10’ca bilim arasından: Yeni fizik yasası, simülasyonda yaşadığımızı destekliyor mu?
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli akademisyenler yargılama süreçlerinin kısaltılması ve iş yükünün azaltılması amacıyla "Sanal Yargıç" adlı yapay zeka programı geliştirdi.
Yargıda “Sanal yargıç” dönem mi açılıyor? Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) akademisyenler yargılama süreçlerinin kısaltılması ve iş yükünün azaltılması amacıyla “Sanal Yargıç” adlı yapay zeka programı geliştirdi.
Başkale Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Muhammed Burak Görentaş ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Taner Uçkan dört yıl önce yapay zekanın yargılama sisteminde de kullanılması amacıyla çalışma başlattı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli akademisyenler, yargılama süreçlerinin kısaltılması için “Sanal Yargıç” adlı yapay zeka programı geliştirdi https://t.co/PMytM5VmaA pic.twitter.com/espJgMQOI3
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) February 28, 2024
Yürüttükleri projeyle sayfalarca dava dosyasını birkaç saniyede hafızasına kaydedebilen, hukuki algoritmaların tanımlandığı “Sanal Yargıç” programını hazırlayan Görentaş ve Uçkan programın işleyişini test etmek için uyuşmazlık mahkemelerinde sonuçlanmış altı bin 20 kararı sisteme yükledi. Akademisyenler yaptıkları kontrollerde programın yüzde 87 doğruluk payına ulaştığını belirledi.
Yapay zeka teknolojisini kullanarak geliştirdikleri program sayesinde dava dosyalarının daha kısa sürede sonuçlanabileceğini anlatan Görentaş şunları kaydetti:
“Çalışmamızın sonucunda karşımıza hakim gibi karar veren bir sistem ortaya çıktı. Sistemimizi ‘Sanal Yargıç’ diye adlandırdık. Böyle bir programın hukuk sistemine entegre olması yargılama süreçlerini çok hızlandıracak, hakim, savcı ve avukatların işini kolaylaştıracak. Çalışmamızı şu an için uyuşmazlık mahkemesi kararlarıyla sınırlandırdık ancak Anayasa Mahkemesi kararlarına da entegre edebiliriz. Böylece kararların hızlı şekilde çıkmasını sağlayabiliriz.”
Dr. Taner Uçkan ise henüz başlangıç aşamasında olan projeyi daha da geliştireceklerini ifade etti.
Çalışmalarını uyuşmazlık mahkemesi üzerine yaptıklarını dile getiren Uçkan “Diğer mahkeme kararları üzerine de çalışmalar yapacağız. Elde ettiğimiz yüzde 87’lik doğruluk payını, önceden alınan kararların daha doğru formatta bize sunulması halinde yüzde 95’in üzerine çıkarabiliriz.” dedi.