Altı muvazzaf memurlu çete parmak izi bile silmiş ve daha neler yapmış

İstanbul'da göçmen kaçakçılığından gözaltına alınan 15 şüpheliden altısı devlet görevlisi çıktı. Şüpheliler hakkında yabancıların parmak izi kayıtlarını silmekten üçüncü kişilerin evlerine usulsüz yabancı yerleştirmeye kadar birçok suçlama var.

Gündem 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Geçen ay, 13 ekimde İstanbul’da bir göçmen kaçakçılığı operasyonu yapıldı, şebeke lideri olduğu saptanan Hasan Gülerçoban gözaltına alındı. Gülerçoban’ın telefonunu inceleyen ekipler 10 şüpheli daha tespit etti, 7 Kasım’da bir operasyon daha yaptı. Operasyonda 10 kişi gözaltına alındı, onların da telefonu incelendi ve beş şüpheli daha tespit edildi. Son operasyonda bu kişiler de yakalandı: Gözaltındaki toplam 15 şüpheliden üçünün polis olduğu ve aktif görev yaptıkları belirlendi. Ayrıca bir şüpheli emekli polis, iki şüpheli de nüfus idaresinde memur çıktı. Ayrıca bir de vergi memuru var.

Devlet kurumlarında görev yapan ya da yapmış bu altı kişinin aralarında olduğu şebeke, iddiaya göre alınan tahdit ve pasaport bilgileri ile İl Göç İdaresi Müdürlüğü üzerinden usulsüz işlemler yaptı. Kaçak olarak ülkeye gelen yabancıların ikamet almasını sağlayan şüphelilerin işlem sırasında suça karışan bazı yabancıların da parmak izi kayıtlarını sildiği anlaşıldı.

İddiaya göre şüpheliler vize ihlali yapan yabancılara tahdit konmasını da engelliyor, ülkeye giren yabancılar herhangi bir yasakla karşılaşmıyordu. Çünkü giriş yasağı olan yabancılar bile Türkiye’ye rahatlıkla girebiliyordu. İkamet izni peşindeki yabancıları başkalarının adresinde oturuyor gösteren şüphelilerin bunu yaparken ev sahibinin haberi olmadan usulsüz ikamet izni aldığı da bir başka suçlama. Boş evleri de belirleyen şüpheliler bunun için de İl Nüfus Müdürlüğü personeli S.B.’den de bilgi alıyordu. Bu adresleri kontrol eden bir de motokuryeleri vardı. Uygun olan adresler bu yöntemle sahte belgelerle yabancıların kaldığı konut olarak gösteriliyordu.

İfadesini alının bu 15 kişiden ikisi serbest kaldı, 13’ü adliyeye sevkedildi.

Babasının hikayesinin peşine düştü, bir dolu göçmenin hayatını fotoğrafladıBabasının hikayesinin peşine düştü, bir dolu göçmenin hayatını fotoğrafladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.