Erdoğan itidal çağrısı yaptı, Türkiye’den Hamas’a destek yok

Hamas ile İsrail arasındaki gerilime yönelik Türkiye'den de açıklamalar peş peşe geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'itidal' çağrısında bulunurken muhalefetten ‘Filistin halkının yanındayız’ açıklamaları geldi. Dışişleri Bakanı Fidan ise bölge ülkelerindeki mevkidaşlarıyla diplomasi trafiği yürüttü.

Dünya 8 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın cumartesi sabahı erken saatlerde İsrail’e yönelik olarak başlattığı saldırıya Türkiye’den de tepkiler geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’de savaşan taraflara itidal çağrısı yaparken oldukça dikkatli bir dil kullandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan çok sayıda diplomatik temasta bulundu, Dışişleri Bakanlığı sivil can kayıplarını kınadı.

Sabah saatlerinde Ak Parti’nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ”Türkiye olarak bu sabah İsrail’deki hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz” dedi. Erdoğan ayrıca, ”Mescid-i Aksa’nın statüsünün aşındırılmasına karşıyız” açıklamasında bulundu.

Fidan’dan diplomasi trafiği

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarla ilgili Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Al Thani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükrü, Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Bakan Fidan saat 22.45 sularında da ABD’li mevkidaşı Antony Blinken görüştü.

Dışişleri Bakanlığı: Sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, “İsrail-Filistin gerilimi, bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

Açıklamada, İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.

Sözkonusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız. Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz.”

‘Vatandaşlarımız güvenli kapalı alanlarda kalmaya devam etmeli’

Bakanlıktan İsrail’deki ve Filistin’deki vatandaşlara güvenli ve kapalı alanlarda kalmaları yönünde uyarıda bulunuldu.

Açıklamada, “Gelişmeler için Tel Aviv Büyükelçiliğimiz, Kudüs Başkonsolosluğumuz ile Bakanlığımızın resmi web sayfaları ile sosyal medya hesaplarını takip etmeniz tavsiye olunur” denildi.

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Her türlü sivil ölüm kaybına karşıyız

Ak Parti MKYK toplantısının ardından konuşan Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalarla ilgili  “Prensip olarak her türlü sivil ölüm kaybına karşıyız. Sivillerin kaybına yol açacak şiddetten uzak durulması gerektiğini ifade ediyoruz. İtidal önemlidir. Şiddetin artırılmasının daha vahim sonuçları olacaktır. Şiddetin daha fazla tırmanmasından kaygı duyduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’nın bölgedeki Türk vatandaşlarına ilişkin uyarısıyla ilgili ise “Vatandaşlarımızın güvenliği içindir. Birimlerimiz vatandaşlarımızın bulunduğu bölgeleri bilmektedir. Çatışma bölgelerindeki vatandaşlarımızın oradan çıkarılması için çalışmalarımız var. Çatışma bölgesi olduğunda bizden yardım istendiğinde Türkiye Cumhuriyeti tüm imkanlarla ilgilenmektedir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Filistin halkının hakkının teslim edilmesi lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris Belediyesince düzenlenen “Anadolu Buluşması Yerel Medya Çalıştayı 2023” programına verilen arada, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “Şu dakikalarda İsrail açıkça savaş deklare etti. Orta Doğu alev aldı bir anlamda. Bununla ilgili görüşleriniz ne olur?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Filistin öteden beri hak arayan bir ülkedir. Filistin halkının her zaman yanındayız. Savaş olmasını asla istemeyiz. Demokratik ölçüler içerisinde uluslararası kuruluşların da devreye girerek hem barış sağlaması hem de Filistin halkının hakkının teslim edilmesi lazım” yanıtını verdi.

Akşener: Filistinlilerin haklı taleplerinin terör eylemleri ile kirletilmesi kabul edilemez

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, X hesabından İsrail’le Hamas arasındaki çatışmayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Filistin halkının meşru ve haklı talebinin terör eylemleri ile kirletilmesi kabul edilebilir değildir. Bu tür eylemler, bugüne kadar maalesef Filistin halkının acısını artırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Filistin halkının her zaman yanında olduğumuzu bir kere daha belirtirken; İsrail hükûmetini de sağduyu ile hareket etmeye davet ediyor ve şiddet ortamından bir an önce uzaklaşılmasını temenni ediyorum.”

Davutoğlu: Tükiye, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırmalı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ‘Aksa Tufanı’ operasyonunu desteklediğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Davutoğlu, çatışmaların asıl sebebinin ‘İsrail’in işgali altındaki topraklarda süregiden saldırılar ve yeni yerleşimler kurması” olduğunu belirtirken Filistin’in İslam dünyası tarafından ‘sahipsiz’ bırakıldığını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırması ve ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Mescid-i Aksa’nın kutsiyetinin ve İslami kimliğinin sürekli ihlal edilmesi, İsrail işgali altındaki topraklarda süregiden saldırılar ve yeni yerleşimler kurulması karşında İslam Dünyası tarafından sahipsiz bırakılan Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini dün olduğu gibi bugün de destekliyorum. Kalıcı bir barış İsrail’in Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze’ye dönük tüm ambargoların kaldırılması ile mümkün olabilir. İsrail’in muhtemel savaş ilanı ile daha da yıkıcı sonuçların ortaya çıkmaması için Türkiye vakit geçirmeden İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırmalı ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koymalıdır.”

Karamollaoğlu: Filistin kendini savunuyor

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Hamas’ın İsrail’e başlattığı operasyonu ‘Filistin’in kendini savunma hakkı’ olarak nitelerken “Filistin halkının her daim yanındayız” dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Karamollaoğlu, İsrail’in, dünyanın huzuru ve barışı için en büyük tehdit haline geldiğini belirtirken Hamas’ın bu sabah saatlerinde başlattığı operasyonun ‘Filistin’in kendini savunma hakkı’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Karamollaoğlu, “Dost ve kardeş Filistin halkının her daim yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Karamollaoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“İsrail, bölgemiz ve tüm dünyanın huzur ve barışı için en büyük tehdit olagelmiştir. Bugüne kadarki sözlü kınamaların hiçbiri İsrail’in Filistin’deki işgali ve katliamlarını engelleyememiştir. Her seferinde görülmüştür ki İsrail, sadece ama sadece güçten anlamaktadır. Bu hususlar dikkate alındığında Hamas’ın, terör devleti İsrail’in yıllardır sürdürdüğü işgal politikasına ve vahşi saldırılarına karşı başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonu da Filistin halkının kendini savunma hakkı kapsamında değerlendirilmelidir. Bugün bir kez daha açık ve net olarak ilan ediyoruz ki; biz, dost ve kardeş Filistin halkının her daim yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz!”

Babacan: Tarafları gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyorum

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da ‘Aksa Tufanı’ operasyonu hakkında paylaşım yaptı.

“Filistin halkının haklı davasına gölge düşürenler de İsrail devleti de uluslararası hukukun ve insanlığın temel değerlerinin gerekliliklerini yerine getirmeli” diyen Babacan, itidal çağrısında bulundu.

Erbakan: İsrail laftan değil güçten anlar

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Hamas’ın başlattığı ‘Aksa Tufanı’ operasyonuna ilişkin, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi İsrail maalesef laftan anlamıyor. Mutlaka bir güç ortaya konması ve bizim güçlü olmamız lazım. ‘İsrail laftan değil güçten anlar’ diyen merhum Erbakan hocamızı bir kez daha anıyoruz. Hükümetimiz de Sayın Cumhurbaşkanı da bunu sık sık ifade ediyor. Ancak bu ifadelerimizin hayata geçirilebilmesi, bunların bir mana ifade edebilmesi için Türkiye’nin güçlü bir ülke olması lazım” dedi.

 

Filistin’e destek için miting ve yürüyüşler yapıldı

Yurdun çeşitli noktalarında Filistin’e destek için yürüyüş ve mitingler yapıldı.

Filistinlilere destek için İstanbul’da yapılacak eylemlerin ana merkezi Fatih Cami oldu. İslami insani yardım örgütü İHH, İstanbulluları bu camide kılınacak ikindi namazı sonrası “Kudüs için duaya” çağırdı.

Fatih ilçesinde toplanan grup ellerinde Filistin bayrakları ile Arapça sloganlar atarak Filistin’e destek verdi.

Milli Görüş geleneğinden gelen Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şubesi’nin paylaşımında, “Kassam Tugayları tarafından başlatılan ‘Kudüs Tufanı’ harekatına destek için fetih yürüyüşü gerçekleştirecektir” denildi.

Siirt’te de AGD öncülüğünde Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi. Yatsı namazının ardından Halid Bin Velid Camisi’nin avlusunda bir araya gelen grup, İsrail’i kınadı. Diyarbakır’da ise HÜDA-PAR’ın çağrısıyla sokağa çıkan yüzlerce kişi “Yaşasın Hamas” sloganları attı.

İsrail Büyükelçiliği siyasetçilerden şikayetçi

İsrail’in Türkiye Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada basın ve siyasiler yalan haber yaymakla suçlandı. Elçilik hesabından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

“İsrailliler hain saldırılar sonucu hayatlarını kaybederken ve işkenceye uğrarken, Türkiye’de bazı basın-yayın organlarının ve siyasetçilerin yalan haber yayması kabul edilemez. Daha açık söylemek gerekirse; bugün yaşananlar, İsrail’in herhangi bir hareketi ile ilişkisi olmayan, bir cevap niteliği taşımayan, Hamas tarafından önceden planlanmış terör saldırılarıdır. Çok uzun süredir terörle mücade etmiş olan iki ülke olarak, İsrail ve Türkiye bu terör eylemlerine karşı omuz omuza durmalı, teröre hiçbir koşulda destek verilmemelidir.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.