Amasra maden faciası davasında üç mühendis tahliye edildi

Bartın'da 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yedinci duruşmasında üç kişi tahliye edildi.

Gündem 8 Mayıs 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Amasra'da tahliyeler sonrası aileler tepki gösterdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin 7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada ara karar açıklandı.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 195 sayfalık iddianamenin Bartın Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle geçen yıl 25-28 Nisan, 3-5 Mayıs, 24-25 Temmuz, 16-18 Ekim ve 15-17 Kasım ile 13 Şubat 2024’teki duruşmaların ardından davanın yedinci oturumu yapıldı.

Bartın Adliyesinde özel olarak oluşturulan salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada yaşamını yitirenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı. Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

Duruşmada patlamanın yaşandığı bölgenin keşif için açılabilme olasılığının incelenmesiyle ilgili TTK ve bilirkişi raporlarına karşı tarafların beyanları alındı.

Amasra faciası: 43 kişi öldü, maden ancak maden olduAmasra faciası: 43 kişi öldü, maden ancak maden oldu

Duruşmada ilk olarak patlamanın meydana geldiği ve devam eden yangın nedeniyle barajlarla kapatılan ocağın keşif için açılabilmesinin değerlendirilebilmesine ilişkin bilirkişi heyetinin inceleme raporu okundu.

Raporda son alınan gaz değerlerinin düşürülebilir olduğu ve TTK tarafından yapılacak ölçümlerin ardından gerekli tedbirlerle ocağın açılabileceği ifade edildi, TTK tarafından mahkemeye sunulan raporda da ocaktaki iç sıcaklığın yangın riski oluşturması nedeniyle en az iki yıllık bir süreçte açılabileceği görüşüne yer verildi.

Müşteki avukatları TTK raporuna karşı maden mühendisleri odasından bilimsel görüş alınması gerektiğini belirtti.

Patlamanın meydana geldiği eksi 300 ve eksi 350 kotlarında havanın yetersiz olduğunun ve üretim için yeterli şartların olmadığı alanda üretim yapılmasının bir baskı sonucu oluştuğunun ortaya çıktığının görüldüğünü savunan müşteki avukatları, tutuklu sanıkların bu halinin devamı ile tutuksuzlardan iş güvenliği uzmanı H.G. ile F.K’nin de tutuklu yargılanması talebinde bulundu.

Söz verilen tutuksuz sanıklar beraatlerini talep etti. Tutuklu sanıklar da önceki beyanlarını tekrar ettiklerini belirterek tahliyelerini istedi.

Sanık avukatları da müvekkilleri için tahliye talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti “olası kastla öldürme” suçundan yargılanan sanıklar dönemin TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu, başmühendis Mehmet Tural’ın tutukluluk halinin devamına, “bilinçle taksirle öldürme” suçundan yargılanan kartiyelerden sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman’ın ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı tedbir kararıyla tahliyelerine karar verdi.

Heyet raporlarla ilgili Maden Mühendisleri Odasına görüş sorulması için duruşmayı 6 Ağustos’a erteledi.

Öte yandan müşteki yakınları tahliye kararına tepki gösterdi.

‘Adalet de göçük altında kaldı’

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu karar sonrası yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Bugün 7’nci duruşma sona erdi. Maden faciasının ardından şehit ailelerimiz acılı ve öfkeli. Bugün nasıl 42 madencimiz 14 Ekim 2022’de göçük altında kaldıysa adalet de göçük altında kalmıştır. Soma katliamının ardından 10 yıl geçti. Amasra faciasının ardından bugün 572’nci gün. Adalet göçük altında kalmasın diye avukatlar, şehit aileleri ve bizler takipteyiz, sürecin içindeyiz. Buradaki sanıkların haricinde tüm sorumluların yargılanması lazım. Tek başına Amasra Müessesesi’ndeki yetkililer değildir sorumlular. Amasra Müessesesi’ni denetlemekle yükümlü bakanlık yetkilileri, Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü, Genel Müdürü, Genel Müdürlük yetkilileri, neredeler, neden yargılanmıyorlar? Bakanlık yetkililerine çıkan soruşturma izni 16 ay sonra çıktı. 16 ayda soruşturma izni çıktı, 7’nci duruşmada bir kez daha tahliye çıktı. Buradan çıkan Adalet Bakanı her ne kadar buraya bir gün bile gelmemiş olsa da şunu çok iyi bilsin: Biz maden şehidi ailelerimizin hakkını-hukukunu savunmaya devam edeceğiz. Maden şehit ailelerimizin isyanının da acısının da öfkesinin de hukuk mücadelesinin de yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Bir kez daha söylüyorum: Tüm sorumlular burada, yargı önünde hesap verecek. Ve hiçbir sorumluyu, Adalet Bakanı da olsanız ne kadar yetkili de olsanız yargı önünden kaçıramayacaksınız. Buna müsaade etmeyeceğiz.”

Süreç nasıl işledi?

Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. 1 işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022, 1 işçi de 5 Nisan 2023’te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Zanlılardan Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural ile kartiyelerden (birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan tutuklanmış, dört kişiye adli kontrol hükümleri uygulanmış, zanlılardan üçü çıkarıldıkları hakimlikçe, dokuzu savcılık sorgularının ardından salıverilmişti. Bu şüpheliler arasında yer alan bir kişi hakkında ise soruşturma sürecinde takipsizlik kararı verilmişti.

İddianamede tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkında 42 kez “olası kastla öldürme” suçundan toplam 840 yıldan 1050’şer yıla kadar, 4 kez “olası kastla yaralama” suçundan da 4 yıl 16 aydan 12’şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bu dört sanık hakkında iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062’şer yıla kadar hapis cezası talebinde bulunulan iddianamede, diğer dördü tutuklu 19 sanığın ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Amasra Maden Faciası’nın ilk duruşması adliye koridoruna kadar taştıAmasra Maden Faciası’nın ilk duruşması adliye koridoruna kadar taştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.