Akbelen’i kesen şirketin santralinde yüzde 50 engelli kalmanın bedeli 44 bin lira

Türkiye'nin gündeminde olan Akbelen Ormanı'nı kesen Limak ve İC Holding'in işlettiği termik santralde 2016 yılında yaşadığı iş kazasında yüzde 50 engelli kalan İsmail Ayhan, açtığı işe iade davasını kazandı. Ayhan'ı işe geri almayan şirket, sadece 44 bin TL ödeme yaptı.

Gündem 7 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Yıl 2016. Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nde çalışan İsmail Ayhan, yıllardır yaptığı gibi santralde çalışıyordu. İki arkadaşıyla beraber bindiği asansör, arızalıydı. Ayhan ve arkadaşları 7-10 metre yüksekten beton zemine çakıldı. Ayhan’ın iki bacağı ve beli kırıldı. Hastaneye kaldırılan Ayhan, birçok ameliyat geçirdi, yüzde 50 engelli kaldı.

10Haber’in ulaştığı İsmail Ayhan, 2016’dan bu yana zor günler geçirdiğini aktarırken “Düştüğümüz yer 7-10 metreydi, beton zemine çakıldık. O korku ve his yıllarca gitmedi. Gece rüyalarımdan titreyerek uyanıyordum” diyor.

İsmail Ayhan, termik santralde çalışırken.

Limak ve IC Holding işletmesindeki santral, Ayhan’a yardım edeceklerine dair ‘söz’ verdi. Fakat bu söz evrak üzerinde değildi. Aylarını hastanede geçiren Ayhan, iki çocuğunu da okutmak zorundaydı. Şirkete, hiçbir yardımda bulunmadıklarını hatırlatarak dava açacağını söyledi. Şirketin cevabı “Dava açarsan işten atılırsın” oldu.

İsmail Ayhan’ın işe iade edilmesine dair mahkemenin verdiği karar.

Ayhan’ın ‘Adalet mücadelesi’ olarak adlandırdığı yargı sürecinde termik santral, Akbelen Ormanı’nı kesmeye hazırlanırken yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme 21 Temmuz’da Ayhan’ın ‘işe iadesine’ karar verdi. Şirket yüzde 50 engelli kalan Ayhan’a geçmiş maaşlarını hesaplayarak 44 bin TL ödeme yaptı.

50 yaşındaki İsmail Ayhan, iş kazası sonrası uzun süre tedavi gördü.

Yüzde 50 engelli kalan Ayhan için bu ödeme ‘kabul edilebilir’ değil. Geçtiğimiz yedi yılda maddi olarak çok zorlandıklarını söyleyen Ayhan, “Başka bir gelirim de yoktu, her yerden borç aldım, altınları, bilezikleri bozdurduk” diyor.

İki çocuğunu okutan İsmail Ayhan, 2016’dan bu yana hesaplanacak tazminatını ve iş kazası nedeniyle mağdur edildiğine dair açtığı davanın sonuçlanmasını bekliyor.

Akbelen Direnişi, 13’ncü gününde

Limak ve IC Holding’in Akbelen Ormanı’nı termik santralin kömür ihtiyacı için kesmesine karşı direniş ise 13’ncü günde sürüyor.

İkizköy Çevre Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen etkinliğe birçok ilden sivil toplum örgütleri, aktivistler ve sanatçılar katıldı.

Direniş alanına gelenlerden biri de sanatçı Tolga Çandar’dı. Çandar’ın türküsü eşliğinde köylüler zeybek oynadı.

İkizköy Çevre Komitesi’nden Necla Işık, etkinlikte yaptığı konuşmada “14 gündür burada büyük bir katliam var. Ama burada oluşunuzla Akbelen yeniden doğuyor. Burayı madene vermeyeceğiz. Dört senedir bağırıyoruz. Madene verecek toprağımız, bir tane dalımız yok. Bu uğurda dedik ki İkizköylü kadınlar olarak boynumuz kıldan ince. Ormanımız için öleceksek bu uğurda öleceğiz, mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Akbelen için gelen yüreklere sağlık. Madene vermeyeceğiz burayı yine ağaçlandıracağız” dedi.

İkizköy mezarlığının ne olacağı da belirsiz: 'Ölüye bile rahat yok'İkizköy mezarlığının ne olacağı da belirsiz: ‘Ölüye bile rahat yok’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.