CHP – AK Parti bayramlaşmasında söz dalaşı: ‘Biraz da vermek lazım’
Ayhan Bora Kaplan dosyasında rüşvet aldığı öne sürülen Ankara Emniyeti'nin üst düzey isimlerinin evleri aranmaya başladı. Ana suçlamanın anayasal düzeni ortadan kaldırmak olması Erdoğan’ın üç gün önce kullandığı ‘zümre’ sözünü hatırlattı.
Ankara Emniyeti ile derin ilişki kurduğu iddialarıyla gündeme gelen Ayhan Bora Kaplan suç örgütü dosyasında yeni gelişmeler var.
Kaplan soruşturmasındaki gizli tanık yurtdışına çıkmış ve Emniyet ile suç örgütü arasındaki rüşvet ağına dair bazı iddialarda bulunmuştu. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya göreve gelir gelmez başlattığı ilk operasyon olan Ayhan Bora Kaplan operasyonu için bizzat atadığı üç polis şefini görevden almış, bu polis şeflerinin ifadelerinin alındığı öğrenilmişti.
Dün hem bu olanları, hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşmesinin hemen öncesindeki “Ülkenin selameti yerine belli zümrenin menfaatini gözeten dar kadrocu anlayışların adalet teşkilatı dahil devlet kurumlarında yuvalanmasına izin vermeyeceğiz” sözlerini akla getiren gelişmeler oldu. Peki ne oldu/oluyor? İşte o yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin yapbozda oturduğu parçalar…
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Serdar Sertçelik adlı gizli tanığın dosyaya dahil olmasında rolü olan ve yurt dışına kaçan bu gizli tanık tarafından suçlanan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan ile gizli tanık Serdar Sertçelik’in “Ufuk komiser” adıyla açıkladığı personelin evlerinde polis arama yapmaya başladı. Söz konusu polis müdürleri geçen hafta açığa alınmış, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mülkiye Müfettişleri de soruşturmaya başlamıştı.
Ama şimdi benzer bir soruşturmayı teftişin bitmesini beklemeden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da başlattı. Bu kapsamdadün akşam saatlerinde açığa alınan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan ile gizli tanık Serdar Sertçelik’in “Ufuk komiser” adıyla açıkladığı personelin evlerine polis ekipleri geldi.
Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı polislerin araması dün akşam saat 20.30 sıralarında başladı.
Üç polis müdürünün evlerinin aranmasına neden olan soruşturmanın ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı isyan’ başlığı altındaki 316. maddeden açıldığı öğrenildi.
Söz konusu polis şeflerine yöneltilen TCK 316’da darbe girişiminde bulunmak dahil Anayasa’ya ve Anayasal düzene karşı suçlar yer alıyor. TCK’nın 316. Maddesi “suç için anlaşma suçu” ndan, suç işlemek için örgüt kurma ve diğer örgüt suçlarından farklı olarak devletin güvenliği ve anayasal düzeni, anayasal düzenin işleyişine karşı suçlardan herhangi birini işlemek üzere anlaşma suçlamalarını kapsıyor.
Ankara Emniyeti’ndeki görevden almaların ardından başlatılan soruşturmanın perde arkasında yatanlar merak konusuydu. Sabah gazetesi ve AK Parti’yi yakından takip eden isimler İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın göreve geldikten sonra yeniden düzenlediği Ankara Emniyeti’nin Ayhan Bora Kaplan soruşturması yoluyla 17-25 Aralık’a benzer bir “kumpas” girişiminde bulunduğuna dair haberler yaptı.
Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek görevden uzaklaştırılan Ankara Emniyeti’nin üst düzey isimlerinin gizli tanık yapılan firari Serdar Sertçelik’i yönlendirdiğini, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yla ilgili yolsuzluk iddialarını dosyaya koydurmak istediklerini öne sürdü.
Peki görevden uzaklaştırılan polisler kimdi, Ayhan Bora Kaplan dosyasına giren gizli tanık Serdar Sertçelik neler söylemişti, “Ak Parti’ye darbe yapılacaktı” iddiasının perde arkasında ne vardı?
Ali Yerlikaya, Süleyman Soylu’nun ardından koltuğa oturunca Emniyet’te kapsamlı değişikliğe gitti. 52 il Emniyet müdürünün görev yeri değiştirilirken Soylu’ya yakın isimler kızağa çekildi. Soylu döneminde göreve getirilen 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı.
Yerlikaya’nın en büyük hamlelerinden biri Ankara Emniyeti’nde oldu. Hrant Dink cinayeti ve 10 Ekim Katliamı’na ilişkin istihbaratları paylaşmamasıyla gündeme gelen Engin Dinç Ankara Emniyet Müdürü yapıldı. Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Dinç, Hrant Dink suikastine ilişkin önceden aldığı istihbaratı ilgili yerlere vermemek ve İstanbul Emniyeti’ni bilgilendirmemekle suçlanmıştı. Dinç’in Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde 10 Ekim Katliamı’na ilişkin istihbarat raporlarını gizlediği de iddialar arasındaydı.
Yerlikaya’nın Ankara Emniyeti’ndeki hamlelerinin ardından gelen isimler hakkında Sabah gazetesi ve Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek’in haberleri dikkat çekiciydi. Şimşek Ankara Emniyeti’nin üst düzey isimleri için “KÖZ”cü tanımı yapıyor ve bunların Fethullahçılarla iş birliği yaptığını iddia ediyordu. Şimşek’in ifadeleri FETÖ içinde bir dönem “emniyet imamı” olan Kemalettin Özdemir’in Emniyet içinde “KÖZ” adıyla yapılanma kurduğu iddiasının devamıydı. Özdemir iddiayı “Bu yapıyla mücadele edecek insanları ‘KÖZ Grubu’ diye gösterdiler. Benim mücadelemi engellemek için yaptılar. Şimdi de kripto Fethullahçı diyorlar” diyerek reddetmişti.
Yerlikaya’nın Emniyet’teki hamlelerinin ardından Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan’a operasyon yapıldı. Kaplan 15 Temmuz Darbe Girişimi akşamı uzun namlulu silahlarla TRT binası önüne geldiği andaki fotoğraflarıyla hatırlanıyordu. Soylu’nun Kaplan’dan silahlanıp binaya gelmesini istediği iddia ediliyordu.
Kaplan 7 Eylül 2023 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurtdışına kaçmaya çalıştığı sırada yakalandı. Bulunduğu araçtan indirilen Bora Kaplan’ın yere yatırılıp ters kelepçeyle gözaltına alındığı anlar “Yerlikaya’nın İçişleri Bakanı olarak ilk büyük icraatı” olarak haber oldu.
Kaplan’ı aracından indiren ve yere yatırıp ters kelepçe yaptıran isim şimdi Kaplan’ın avukatından 300 bin dolar rüşvet aldığı iddia edilip görevinden uzaklaştırılan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik’ti. Çelik, Soylu’nun ekibinin Yerlikaya tarafından Emniyet’ten tasfiye edilmesinin ardından Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç ile birlikte göreve gelmişti.
Ayhan Bora Kaplan 137 sayfalık Emniyet ifadesinde bir yargı mensubuna lüks bir villa ve araba aldığını belirtti. Kaplan’ın ismini vermediği kişinin Yargıtay Üyesi eski Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman olduğu iddia edildi. Kocaman, Kaplan’ın ifadeleri sonrası yaptığı açıklamada “Soylu’ya operasyon çekiyorlar” demişti. Sebebi Kaplan’ın Soylu ile olan yakınlığıydı. Kocaman’ın bu açıklamayı yapmasının perde arkasında ise gizli tanık ifadesinde geçenler vardı.
Kaplan örgütünün iki numarası olduğu iddiasıyla yargılanan firari Serdar Sertçelik davada gizli tanık oldu. Sertçelik 19 sayfalık ifadesinde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu’dan, Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman’dan ve Bataklık soruşturmasında ismi geçen Sedat Peker’in de işaret ettiği Yeniköy Motors’un sahibi Nevzat Kaya’dan bahsetti.
İfadede Kaplan’ın suç örgütünün yargı ve emniyette; üst düzey emniyet müdürleri ve dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile bağlantılı olduğu iddiaları yer alıyordu.
Gizli tanık Sertçelik, Bora Kaplan’ın 2018-19 yılları arasında silah yakalatarak tutuklandığını, avukatı Cengiz Haliç ve eski Ak Parti Ankara İl Yöneticisi Barış Kurt vasıtasıyla Sadık Soylu’ya ulaşıldığını, ardından görevli hakimin yanına gidildiğini ve Kaplan’ın da aynı gün serbest bırakıldığını anlatmıştı. Kaplan’ın dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile birebir görüştüğü, hakkındaki soruşturmaların kapatıldığı ifade edilmişti.
Kaplan hakkındaki davada Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) raporu gizli tanık Sertçelik’in bu ifadelerini doğrular nitelikteydi. Rapora göre Kocaman’ın başsavcı olduğu 2017-2019 yılları arasında Kaplan hakkında açılan 11 soruşturma da takipsizlikle sonuçlanmıştı.
Gizli tanık ifadesinde Kaplan’ın Kocaman’a son model BMW 5.20 hediye ettiği, Kocaman’ın gayri resmi sahibi olduğu Kocaman Nakliyat’a hem kendi işlerinde hem bağlantılı oldukları firmalarda Kocaman Nakliyat’a öncelik verilmesi talimatı verdiği de belirtildi.
İfadede Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu ile ilgili kısımlar da dikkat çekiciydi. İfadede Soylu’nun 30 Haziran 2020 tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu olarak duyurduğu Bataklık operasyonunda gözaltına alınan, iddianamede uyuşturucu parasını aklayan şirketler arasında gösterilen Yeniköy Motors’un sahibi Nevzat Kaya’nın tahliyesi de anlatıldı.
Gizli tanık ifadesi ortaya çıkmadan yaklaşık iki yıl önce, 6 Temmuz’da 2020’de tutuklanan ancak 4 günde serbest kalan Kaya’nın kendi bindiği arabada Süleyman Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu’ya ait ‘tahsisli plaka’ olduğu Sedat Peker tarafından iddia edilmişti. Engin Soylu’nun Nevzat Kaya’ya beş milyon dolar karşılığında Bataklık operasyonu dosyasından ismini çıkarabileceği teklifinde bulunduğu da iddialar arasındaydı. Nitekim Nevzat Kaya şirketi şüpheli olmasına rağmen Bataklık iddianamesinden çıkarılmıştı.
Gizli tanık Kaya’nın serbest bırakılması için Kaplan’ın avukatı Cengiz Haliç’in üç milyon dolar aldığını, tahliyenin arkasında dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın olduğunu ve parayı aralarında paylaştıklarını anlattı.
Dolayısıyla gizli tanık Sertçelik’in ifadeleri Soylu ve Ak Partili isimlerin yolsuzluk iddialarına dair ciddi bilgiler sunuyordu. İddiaların merkezinde Ak Partili yetkililer, bakanlar ve üst düzey yargı mensupları vardı.
Bora Kaplan hakkındaki iddianame kabul edilip yargılamanın başladığı günlerde ev hapsi kararı olan gizli tanık Serdar Sertçelik’in yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. Ankara Emniyeti’ne bağlı polislerin baskısıyla “gizli tanık” olduğunu iddia eden Sertçelik gizli tanık ifadesinin içeriği konusunda polisler tarafından yönlendirildiğini öne sürdü.
Kaplan’ın cezaevinde ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından dört polisin İzmir’e giderek Kaplan’ın avukatı ile buluştuğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı da önce müfettiş görevlendirdi sonra da İçişleri Bakanlığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasıyla ilgili Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ı görevden uzaklaştırdı.
Ankara Emniyeti’ni “KÖZ’cüler” olarak işaret eden Abdurrahman Şimşek ile Sabah gazetesi polislerin Kaplan dosyası ve gizli tanık ifadeleriyle Ak Parti-MHP’ye kumpas hazırlığında olduğunu iddia etti. Şimşek sosyal medya paylaşımında “Bakanları rüşvet çarkına sokarak AK Parti’ye yeni kumpas taslağı hazırlamak mı istediniz” dedi. Ardından FETÖ Borsası’nı işaret ederek “Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bazı yargılama dosyalarını çözme karşılığında yüzbinlerce dolar rüşvet aldığı iftirasını gizli tanık dosyasına eklemeye çalışarak neleri hedeflediniz” diye sordu.
Şimşek’in “MHP’ye kumpas için hangi sorguları yaptılar” sorusunu yöneltmesi de dikkat çekiciydi. Görevden uzaklaştırılan isimlerden biri “KÖZ’cü” denen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner’di. Yerlikaya tarafından atanan Öner Asayiş Şubesi Müdür Yardımcısıyken Sinan Ateş cinayeti şüphelisi Tolgahan Demirbaş’ı MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinden gözaltına alan ekibin amiriydi.
Son olarak Serdar Sertçelik Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuştu. Sertçelik “Murat Müdür gizli tanık olmam halinde tutuklanmayacağımı, yeni kimlik verileceği, yüz değiştirme ameliyatı yapılacağını, hakkımda takipsizlik kararı verdireceğini, devletin bana sahip çıkacağını söyledi” dedi.
İddialara göre kavganın merkezinde Fethullahçıların ardından Emniyet’te Nur cemaati çatısı altında faaliyet gösteren “Okuyucular – Yazıcılar” grubu ve KÖZ’cülerin çekişmesi var. “KÖZ grubu”nda olduğu iddia edilen, Bora Kaplan operasyonunu yapan ekibin başında olan ve görevden uzaklaştırılan Murat Çelik’in rüşvet iddialarına karşı Menzil Cemaati ile kendini savunması ise dikkat çekici.