeyen birçok yurttaş dolandırıldığını sonra öğrendi.

‘Para gitti, araç yok’

Mustafa Tok, “İnsanlar bayilerde sıfır araç bulamayınca alternatif yollara başvurdular. Bu süreçte araç kiralayan şirketler de bunu satışa çevirmişler. Ben de 1 milyon 200 bin TL’lik bir araca talip oldum, almak istedim. Bunun 700 bin TL’sini ödedim, 500 yüz bin TL’sini ise araç teslim edildikten sonra ödeyecektim. Ancak araç teslim edilmedi. Sonra birçok mağdur olduğunu öğrendim. Ben aracı eşim için alıyordum. Eşim yeni ehliyet almıştı. Para gitti. Araç yok” şeklinde konuştu.

Avukat: Önce güvenlerini kazanmışlar

Mağdurların avukatlarından Şura Nur Bülbül, “Türkiye’de sıfır araç bulma noktasında sıkıntıların yaşandığı bir dönemde söz konusu firma TIR’lar dolusu aracı sosyal medya hesaplarından sergiledi. Sosyal medyadan bürokratların ve hatırı sayılır siyasilerin firmadan araba alıp problem yaşamadığını gören, vatandaşlar da akın akın bu şirkete yöneldi. Ödemelerini yapmış olmalarına rağmen yüzlerce mağdur araçlarını teslim alamadı. Bu basit bir dolandırıcılık faaliyeti değildir ve son yüzyılın en büyük otomobil vurgunu olarak kayıtlara geçmiştir” dedi.

Mağdurların avukatlarından Şura Nur Bülbül, dolandırıcıların kurduğu mekanizmayı tüm ayrıntılarına kadar basına anlattı.

Kaz gelecek yerden tavuk esirgememişler

Bülbül, “Jandarmaya drone hediye etme, cami ve kuran kurslarına yardım, derneklere bağış gibi yöntemlerle de şüpheliler halk nazarında itibar edindiler.  Başta göz önündeki üst düzey bürokratların ve hatırı sayılır siyasilerin firmadan araba alıp problem yaşamadığını gören sıradan vatandaşlar da akın akın bu şirkete yöneldi. Filo arabası olduğu için satış yaparken ‘6 ay ve 6 bin kilometre’ şartını öne süren firma, alıcılara ‘Araç Satış Vaadi’ isimli bir sahte bir sözleşme imzalatıp, araçların o günkü değerini peşin olarak tahsil etti. Ruhsat devirlerini belli bir süre boyunca zamanında yapan firma, 2023 yılı başlarından itibaren elinde araç olan vatandaşlara araçların resmi devirlerini geciktirmeye başladı. Bazı alıcılar ise, 2-3 ay sonra teslim edilmek üzere paralarını peşin verdikleri arabalarını alamamaya başladı. Dolandırıldığını anlayan onlarca kişi savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu” diye konuştu.

‘Arka plandakiler hâlâ lüks araçla geziyor’

2023 yılında firmanın iflas ettiğini belirten Bülbül, “Ayrıca, ‘Faizsiz iş yapıyoruz’ diye insanları kandıran dolandırıcıların, müşterilere satılan araçları bankalara teminat olarak gösterip 10 milyonlarca lira banka kredisi kullandıkları da soruşturma sürecinde ortaya çıktı. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın talimatıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta geniş çaplı bir operasyon başlatıldı ve tüm şüpheliler gözaltına alındı. Sulh cezaya sevk edilen şüphelilerden bir kısmı tutuklanırken Arka planda bu işi organize eden şüphelilerin eski ortakları Halil İbrahim A.’ya dokunulmaması ve bu kişilerin lüks araçlarla gezmeye devam ediyor olması hem mağdurların hem de kamuoyunun tepkisini çekmekte. Olay basit bir dolandırıcılık faaliyeti değildir ve son yüzyılın en büyük otomobil vurgunu olarak kayıtlara geçmiştir” ifadelerini kullandı.

Mağdur avukatlarından Sena Gündağ ise, “Mağdurların içerisinde üst düzey hakimler, savcılar, avukatlar, sağlık çalışanları, doktor, polis, emniyet müdürleri, Vali, Kaymakam birçok meslekten insan var. Bu insanların hepsi sıfır araç alma vaadiyle şüphelilerin tuzağına düştü” dedi.

Sıfır araç satışlarına inceleme başlatıldıSıfır araç satışlarına inceleme başlatıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.